Σε μια θεραπεία μοιράζεσαι τις πιο ενδόμυχες σκέψεις σου, τα πιο κρυφά σου μυστικά, τους φόβους και τις επιθυμίες σου και περιμένεις να μη σε κρίνει κανείς και φυσικά να μην το μάθει κανείς! Τι ισχύει τελικά για το απόρρητο του ψυχολόγου;

Για αυτό και γίνεται όλη η διαδικασία. Επειδή μπορείς να πεις τα πάντα, να τα βγάλεις από πάνω σου, να τα εκμυστηρευτείς σε έναν άνθρωπο, ώστε να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

Αλλά πόσο σίγουρος είσαι για το απόρρητο του ψυχολόγου; Η αρχή της εμπιστευτικότητας ισχύει και νομικά, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις όπου οι ψυχολόγοι υποχρεούνται νομικά να αναφέρουν κάτι που ο πελάτης κάνει ή λέει κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας.

Ό,τι συμβαίνει στη συνεδρία, μένει στη συνεδρία, εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις.

Αν είσαι επικίνδυνος για τον εαυτό σου

Αν έχεις πει πράγματα που έχουν κάνει τον ψυχολόγο σου να ανησυχήσει, όπως αν έχεις εκφράσει τη διάθεση να αυτοτραυματιστείς ή ειδικά να αυτοκτονήσεις, τότε ίσως χρειάζεται να αναλάβει δράση.

Αν ο πελάτης ενημερώσει τον θεραπευτή ότι σχεδιάζει να βλάψει τον εαυτό του, τότε ο θεραπευτής θα πρέπει να “σπάσει” την εμπιστευτικότητα και να ειδοποιήσει κάποιον που θα διασφαλίσει την ασφάλεια του πελάτη.

Παράλληλα, αν πρόκειται για παιδί που παρακολουθεί συνεδρίες, ισχύουν επίσης οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια. Αν ανησυχούν για την ασφάλειά τους ή την ασφάλεια κάπου άλλου, πρέπει να επικοινωνήσουν με τους γονείς και να σχεδιάσουν ανάλογα τα επόμενα βήματα.

Αν αποτελείς απειλή για κάποιον άλλον

Ένας θεραπευτής αναγκάζεται και πρέπει να το κάνει, να αναφέρει πληροφορίες για τον πελάτη που του αποκαλύπτει πως θέλει να βλάψει κάποιον άλλον. Αυτό δεν είναι τόσο απλό όπως το να λέει “θα ήθελα να σκοτώσω κάποιον” αλλά πρέπει να υπάρχει πρόθεση κι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που απειλείται.

Δεν “σπάνε” την εμπιστευτικότητα όταν συχνά οι πελάτες αναφέρουν πως θέλουν να ρίξουν μπουνιά, να χτυπήσουν ή να σκοτώσουν κάποιον. Αλλά όταν αναφέρουν επικίνδυνες σκέψεις για ένα άλλο πρόσωπο και προθέσεις για να τις κάνουν πράξη, τότε θα πρέπει να λάβουν δράση.

απόρρητο του ψυχολόγου

Photo: unsplash/Vince Fleming

Κακοποίηση παιδιού ή ηλικιωμένου

Ο θεραπευτής πρέπει επίσης να αναφέρει μια κατάσταση στην οποία ευάλωτα άτομα, όπως ένα παιδί, ένας ηλικιωμένος, απειλούνται και κακοποιούνται.

Ειδικά στην περίπτωση υποψίας για κακοποίηση παιδιών, οι θεραπευτές πρέπει να υποβάλουν έκθεση εάν έχουν “εύλογη υπόνοια” για την κακοποίηση παιδιών. Εάν ένας ασθενής αποκαλύψει ότι εμπλέκεται σε αυτές τις συμπεριφορές, τότε είναι υποχρεωμένος ο ψυχολόγος να έρθει σε επαφή με υπηρεσίες προστασίας παιδιών ή υπηρεσίες προστασίας ενηλίκων.

Και αν ένας ασθενής είναι ή ήταν θύμα κακοποίησης και αποκαλύψει τον κακοποιό του, αυτό θα μπορούσε να αναφερθεί και κάτω από ειδικές συνθήκες.

Μήπως έχεις κάνει τη λάθος επιλογή ψυχολόγου; Έτσι θα το καταλάβεις!

Όμως, το απόρρητο του ψυχολόγου είναι ιερό…

Οι περισσότερες καταστάσεις δεν αποκαλύπτονται. Όχι, ακόμη κι αν απάτησες τον σύζυγό σου δεν μπορεί να το αναφέρει στο δικαστήριο και πουθενά! Άλλωστε το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας θεραπευτής είναι να αψηφά την εμπιστοσύνη του ασθενούς του!

απόρρητο του ψυχολόγου

Pixabay

Ωστόσο, αυτό που προέχει είναι η ασφάλειά του και οι ψυχολόγοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός ασφαλούς θεραπευτικού περιβάλλοντος, αλλά και για να εξασφαλίσουν ότι οι πελάτες φροντίζουν καθημερινά τους εαυτούς τους και τους ανθρώπους γύρω τους.

Επομένως, μην αγχώνεσαι πλην των παραπάνω περιπτώσεων, ο ψυχολόγος είναι… κλειστό βιβλίο και μπορείς να τον εμπιστεύεσαι με κλειστά τα μάτια!

Διαβάστε επίσης:

Οι ψυχολόγοι σε βοηθούν να βρεις τον εαυτό σου μέσα από μερικές φράσεις!