5 φορές που επιτρέπεται να πεις «όχι» χωρίς τύψεις κι ενοχές!

LIKE US ON FACEBOOK

Μερικές φορές το να πεις «όχι» είναι πολύ δύσκολο και σε καταβάλλει ψυχολογικά, αλλά υπάρχουν στιγμές που πρέπει να αρνηθείς κάτι που στην τελική απλά δεν θέλεις να κάνεις… Πώς να αρνηθείς μια πρόταση και πότε μπορείς να την αρνηθείς χωρίς τύψεις κι ενοχές;

Μόλις πεις το «όχι» σε κάτι που δεν θέλεις να κάνεις, σε μια χάρη που σου έχουν ζητήσει, μπορεί να σε γλιτώσει από κόπο και συναισθηματική φόρτιση, που είναι τα τελευταία που χρειάζεσαι στη ζωή σου. Πώς να αρνηθείς μα πρόταση χωρίς τύψεις;

Μπορεί να είναι δύσκολο αλλά είναι και λυτρωτικό. Όσο εγωιστικό κι αν ακούγεται μην ξεχνάς πως ο εαυτός σου είναι πάνω από όλα!

Πώς να αρνηθείς μια πρόταση χωρίς τύψεις;

Μπορείς να αρνηθείς μια πρόταση όταν…

Πρέπει να αλλάξεις τα σχέδια σου

Αν έχεις κάνει συγκεκριμένα σχέδια πρέπει να τα εκπληρώσεις για τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να βγεις εκτός προγράμματος για να κάνεις την χάρη σε κάποιον άλλον. Αν θέλεις να πας Pilates αλλά ο γείτονας σου ζητά να τον βοηθήσεις με τη μετακόμιση, μπορείς να αρνηθείς και να προσφέρεις τη βοήθειά σου αργότερα.

Πώς να αρνηθείς μια πρόταση

Σε ειδοποιούν την τελευταία στιγμή

Όταν σου ζητούν μια χάρη μέσα στην ημέρα, χωρίς να σε έχουν προειδοποιήσει νωρίτερα, τότε μπορείς να αρνηθείς. Για παράδειγμα, όταν ένας φίλος του σου ζητά να τον βοηθήσεις με μια εργασία το βράδυ γιατί πρέπει να την παραδώσει την επόμενη μέρα, μπορείς να αρνηθείς, ειδικά όταν έχεις κανονίσει και κάτι άλλο.

Δεν σε κάνει να νιώθεις άνετα

Όταν σου ζητούν να τους κάνεις μια χάρη με την οποία δεν συμφωνείς και δεν νιώθεις άνετα, τότε μπορείς να αρνηθείς. Όταν πρόκειται για κάτι που είναι ενάντια στις αξίες σου ή τα πιστεύω σου γιατί να συμμετέχεις σε αυτό; Παράλληλα, όταν σου ζητά η παρέα σου να πάτε για φαγητό αλλά σου λέει πως θα είναι και ο πρώην σου εκεί, αν εσύ δεν νιώθεις άνετα, μπορείς απλά να πεις «όχι»!

Πώς να αρνηθείς μια πρόταση

Έχεις ήδη φορτωμένο πρόγραμμα

Η αλήθεια είναι πως όσο μεγαλώνουμε, έχουμε περισσότερα και πιο σοβαρά πράγματα να μας απασχολούν. Ποιος είπε ότι η ενηλικίωση είναι εύκολη; Μπορείς να αρνηθείς κάτι όταν έχεις ένα σωρό υποχρεώσεις ή όταν απλά δεν είσαι καλά ψυχολογικά. Κανείς δεν θα σου πει τίποτα γι΄αυτό αλλά πρέπει να καταλάβουν και τη δική σου θέση.

Σου προκαλεί δυσαρέσκεια

Όταν μια πρόταση ή μια χάρη που σου ζητούν σε φέρνει σε δύσκολη θέση και θέλεις να τη δεχτείς με «μισή» καρδιά, απλά μην το κάνεις. Μπορεί ο φίλος σου να σου ζητήσει να τον φιλοξενήσεις αλλά δεν μπορείς να το κάνεις την δεδομένη στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο, τότε μη φοβηθείς να αρνηθείς την πρότασή του. Φίλος σου είναι θα καταλάβει κι αν δεν καταλάβει, ίσως δεν είναι και τόσο φίλος σου τελικά.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να πεις «όχι» στο αφεντικό σου (και να μην απολυθείς)

Photo: Bruno van der Kraan
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved