Ο μοναδικός τρόπος να σταματήσεις να φοβάσαι την οδήγηση

LIKE US ON FACEBOOK

Ο φόβος στην οδήγηση συνήθως συμβαίνει σε άτομα που έχουν κι άλλες φοβίες. Πολλοί άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο δεν παίρνουν δίπλωμα οδήγησης από φόβο ή κάνουν τα μαθήματα και τελικά δεν οδηγούν ποτέ επειδή φοβούνται το να βρεθούν μόνοι τους μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο.

Οι μισοί απ’ όσους φοβούνται την οδήγηση, φοβούνται ιδιαίτερα όταν είναι συνεπιβάτες, επειδή έχουν την αίσθηση ότι δεν έχουν τον έλεγχο. Μπορεί ν’ αποφεύγουν τα αεροπλάνα για τον ίδιο λόγο. Οι υπόλοιποι φοβούνται την οδήγηση επειδή αγχώνονται ότι θα χάσουν τον έλεγχο του αυτοκινήτου και θα προκαλέσουν ατύχημα.

Ό,τι και να πεις σ’ ένα άτομο που φοβάται την οδήγηση, δεν θα λειτουργήσει μέχρι να διαπιστώσει μόνο του ότι δεν θα χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Μερικές φορές αυτό απαιτεί χρόνο. Εάν φοβάσαι, μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσεις την οδήγηση από έναν ήσυχο δρόμο, στη συνέχεια να προχωρήσεις σε μια βόλτα στη γειτονιά σου και τέλος να οδηγήσεις σε μεγαλύτερους δρόμους.

Η πραγματική θεραπεία εάν φοβάσαι την οδήγηση, είναι να οδηγείς κάθε μέρα, ακόμα κι αν τρέμεις στην ιδέα. Ξεκινώντας με μικρές διαδρομές, φρόντισε μέρα με τη μέρα ν’ αυξάνεις τις αποστάσεις.

Μόλις αντιληφθείς ότι έχεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου και τίποτα δεν πάει λάθος, τότε θα μπορέσεις να ξεπεράσεις τον φόβο σου.

Εάν νιώθεις ανασφάλεια τις πρώτες φορές στον δρόμο, μπορείς να έχεις μαζί σου έναν δάσκαλο οδήγησης για να νιώθεις πιο ήρεμος.

Οι ψυχολόγοι μάλιστα σημειώνουν πως άτομα που έχουν ξεπεράσει αυτή τη φοβία, ακόμα και αν τρακάρουν σπάνια ξαναγυρνάνε στη φοβία διότι έχουν πλέον αυτοπεποίθηση και νιώθουν ότι μπορούν ν’ αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved