Θα μου πεις… meeting το λένε στην Αγγλία και κάνουν brainstorming, ενώ στην Ελλάδα αυτές οι “συναντήσεις” (δυστυχώς) γίνονται συνήθως όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά στη δουλειά και ξέρεις ότι θα τ’ “ακούσεις”! Πώς να ξεχωρίσεις σε ένα meeting με το αφεντικό;

Είσαι καλός σε αυτό που κάνεις και το ξέρεις. Απ’ την άλλη, νιώθεις ότι είσαι εσωστρεφής, είσαι αυτό το ταπεινό “χαμομηλάκι” που προτιμά ό,τι κάνει να το κάνει μόνο του και δεν ακούγεται ποτέ. Μήπως ήρθε η ώρα; Πώς αλλιώς θα ξεχωρίσεις σε ένα meeting με το αφεντικό;

Ας πούμε πως είναι Παρασκευή και έχετε μια τέτοια συνάντηση (Σημείωση προς τους εργοδότες: ΜΗ βάζετε τις συναντήσεις αυτές Παρασκευή). Έχεις κάνει την προετοιμασία σου, μπορείς να δείξεις τις δουλειά σου αν σου ζητηθεί, μπορείς να προτείνεις και πράγματα.

Τα έχεις όλα καλά οργανωμένα στο μυαλό σου, αλλά όταν έρχεται η ώρα, δεν βγάζεις μιλιά! Τι βρίσκεσαι στην αίθουσα, τι όχι, κανείς δεν το παρατηρεί.

meeting με το αφεντικό

Αντί να δώσεις προσοχή σε ό,τι συμβαίνει στην αίθουσα και ό,τι συμβαίνει στη στιγμή, το μυαλό σου “τρέχει”: Έχω κάτι σημαντικό να προσθέσω; Πρέπει να μιλήσω; Θεωρούν όλοι ότι απλά δεν προσέχω ή ότι δεν με ενδιαφέρει επειδή δεν έχω μιλήσει ακόμα;

Stop! Οι ειδικοί λένε να βάλεις ένα stop σε αυτές τις σκέψεις και σε συμβουλεύουν: Βάλε ως στόχο σου, να μιλήσεις μέσα στα 10 λεπτά απ’ τη στιγμή που έχει ξεκινήσει το meeting. Ναι, καλά διάβασες, πρέπει να βουτήξεις στα βαθιά!

Αφού έχεις σπάσει τον πάγο και έχεις μιλήσει ήδη μια φορά, τότε είναι εύκολο να το κάνεις ξανά, και θα το κάνεις ξανά γιατί θα σου έχει φύγει το άγχος.

Και να θυμάσαι: Μια καλή ερώτηση μπορεί να είναι εξίσου σημαντική και να συμβάλλει εξίσου όσο μια γνώμη ή μερικά στατιστικά στοιχεία. Επομένως, μη φοβάσαι να κάνεις τις ερωτήσεις σου.

meeting με το αφεντικό

Photo: unsplash/You X Ventures

Θέλεις μερικά tips ακόμη για να πετύχεις;

  • Είναι σημαντικό να παίρνεις πρωτοβουλίες, να προτείνεις πράγματα και ιδέες που έχεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτές μπορούν να υλοποιηθούν.
  • Να ενημερώνεις για την πορεία της δουλειάς σου. Ας πούμε πως έχει αναλάβει ένα project, καλό θα ήταν να ενημερώνεις σε ποιο σημείο βρίσκεσαι και πόσο χρόνο θέλεις.
  • Να είσαι ειλικρινής. Να λες τη γνώμη σου με ειλικρίνεια, να μιλάς για τη δουλειά χωρίς ψέματα. Να μιλάς για την προσπάθεια που έχεις καταβάλλει αλλά και για τις ανάγκες που έχεις. Γιατί αν δεν μιλάς, κανείς δεν μπορεί να διαβάσει τη σκέψη σου.
Photo: unsplash/CoWomen