Διαλογισμός. Τι σου προκαλεί το άκουσμα αυτής της λέξης; Ποιες εικόνες πλάθεις στο μυαλό σου; Μάλλον όσα πιστεύεις για τον διαλογισμό είναι λάθος. Τι είναι διαλογισμός, πού μπορώ να τον κάνω, με ποια συχνότητα, γιατί να κάνω διαλογισμό; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα μας απαντά η Αλεξάνδρα Λιάκου, coach συνείδησης μέσα από ζωντανά παραδείγματα που θα σε ψήσουν να ξεκινήσεις σήμερα κιόλας!

Τι είναι ο διαλογισμός; Αν έχεις στο μυαλό σου πως κάθεσαι σταυροπόδι στο πάτωμα με τα μάτια κλειστά και προσπαθείς να κάνεις το μυαλό σου να ξεφύγει μάλλον είσαι λάθος.

Η Αλεξάνδρα Λιάκου απαντά στο βασικό ερώτημα “τι είναι διαλογισμός” με τον πιο απλό τρόπο καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα.

Πρόκειται για μια προσωπική εμπειρία και ο καθένας θα σου την περιγράψει διαφορετικά. «Για μένα ο διαλογισμός είναι μια συζήτηση με την ουσία, με την πραγματική σου αλήθεια. Είναι εκεί όπου μπορείς να πάρεις απαντήσεις που το Google δεν θα σου δώσει!», αναφέρει η Αλεξάνδρα προσθέτοντας πως μπορεί ο καθένας να τον κάνει και πολλοί τον κάνουν χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται. Πόσα παιδιά αφαιρούνται για λίγο; Πόσα “ταξιδεύουν στο διάστημα” και ξεφεύγουν με τις σκέψεις τους; Ακόμη κι αυτό είναι μια μορφή διαλογισμού.

Ένας καθηγητής μου που είναι και πνευματικός δάσκαλος, στην ερώτηση τι είναι διαλογισμός μου απάντησε: Όταν προσεύχεσαι μιλάς με τον Θεό, όταν κάνεις διαλογισμό ακούς τον Θεό

Χρειάζομαι ένα συγκεκριμένο περιβάλλον για να κάνω διαλογισμό;

Όταν κάποιος θέλει να μπει στη διαδικασία να διαλογίζεται καθημερινά μπορεί αρχικά να τον βοηθήσει ακόμη και ν’ ανάψει ένα κερί ή να βρεθεί σε ένα χώρο που τον κάνει να νιώθει καλά, με όμορφες οσμές και εικόνες. Θα βοηθηθεί για αρχή αλλά δεν είναι και απαραίτητο.

Όπως μας εξηγεί η Αλεξάνδρα Λιάκου, ο πιο έντονος τρόπος για να βιώσει κανείς τη θετική αλλαγή του να έχεις κάνει διαλογισμό είναι σε άσχημες και οδυνηρές καταστάσεις, ακόμη και στο μετρό για παράδειγμα.

Ωστόσο, όταν βρίσκεσαι στη φύση, όπως για παράδειγμα σε ένα πάρκο, οι ήχοι της φύσης δονούνται με μια συγκεκριμένη συχνότητα που επηρεάζει τα κύματα του εγκεφάλου μας.

«Το πιο ουσιαστικό για να βιώσει κάποιος την θετική επιρροή του διαλογισμού είναι η πρόθεση», υπογραμμίζει η coach συνείδησης.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω διαλογισμό;

Σε αυτήν την ερώτηση, η Αλεξάνδρα μας απαντά με ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή που όλοι έχουμε βιώσει: Όταν θέλεις να χτίσεις ένα δυνατό σώμα και πηγαίνεις μια φορά την εβδομάδα στο γυμναστήριο, θα έχεις άλλα αποτελέσματα απ’ το να πηγαίνει τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Είναι απλό: What you put in is what you get out! Ακόμη και στη μια εβδομάδα θα βιώσεις την αλλαγή αλλά όταν είναι να χτίσεις την εσωτερική σου δύναμη και δομή για μια πνευματική και νοητική υγεία, τότε θα ήταν πολύ χρήσιμη η καθημερινή εφαρμογή του διαλογισμού.

Κι αν αναρωτιέσαι για πόση ώρα πρέπει να διαλογίζεσαι, η απάντηση και πάλι βρίσκεται μέσα σου: Για όσο χρόνο χρειάζεσαι για να νιώσεις ξανά τον εαυτό σου και να βγεις από το ψέμα που άλλοι λένε matrix, άλλοι σύστημα.

Βρίσκεσαι σε μια σπηλιά και ταυτίζεις τον εαυτό σου με τις σκιές, ενώ το φως παίζει παιχνίδια με το μυαλό σου. Όταν στρέφω την προσοχή μου, μπορώ να δω πως το φως είναι η έξοδος από τη σπηλιά. Δηλαδή… απομυθοποιώ τις καταστάσεις γύρω μου

Ο πρώτος θετικός καρπός του διαλογισμού μπορεί να είναι να ηρεμεί το μυαλό, να αποβάλλουμε το στρες, «αλλά στην πορεία θα δει ο καθένας ότι βγάζει από πάνω του τα παλιά κομμάτια σαν φλούδες κρεμμυδιού που τον είχαν κάνει θολό και δεν μπορούσε να δει τον πραγματικό πυρήνα: Ποιος είναι ο καθένας στην πραγματικότητα. Φεύγει ουσιαστικά η μάσκα που ο καθένας βάζει στην καθημερινότητά του».

Έχει νόημα σταδιακά ν’ αυξάνω τη συχνότητα που κάνω διαλογισμό;

Όσο ζούμε σε ένα περιβάλλον, σε μια δυτική κοινωνία με βάση την εργασία, διαρκώς αναλύουμε και σκεφτόμαστε. Έχουμε πλάσει τον εγκέφαλό μας να είναι ένα δυνατό εργαλείο, το οποίο έχουμε σφιγμένο όλη την ώρα.

Όπως εξηγεί η Αλεξάνδρα Λιάκου, με τον διαλογισμό είναι ξαφνικά “σαν να σου λέω τώρα μη σφίγγεις”. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε να νιώσουμε έστω και για ένα λεπτό πώς είναι όταν δεν σφίγγω αυτό το εργαλείο.

Δεν είμαστε οι σκέψεις μας, είμαστε ο παρατηρητής αλλά και ο δημιουργός της σκέψης μας. Αλλά όταν ξεκινάμε να μη ταυτιζόμαστε με την κάθε μας σκέψη, τότε θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε πόσες ιστορίες πλάθουμε στο μυαλό μας που μας κλέβουν τον ουσιαστικό χρόνο

Δηλαδή… όταν δεν σκέφτεσαι τίποτα, μοιάζει με εκείνη τη στιγμή που χόρευες με όλο σου το είναι και ένιωθες την απόλυτη ζωντάνια της ύπαρξής σου. Νιώθεις ότι απλά υπάρχεις. Η απόλυτη ζωντάνια!

Και, ναι ακόμη και το ένα λεπτό διαλογισμού μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Το θέμα είναι πως όταν το κάνεις γιατί το χρειάζεσαι (και όχι γιατί πρέπει), τότε δεν θα περιορίζεσαι με τον χρόνο και θα το κάνεις κάθε φορά που το έχεις ανάγκη», αναφέρει η Αλεξάνδρα Λιάκου προσθέτοντας πως ειδικά όταν νιώθεις δυσαρεστημένος με το περιβάλλον και θέλεις απλά να ουρλιάξεις, τότε βλέπεις πως ο διαλογισμός είναι game changer, αλλάζει την πορεία της ζωής!

Και πόσα διαφορετικά είδη διαλογισμού υπάρχουν;

Μόνο ο πνευματικός δάσκαλος Osho, είχε βγάλει 120 διαφορετικά είδη διαλογισμού γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και δεν λειτουργούν όλα τα μυαλά με τον ίδιο τρόπο, όπως και η ενεργειακή δομή και σύσταση του καθενός είναι διαφορετική.

Η Αλεξάνδρα μας συμβουλεύει πως αν έχεις ξεκινήσει ένα είδος διαλογισμού και δεν σου έκανε το “κλικ”, τότε μη σταματάς. Βρες ένα άλλο είδος που μπορεί να σε κάνει να βρεθείς στο κέντρο σου με τρόπο που δεν έχεις φανταστεί!

Και όχι διαλογισμός δεν είναι να κάθεσαι σταυροπόδι. Υπάρχει διαλογισμός που απλά χτυπάς ένα μαξιλάρι και βγάζεις όλη την οργή που έχεις μέσα σου ενώ έρχεσαι αντιμέτωπος με όλα αυτά που κουβαλάς. Κι έτσι, αντί να βγάλεις την οργή στον συνάνθρωπο, την απελευθερώνεις με ένα υγιή τρόπο.

Ένα άλλο “περίεργο”-για πολλούς- είδος διαλογισμού είναι το babbling, δηλαδή να μιλάς σαν μωράκι. Να μιλάς σαν μωράκι, να βρεθείς στη βρεφική κατάσταση χωρίς να σκέφτεσαι και χωρίς να σε νοιάζει τίποτα. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που… απλά αγνοούμε την ύπαρξή τους.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι ανάγκη να να βιώσεις αυτήν την εμπειρία μόνος σου, αφού υπάρχουν και ομαδικοί διαλογισμοί. Η Αλεξάνδρα Λιάκου για παράδειγμα, έχει κάνει διαλογισμό σε μια ομάδα με 350 άτομα!

Θα με βοηθήσει ο διαλογισμός με τις άσχημες σχέσεις με την οικογένειά μου ή τον σύντροφό μου;

Ναι, ναι, ναι!

Η Αλεξάνδρα Λιάκου ετοιμάζει κι ένα βιβλίο αποκλειστικά για οικογένειες και παιδιά. Για να βρεθούν ξανά στο κέντρο τους. Σκέψου πως ο καθένας από εμάς επικοινωνεί διαφορετικά και ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση Α που θα ευνοήσει το γενικό περιβάλλον.

Διαφορετικό ακούγεται η φωνή μου όταν κυριαρχεί η ειρήνη και όχι η αντίθεση ή η αντίφαση.

Μπορούν οι γονείς μαζί με τα παιδιά κάθε πρωί να συγκεντρώνονται, να πιάνουν τα χέρια, να πάρουν 5-6 βαθιές ανάσες. Να συνδεθούν με το τώρα, το σήμερα. Να συνδεθούν με τον άλλον. Και να θέσουν μια πρόταση για αυτή τη μέρα: Σήμερα, επιλέγω να βιώνω θετικές καταστάσεις. Να γυρίσω σπίτι και να έχω θετικές ιστορίες να μοιραστώ με τους αγαπημένους μου

Κι αυτό χτίζει μια δομή στην καθημερινότητα που θέλουμε να έχουμε με τους ανθρώπους μας, να μοιραζόμαστε ιστορίες μαζί τους, να συνδεόμαστε αλλά όχι με το… παράπονο αλλά με την ευγνωμοσύνη. Κι αυτό αλλάζει όλη τη σύσταση.

Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει ακόμη και τις ανθρώπινες σχέσεις. Γιατί όταν έχω συνδεθεί με τον εαυτό μου κι έχω αντικρίσει την αλήθεια μου, μπορώ να αντιληφθώ ότι ο σύντροφός μου δεν είναι η αιτία για τη δυστυχία στη ζωή μου.

Ο διαλογισμός ευνοεί και το σεξ. Υπάρχουν είδη διαλογισμού που επιτρέπουν σε όλα τα ενεργειακά πλέγματα να ευθυγραμμίζονται, να νιώσουμε τον έρωτα σε όλο το σύστημα και να ενωνόμαστε και με την αγάπη. Όταν το κάνει ο καθένας μας και βρισκόμαστε στη σωματική ένωση, τότε θα μπορέσουμε να νιώσουμε μια αλλαγή στη συχνότητα αγάπης και ένωσης.

Αναφορικά με τις σχέσεις… σε αυτές παίζουν ρόλο δύο άνθρωποι, άλλωστε δεν μπορείς να χορέψεις ταγκό μόνος σου. Σκέψου, όμως, ότι φτιάχνεις ένα cocktail από διαφορετικά υλικά. Με την αλλαγή ενός στοιχείου, αλλάζει όλη η γεύση.

Αν αλλάξεις κάτι μέσα σου, θα αλλάξεις και τη σχέση σου με τον άλλον.

Αλεξάνδρα, μπορώ να πατήσω pause στις σκέψεις μου;

Μπορείς να τις βάλεις κάτω από εσένα! Συνειδητά επιλέγεις ό,τι βιώνεις και τα δυσάρεστα είναι δικό σου δημιούργημα.

Τράβα για λίγο το χειρόφρενο. Βγες απ’το αμάξι και δες τα πράγματα πιο σφαιρικά. Σκέψου: Ποιο θα ήταν το πιο καλό αποτέλεσμα; Συνδέσου με τη δύναμη που έχεις μέσα σου, τη θέλησή σου να αλλάξεις τα πράγματα. Και οι ενέργειες θα ακολουθήσουν.

Μην ξεχνάς! Κάθε εβδομάδα ανεβαίνουν #mindTALKS με την Αλεξάνδρα Λιάκου στο IGTV και το YouTube κανάλι της Πόπης. Ακολούθησε την Αλεξάνδρα Λιάκου στο Instagram.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να αλλάξεις τη διάθεσή σου σε ένα λεπτό!

Photo: Δώρα Αντωνίου