Ο φόβος της αποτυχίας υπάρχει πάντα μέσα μας, από τότε που ήμασταν μικρά. Πολλές φορές μας καταβάλει και μας αποτρέπει από το να κάνουμε πράγματα, να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Εσύ θα τον αφήσεις να σε διαχειρίζεται;

Ο φόβος της αποτυχίας είναι υπαρκτός. Φοβάσαι να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο γιατί θα αποτύχεις. Φοβάσαι να πεις τη γνώμη σου και την υποστηρίξεις γιατί θα αποτύχεις. Φοβάσαι να στείλεις ένα βιογραφικό για μια δουλειά γιατί θα αποτύχεις. Μέχρι πότε;

Ο φόβος της αποτυχίας υπάρχει μέσα σου αλλά εσύ πρέπει να τον μετατρέψεις σε κάτι θετικό και παραγωγικό και όχι να τον αφήσεις να επηρεάζει τις επιλογές σου και τη ζωή σου εν γένει.

Σε μια ομιλία του TEDx το 2012, ο Eduardo Zanatta εξήγησε ότι οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι πετυχαίνουν πάντα αυτό που θέλουν μέσω της τεράστιας υπομονής τους. Η αποτυχία είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι της επιτυχίας και συχνά οι άνθρωποι εγκαταλείπουν νωρίς επειδή βλέπουν την αποτυχία να έρχεται, τη φοβούνται, έχουν ανασφάλειες και νιώθουν ανίκανοι.

Ψυχολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει θετικά σε μια αποτυχημένη προσπάθεια. Έρευνες αποδεικνύουν πως ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα το αποτέλεσμα της αποτυχίας να το αναλύσει και να το μετατρέψει σε κάτι θετικό για να βρει την κατάλληλη λύση.

Η αποτυχία ουσιαστικά σε κάνει να μην το βάζεις κάτω, να πεισμώσεις και να βελτιώσεις τις ικανότητές σου. Η αποτυχία σου δίνει πιο αξιόλογες ευκαιρίες και είναι η πιο ισχυρή πηγή γνώσης και κατανόησης.

Η αποτυχία μας αναγκάζει να σκεφτούμε έξω από κουτάκια που έχουμε στο μυαλό μας και να επανεκτιμήσουμε την προσέγγισή μας πάνω σε ένα ζήτημα, να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να δούμε που υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Και το κλειδί είναι μετά από μια αποτυχία να δράσεις γρήγορα. Να μην σε πάρει από κάτω και να μην παραδώσεις τα όπλα αλλά να σκεφτείς ένα νέο σχέδιο που θα σε οδηγήσει ακριβώς εκεί που θέλεις. Πρέπει να επιτρέψεις στην αποτυχία να σε κάνει πιο δυνατό και πιο σοφό και όχι να σε καταβάλει.

Μπορεί να νιώσεις τον φόβο αλλά να το κάνεις ούτως ή άλλως. Και αυτό στο τέλος της ημέρας θα ενισχύσει την αγάπη για τον εαυτό σου. Ο φόβος της αποτυχίας και η ίδια η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και αυτό είναι εντάξει. Αγκάλιασε τα λάθη σου και μάθε από αυτά. Γιατί είναι εσύ.

Διαβάστε επίσης:

Δεν έχεις αυτοπεποίθηση; Να πώς θα το αλλάξεις!

Photo: Ella Byworth/ Metro.co.uk