Εάν είσαι σαν τον περισσότερο κόσμο, ο κορονοϊός σε έχει αλλάξει. Τι εννοούμε; Ακόμα κι αν δεν έχεις νοσήσει εσύ ή κάποιος δικός σου άνθρωπος, αισθάνεσαι κούραση, εξάντληση, ανησυχία, άγχος, απογοήτευση ή/και φόβο.

Μπορεί ακόμα να νιώσεις θυμό επειδή αισθάνεσαι ότι κάποιοι άνθρωποι δεν παίρνουν την πανδημία τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε, ενώ κάποιοι άλλοι είναι υπερβολικά φοβισμένοι και μεταδίδουν τεράστιο άγχος στον περίγυρό τους.

Τα μέτρα που επιβάλλονται μαζί με την περισσότερη σημασία που πρέπει να δίνεις στην προσωπική υγιεινή, την προσοχή του τι ακουμπάς, με ποιους έρχεσαι σε επαφή, αλλά και οι αλλαγές στην εργασία σου, σε αλλάζουν, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις.

Έχεις μια επιλογή: Να υποκύψεις στην ψυχολογική πίεση της πανδημίας ή να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία για την προσωπική σου ανάπτυξη. Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη ότι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, καταλήγουμε να σκεφτόμαστε αλλά και να κάνουμε πράγματα που δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε ή να σκεφτούμε.

Μην εκπλαγείς εάν δεν έχεις παρατηρήσει ακόμα κάποια αλλαγή πάνω σου. Δεν μπορείς να συνειδηοποιήσειςς 100% αυτά που σου συμβαίνουν τη στιγμή που σου συμβαίνουν. Πιθανότατα κι εσύ έχεις επηρεαστεί απλά δεν το έχεις αντιληφθεί ακόμα.

κορονοϊός σε έχει αλλάξει

Pexels

Πώς ο κορονοϊός σε έχει αλλάξει, ακόμα κι αν δεν το έχεις καταλάβει;

Καταλαβαίνεις ότι κάποια πράγματα τα θεωρούσες/ θεωρείς δεδομένα

Η υγεία, η άνεση και η ελευθερία να βγεις απ’ το σπίτι χωρίς να κινδυνεύεις, η αγκαλιά ήταν πράγματα που θεωρούσες δεδομένα. Τώρα, όμως, αντιλαμβάνεσαι την σπουδαία αξία τους. Κι αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα απ’ όσα θεωρούσαμε δεδομένα αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι και πρέπει να αρχίσουμε να τα εκτιμάμε χωρίς να χρειάζεται η επιβολή μέτρων για να το κάνουμε.

Εκτιμάς το σήμερα

Μπορεί παλιότερα οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σου να ήταν το παν για σένα και κάθε μέρα να ζούσες γι’ αυτούς τους στόχους, σε μια προσπάθεια σε 20 χρόνια να μπορείς να λες ότι έγινες ο άνθρωπος που ήθελες να γίνεις, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, αλλά τώρα εκτιμάς και ζεις περισσότερο το σήμερα. Δεν εργάζεσαι καθημερινά για το μέλλον, αλλά απολαμβάνεις τις στιγμές και δεν περνάει η ζωή από μπροστά σου χωρίς να τη ζεις.

Αυξάνεται η ευγνωμοσύνη σου

Είσαι ευγνώμων για όσα έχεις στη ζωή σου και εκτιμάς ακόμα και το… χαρτί υγείας που μπορεί να βρήκες στο σούπερ μάρκετ και ήταν το τελευταίο κομμάτι. Ίσως λες ευχαριστώ κάθε μέρα που εσύ και η οικογένειά σου είστε υγιείς και αυτό σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

κορονοϊός σε έχει αλλάξει

Pexels

Όσα μας χωρίζουν δεν έχουν τόση σημασία

Όταν έχουμε έναν κοινό εχθρό, τείνουμε να συνδεόμαστε περισσότερο με τους γύρω μας. Αντιλαμβάνεσαι ότι όλοι είμαστε σύμμαχοι και έχουμε απέναντί μας έναν ιό που δεν λογαριάζει καταγωγή, θρησκεία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, πολιτικές πεποιθήσεις. Μαθαίνεις ότι είμαστε όλοι εξίσου ευάλωτοι και ουσιαστικά οι ίδιοι παρά τις επιφανειακές διαφορές που θεωρούμε ότι έχουμε μεταξύ μας. Κι αυτό είναι ένα σπουδαίο μάθημα ζωής!

Διάβασε και αυτό:

Ο κορονοϊός κυριαρχεί τη ζωή σου; Πώς θα πάρεις πίσω τον έλεγχο;

Photo: Pexels