Ο Μάιος τελειώνει και πλησιάζει ο καιρός των Πανελληνίων. Οι  φετινές Πανελλήνιες, ωστόσο, δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Μας βρίσκουν σε διαδικασία ξεμουδιάσματος, από την καραντίνα, μετά από μεγάλη αποχή από τις σχολικές αίθουσες, μετά από αγωνία, αβεβαιότητα, ανατροπές και αναταραχές. Το άγχος των Πανελληνίων είναι εδώ και καλούμαστε να το διαχειριστούμε.

Συναισθήματα άγχους και πίεσης είναι παρά πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν, αυτή την περίοδο, τόσο στα ίδια τα παιδιά, όσο και στους οικείους τους.

Άγχος των Πανελληνίων: Τι κάνουμε;

Τι κάνουμε όμως για να διατηρήσουμε το άγχος σε μέτρια επίπεδα, στα οποία έχει αποδειχθεί ότι επιδρά θετικά στην ενεργοποίηση και την απόδοση;

Συζητάμε! Συζητάμε με τους γονείς μας, τους φίλους μας, τους καθηγητές μας, συζητάμε με μεγαλύτερα παιδιά, που το έχουν περάσει και είναι ήδη φοιτητές, συζητάμε με επαγγελματίες του χώρου που θα θέλαμε να βρεθούμε. Μοιραζόμαστε συναισθήματα, σκέψεις και αγωνίες. Ζητάμε πληροφορίες και ενημέρωση για τους τρόπους που μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Αν είστε γονείς, συζητείστε με τους δικούς σας φίλους, μοιραστείτε το βάρος του άγχους, προσπαθήστε να μην το δίνεται στο παιδί σας. Μέσα από το μοίρασμα, βρίσκετε τρόπο να το επεξεργαστείτε και έτσι φθάνοντας στο παιδί να είναι σε μορφή, που να μπορεί να το διαχειριστεί, σε συνδυασμό με το δικό του άγχος.

Χαλαρώνουμε και παίρνουμε αναπνοές! Ναι, μπορεί να σας φαίνεται λίγο περίεργο, έτσι όπως το διαβάζετε, αλλά μερικές βαθιές, διαφραγματικές εισπνοές από τη μύτη και εκπνοές από το στόμα, μπορούν να φέρουν σε ισορροπία το άγχος, ειδικά τις στιγμές, λίγο πριν την εξέταση. Ακόμη, βοηθούν και μερικές ασκήσεις χαλάρωσης, όπως το να σφίγγω, ταυτόχρονα και έντονα, όλους τους μυς του σώματος μου και να τους χαλαρώνω, απότομα και όλους μαζί. Το κλειδί με τη χαλάρωση, είναι ότι μπορεί να γίνει, χωρίς να το καταλάβει κανείς, ανά πάσα στιγμή, ακόμη και αν βρισκόμαστε μπροστά σε κόσμο.

Φροντίζουμε τον ύπνο και το φαγητό! Τώρα, στην τελική ευθεία, είναι πάρα πολύ σημαντικό να τρώμε και να κοιμόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα. Το σώμα είναι ένα όλον το οποίο βασίζεται σε αυτές τις δυο λειτουργίες. Και χρειάζομαι τον εαυτό μου, σαν όλον, στα καλύτερα του, για να μπορέσω να αυτουποστηριχθώ, την κρίσιμη στιγμή των Πανελληνίων.

Σταματάμε να μετανιώνουμε για ό,τι κάναμε και δεν κάναμε, μέσα στη χρονιά! Η πορεία προς τις Πανελλήνιες είναι μια ολόκληρη διαδικασία, μια διαδρομή, με τις στροφές τις, τις ανηφόρες και τις κατηφόρες τις, τα πισωγυρίσματα της. Ό, τι και να συνέβη, σε αυτή τη διαδρομή, μέχρι σήμερα, που διαβάζεις αυτό το άρθρο, είναι ήδη γεγονός και δεν αλλάζει. Δεν έχει νόημα να μετανιώνεις και αναστέλλεις την ορμή σου λόγω των ενδεχόμενων λανθασμένων κινήσεων, που έχεις κάνει. Πήγαινε, όπως μπορείς, χέρι χέρι με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου. Πήγαινε με τον αυθεντικό εαυτό σου. Οι ενοχές είναι το τελευταίο που χρειάζεσαι και αυτό αφορά και τους γονείς. Συζητήσεις, αποτιμήσεις, αξιολογήσεις και ευθύνες, αυτή τη στιγμή, περιττεύουν. Ας τα δούμε από Σεπτέμβρη αυτά.

Και πάνω από όλα, σκεφτόμαστε τι σημαίνει για εμάς «Πανελλήνιες»! Τι είναι για εμένα, ως άτομο; Είναι κάτι που θα με χαρακτηρίζει για πάντα σαν άνθρωπο; Είναι μια ακόμη εξέταση; Είναι το κλειδί για το μέλλον μου και δεν υπάρχει άλλο; Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά των γονέων. Τι σημαίνει για εμένα το παιδί μου να επιτύχει ή να αποτύχει στις Πανελλήνιες;

Θυμήσου πως το να αγχώνεσαι και να φοβάσαι είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο. Επίσης θυμήσου πως, ό,τι και να γίνει, ο εαυτός σου και η ύπαρξη σου, σαν μοναδικός άνθρωπος, συνεχίζει την πορεία του, σε αυτή τη ζωή, άσχετα με την έκβαση των Πανελληνίων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτύχεις τους στόχους σου και πολλοί στόχοι, που ακόμη δεν έχεις ανακαλύψει. Σε περιμένει μια ενήλικη νεότητα, μια καινούργια περιπέτεια και αυτό δεν σου το στερεί καμία εξέταση και καμία αξιολόγηση.

Καλή επιτυχία!

Καλό μεγάλωμα!

Καλό Καλοκαίρι!!!!

Info!

Μαρία Σγούρου

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, MSc

Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

Τηλ: 6983942267

Email: s_maria95@yahoo.gr

Facebook

Instagram

LinkedIn

YouTube Channel: Μαρία Σγούρου Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Οι στόχοι μου και τα όνειρά μου μετά την καραντίνα

Photo: Freepik