Σίγουρα θα έχεις ακούσει πολλά και θα έχεις διαβάσει ακόμα περισσότερα για την κατάθλιψη. Πόσα, όμως, από αυτά είναι αλήθεια και τι ισχύει τελικά;

Αν κάνεις ένα γρήγορο search στο Internet θα σου βγάλει πολλά  facts για την κατάθλιψη, καθώς είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Άλλα από αυτά έχουν βασιστεί σε έρευνες κι άλλα απλά δεν ισχύουν! Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για την κατάθλιψη;

Ο μεγαλύτερος μύθος για την κατάθλιψη είναι ότι οι άνθρωποι που πάσχουν κλαίνε. Όπου σταθούν κι όπου βρεθούν. Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι ζουν στο “σκοτάδι” και δεν μπορούν να απολαύσουν τίποτα. ΛΑΘΟΣ!

Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι μπορούν και επικοινωνούν, κάνουν αστεία και φορούν τα ρούχα που τους αρέσουν. Να μη σου κάνει καμία εντύπωση. Ένας άνθρωπος που έχει κατάθλιψη βγαίνει από το σπίτι του και μπορεί και το απολαμβάνει, θα δει μια καλή ταινία και θα περπατήσει στο πάρκο.

Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη και βρίσκουν τη δύναμη να το μοιραστούν με άλλους ανθρώπους πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με την πιο απογοητευτική αντίδραση: «Εσύ; Αφού γελάς, κάνεις και την πλάκα σου». Και τι περιμένεις; Ο μεγαλύτερος μύθος για την κατάθλιψη είναι ότι οι άνθρωποι που πάσχουν κλαίνε 24 ώρες το 24ωρο αλλά κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Φυσικά, ακόμα και μέσα από το γέλιο τους κάποια στιγμή νιώθουν αυτό το συναίσθημα, αυτό το “τσίμπημα”. Άλλες φορές περισσότερο, άλλες λιγότερο. Είναι “φυσιολογικοί” άνθρωποι και ως τέτοιους πρέπει να τους συμπεριφέρεσαι.

Παράλληλα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα οι άνθρωποι με κατάθλιψη μιλούν διαφορετικά εν αγνοία τους. Χρησιμοποιούν συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις, χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Διαβάστε επίσης:

Σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη