Όλοι βλέπουμε όνειρα. Κι όταν ξυπνάμε την επόμενη μέρα έχουμε και απορίες για αυτά. Ωστόσο, τι ισχύει και ποιες είναι οι αλήθειες για τα όνειρα που βλέπουμε; 

Μερικές φορές μπορεί να νιώθουμε περίεργα με τα όνειρα που βλέπουμε στον ύπνο μας. Ξυπνάμε και δεν είμαστε σίγουροι για το τι είδαμε, τι συνέβη όσο κοιμόμασταν και αν αυτό που είδαμε έχει άμεση σχέση με την πραγματικότητα. Θα βγουν αληθινά αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας;

Ποιες είναι οι 5+1 αλήθειες για τα όνειρα;

  1. Ξεχνάμε το 90% των ονείρων. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Είτε να ξυπνάμε και να μην θυμόμαστε τίποτα, είτε να ξυπνάμε να θυμόμαστε κάποια όνειρα ελάχιστα και μετά από πέντε λεπτά να τα έχουμε όλα ξεχάσει.
  2. Δεν υπάρχουν μόνο έγχρωμα όνειρα. Το 12% των ανθρώπων ονειρεύεται αποκλειστικά σε μαυρόασπρο χρώμα, ενώ στο παρελθόν μεταξύ 1910 και 1950 η πλειοψηφία των ονείρων ήταν μαυρόασπρα, εξαιτίας του ασπρόμαυρου χρώματος στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
  3. Βλέπουμε μόνο όσους ξέρουμε και στην πραγματικότητα. Κι όμως δεν γίνεται να δούμε στον ύπνο μας ένα φανταστικό πρόσωπο κι αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας δεν έχει τη δυνατότητα να το επινοήσει. Συνεπώς, βλέπουμε μόνο τα πρόσωπα ατόμων που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ακόμα κι αν τα έχουμε δει ελάχιστες φορές. Δεν χρειάζεται να είναι μόνο τα αγαπημένα μας πρόσωπα και οι φίλοι μας.
  4. Υπάρχουν όνειρα που συνεχίζονται. Το 70% των γυναικών και το 65% των αντρών έχουν αναφέρει πως βλέπουν επαναλαμβανόμενα όνειρα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν όνειρα που συνεχίζονται και άνθρωποι που βλέπουν το ίδιο σχεδόν όνειρο κατά περιόδους της ζωής τους.
  5. Τα όνειρα είναι συμβολικά. Μερικές φορές τα όνειρα θέλουν κάτι να μας πουν και γι’ αυτό μας “μιλούν” συμβολικά κι όχι με ξεκάθαρες έννοιες.
  6. Είναι τα όνειρα προγνωστικά για το μέλλον; Το 18% με 38% των ανθρώπων έχουν ζήσει στην πραγματικότητα μια εμπειρία από προγνωστικά όνειρα,που έχουν προοικονομήσει το μέλλον. Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων  που ανέρχεται στο 63 με 98% πιστεύει πως τα όνειρα μπορούν να βγουν αληθινά και να προβλέψουν το μέλλον. Τα όνειρα, ωστόσο, δεν έχουν τη δυνατότητα να προβλέπουν το μέλλον. Απλά μας δίνουν μια αίσθηση για το πώς είμαστε σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο τα όνειρα επηρεάζουν τον εγκέφαλό σου

Photo: Pexels