Οι στόχοι μου και τα όνειρά μου μετά την καραντίνα… Μετά από 45 ημέρες εγκλεισμού, σε πολλούς, είναι δύσκολο να συνδεθούν ξανά με εκείνη τη λειτουργία του εαυτού τους, που αφορά τα κίνητρα, τους στόχους και τις ελπίδες, σε κάθε τομέα. Οι ραγδαίες αλλαγές, οι οποίες επιβλήθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη, η οικονομική δυσπραγία, που επέφερε το γενικό lockdown, η συναισθηματική απόκριση στον υποχρεωτικό εγκλεισμό είναι φυσικό να με απομακρύνουν από τους στόχους μου. Όντως, βιώσαμε ένα συλλογικό πένθος, γιατί από τη μια στιγμή στην άλλη, βρεθήκαμε να βιώνουμε μια νέα πραγματικότητα, αντιμετωπίζοντας την απώλεια της προηγούμενης. 

Η διεργασία του πένθους αυτού ακολουθεί στάδια, κύκλους, που, άλλοτε διαδέχονται ο ένας τον άλλο, άλλοτε αλληλοεπικαλύπτονται, άλλοτε διακόπτονται και εμφανίζονται, ξαφνικά. Η άρνηση, ο θυμός, διαπραγμάτευση, η αποδοχή είναι κύκλοι, που, μέσα τους ταξιδεύω, μέχρι να βρω τη νέα θέση μου.

Οι στόχοι μου και τα όνειρά μου μετά την καραντίνα

Τι γίνεται, όμως, με τα κίνητρα μου και τους στόχους μου; Ναι, εκείνα που είχα πριν την καραντίνα. Εκείνα τα όνειρα να εξελίξω τις σπουδές μου, να ολοκληρώσω τη σχολή μου, να βρω δουλειά, να ανοίξω μια επιχείρηση, να προσχωρήσω στο επόμενο βήμα με τη σχέση μου, να ανακαινίσω το σπίτι μου, να συμμαζέψω το δωμάτιο μου.

Ξέρεις, αυτά τα όνειρα ήσουν εσύ, πριν το Μάρτιο. Η συνέχεια σου σαν προσωπικότητα, με χαρακτηριστικά της, τους στόχους και τις φιλοδοξίες της, είναι αδιάσπαστη, ακόμη και αν βιώνεις μια έντονη συνθήκη απώλειας.

Βασικό, για να διατηρήσεις αυτή σου την πλευρά ζωντανή και να την ενισχύσεις, ειδικά τώρα, που σιγά σιγά ξεμουδιάζουμε από την καραντίνα, είναι να επιτρέπεις στον εαυτό σου να θρηνήσει. Μου δίνω χρόνο να περάσω αυτή τη φάση, με τον τρόπο που μου βγαίνει. Δεν χρειάζεται πίεση να γίνω πιο δημιουργική, πιο παραγωγική, πιο ενεργή, πιο…πιο… Είμαι αυτή που είμαι, στο εδώ και τώρα. Το να μου δώσω αποδοχή και φροντίδα θα βοηθήσει να ηρεμήσω και να αναδυθούν νέες μορφές-ανάγκες, όνειρα, στόχοι, από το συγκεχυμένο φόντο των ημερών μας. Όταν αυτές έρθουν στο προσκήνιο, μπορώ να διαμορφώσω, φροντισμένη πια, ένα πλάνο για την εκπλήρωση τους.

Και μιλώντας για πλάνο, τι θα έλεγες αυτό να αφορά την κάθε μέρα ξεχωριστά; Μικροί, σύντομοι και επιτεύξιμοι στόχοι, μικρά βήματα μέρα με την ημέρα σε βοηθούν να πετυχαίνεις συνεχείς μικρές νίκες και αν δεν τα καταφέρεις, καμία φορά, οι «ήττες» να είμαι και αυτές μικρές και διαχειρίσιμες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείς ένα ιστορικό επιτυχιών, που ενισχύει την αυτοπεποίθησή σου και τη σιγουριά σου. Ταυτόχρονα, γυρνώντας πίσω, βλέπεις να έχει επιτευχθεί μια σημαντική πρόοδος, που την έκτισες με πολλά μικρά «τουβλάκια» στόχων.

Στη δόμηση αυτής της προόδου, σύμμαχοι σου είναι οι δικοί σου άνθρωποι αλλά και οι συνεργάτες σου, οι καθηγητές σου ακόμη και το αφεντικό σου ή το μελλοντικό αφεντικό σου.

Μην αμελείς την επικοινωνία και την έκφραση των αναγκών σου. Δοκίμασε να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις, προσωπικά. Ξεκίνα μια κουβέντα, για τα όνειρα σου και τα πλάνα σου, με τους ανθρώπους που αγαπάς, ζήτα τη γνώμη τους και τη βοήθεια τους. Επικοινώνησε, άμεσα και αυτοπροσώπως με κάποιον καθηγητή, για να μιλήσεις για εκείνη τη διπλωματική, που δεν τελειώνει, και η καραντίνα την καθυστέρησε, ακόμη παραπάνω. Επισκέψου τους χώρους δουλειάς, που σε ενδιαφέρουν και προσπάθησε να μιλήσεις με τον ίδιο τον υπεύθυνο ή το αφεντικό, να παρουσιάσεις τον εαυτό σου, να κάνεις μια γνωριμία. Η επαφή και μόνο, είναι βοηθητική τόσο ψυχικά, όσο και επαγγελματικά.

Μην ξεχνάς πως ο κόσμος, ο πλανήτης, η κοινωνία, έχει την τάση να βρίσκει μια ισορροπία, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αφέσου σε αυτή τη ροη και εμπιστεύσου το ταξίδι και την αλλαγή. Εξάλλου οι πιο μακρινές διαδρομές αποτελούνται από πολλά μικρά βήματα.

Info!

Μαρία Σγούρου

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, MSc

Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

Τηλ: 6983942267

Email: s_maria95@yahoo.gr

Facebook

Instagram

LinkedIn

YouTube Channel: Μαρία Σγούρου Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Ψυχική έξοδος απ’ την καραντίνα