Σου έχει τύχει να δακρύσεις απλά και μόνο επειδή άκουσες ένα τραγούδι; Πολλά είδη μουσικής μπορούν να μας προκαλέσουν κλάμα. Το συναίσθημα που μας προκαλεί η μουσική είναι ένας πολύ ενδιαφέρον, αλλά ελάχιστα εξερευνημένος, τομέας. Τώρα νέα έρευνα προτείνει πως το εάν σε παίρνουν ή δεν σε παίρνουν τα ζουμιά όταν ακούς μουσική αποκαλύπτει κάτι σχετικά με τη θεμελιώδη προσωπικότητά σου.

Οι ερευνητές Katherine Cotter και Paul Silvia απ’ το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και ο Kirill Fayn απ’ το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ συνεργάστηκαν προκειμένου να διερευνήσουν τα συναισθήματα που νιώθουμε όταν η μουσική μας κάνει να κλαίμε.

Η μουσική έχει τη δύναμη να μας ηρεμεί, να μας ανεβάζει, να μας ενθουσιάζει ή να μας καταθλίβει.

Το κλάμα συγκεκριμένα στη ζωή μας μπορεί να προκληθεί από τη θλίψη που αισθανόμαστε μετά από μια απώλεια, αλλά κι απ’ το αντίθετο: Απ’ την ακραία ευτυχία, όπως σ’ ένα γάμο. Η αδυναμία, η ευγνωμοσύνη και άλλα συναισθήματα μπορούν επίσης να μας προκαλέσουν δάκρυα.

Όμως, τι αισθάνονται όσα βάζουν τα κλάματα λόγω της μουσικής;

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 892 ενήλικες για να προσδιορίσουν πόσα άτομα ένιωσαν την ανάγκη να κλάψουν ενώ άκουγαν μουσική και τι συναισθήματα αισθάνθηκαν εκείνη τη στιγμή.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το να βάζεις τα κλάματα λόγω ενός τραγουδιού φυσικά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο! Το 89,8% των ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν πως θέλουν να κλάψουν όταν άκουγαν μουσική.

γυναίκα με ακουστικά

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ταξινομήσουν τα συναισθήματά τους σ’ ένα φάσμα 16 συναισθημάτων, όπως η ευφορία, η ευτυχία, το δέος, η αγωνία, η θλίψη, η κατάθλιψη κλπ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν κλάψει λόγω της μουσικής ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες: Σ’ εκείνους οι οποίοι αισθάνθηκαν θλίψη και σ’ εκείνους οι οποίοι ένιωσαν δέος.

Η πλειοψηφία (63%), πάντως, έκανε λόγο για ένα αίσθημα στεναχώριας.

Πώς εξηγούνται αυτές οι συναισθηματικές αντιδράσεις στη μουσική;

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έκαναν ένα ψυχολογικό τεστ για να τα ταξινομηθούν σύμφωνα με πέντε χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Όταν οι ερευνητές ταξινόμησαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ήταν υψηλότερα στην κλίμακα του νευρωτισμού ένιωσαν θλίψη όταν κύλησαν δάκρυα στο πρόσωπό τους λόγω της μουσικής και οι άνθρωποι που ήταν ανοιχτοί στις νέες εμπειρίες έβαλαν τα κλάματα από δέος όταν άκουσαν ένα τραγούδι.

Εσύ τι αισθάνεσαι όταν ακούς μουσική;