Ένα φιλί ή μια αγκαλιά την ημέρα μπορεί να σε γλιτώσει από την επίσκεψη στο γιατρό. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό μια αγκαλιά ή ένα φιλί μπορούν να μας εγγυηθούν μια υγιέστερη και μεγαλύτερη ζωή.

Γράφει η Άρτεμις Σκούφου.

Τα οφέλη της αγκαλιάς μόνο λίγα δεν είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όταν αγκαλιάζεις τον σύντροφό σου μπορούν να συμβούν οι παρακάτω αλλαγές στο σώμα και στην υγεία σου!

τα οφέλη της αγκαλιάς

Πρώτα απ’όλα, μια αγκαλιά μπορεί να ελαττώσει κατά πολύ το στρες. Κατά τη διάρκεια ενός φιλιού, το σώμα σας παράγει ωκυτοκίνη, η οποία είναι μια χαλαρωτική χημική ουσία. Αυτή η ορμόνη αποτρέπει το μυαλό σου από την ανησυχία, θεραπεύει το άγχος και σε χαλαρώνει.

Η αγκαλιά δεν βοηθάει μόνο στην παραγωγή της ωκυτοκίνης, αλλά και άλλων ορμονών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που αποδεδειγμένα κάνουν κάποιον πιο ευτυχισμένο και χαρούμενο. Σύμφωνα με έρευνες, τα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης όχι απλά μας κάνουν πιο χαρούμενους, αλλά επίσης αυξάνουν ακόμα και την ερωτική μας επιθυμία και συνεπώς αποτελεί το φυσικό αντικαταθλιπτικό μας.

Η ωκυτοκίνη δεν είναι απλά μια οποιαδήποτε ορμόνη, αλλά η ορμόνη της αγκαλιάς, της αγάπης και της σύνδεσης. Η έκκρισή της αυξάνει την οικειότητα, τη σύνδεση και την εμπιστοσύνη τόσο ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί όσο και μεταξύ των συντρόφων. Μπορεί ακόμα να παραχθεί όχι μόνο με μια αγκαλιά, αλλά και κατά τον οργασμό, όταν χορεύουν δύο σύντροφοι ή όταν κρατιούνται από το χέρι.

Τα οφέλη της αγκαλιάς, όμως, δεν σταματούν εδώ.

Σύμφωνα με έρευνες, μια αγκαλιά έως και 20 δευτερολέπτων μπορεί να μειώσει την υπέρταση, αφού καταφέρνει να μας ηρεμεί.

τα οφέλη της αγκαλιάς

Photo: pixabay.com

Η αγκαλιά είναι ικανή ακόμα και να κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα, πιο ψυχικά υγιή, αφού τα παιδιά που παίρνουν περισσότερες αγκαλιές από τους γονείς τους φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, στοιχείο που είναι σημαντικό στη μνήμη, στο στρες και στη μάθηση. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μεγαλώνουν με ασφάλεια, εμπιστοσύνη και ψυχική ισορροπία και μαθαίνουν να μοιράζονται και τα δικά τους συναισθήματα.

Προφανώς, τα οφέλη της αγκαλιάς είναι τόσα πολλά που δεν σταματούν εδώ. Οι πρωινές αγκαλιές αυξάνουν σημαντικά την αυτοπεποίθηση και τη συγκέντρωση, ενώ αυτοί που φιλιούνται ή αγκαλιάζονται κάθε πρωί τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί στη δουλειά τους και ακόμα και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ένα! Μια αγκαλιά την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Διάβασε επίσης:

Τι είναι η αναλογία 5 στα 1 για μια ευτυχισμένη σχέση;

Photo: pixabay.com