Τα παιδιά επωφελούνται αν τα αφήσεις ελεύθερα να επιλέξουν πώς θέλουν τα ίδια να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Πρέπει πάντα, όμως, να υπάρχει ισορροπία στην οργάνωση του χρόνου και στον ελεύθερο χρόνο.

Είναι Καλοκαίρι, και ένα κοινό δίλημμα είναι αν πρέπει να στείλεις το παιδί σου σε κάποια κατασκήνωση ή σε κάποιο  summer school; Ή πρέπει να το αφήσεις να χαλαρώσει και να τεμπελιάσει; Ο ελεύθερος χρόνος για το παιδί σου έχει πολύ μεγάλη αξία και του δίνει δυνατότητες που δεν φαντάζεσαι!

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για να πάρεις την απόφασή σου – η ηλικία του παιδιού σου, εάν χρειάζεται επίβλεψη και τί σου επιτρέπουν τα οικονομικά σου. Αλλά ας υποθέσουμε λίγο ότι ο κόσμος μας είναι τέλειος και τα οικονομικά προβλήματα δεν αποτελούν πρόβλημα. Τι πρέπει να σκεφτείς καθώς οι καλοκαιρινοί μήνες είναι σε εξέλιξη;

ο ελεύθερος χρόνος για το παιδί/ Credits: michael podger, Unsplash

Ο ελεύθερος χρόνος για το παιδί είναι παραγωγικός χρόνος

Πριν εκατό χρόνια, οι παιδαγωγοί ανησυχούσαν για το σχολείο που λειτουργούσε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα νεαρά μυαλά χρειάζονται χρόνο για να χαλαρώσουν.

Καθώς βρίσκεις τον εαυτό σου πρόθυμο να χαλάσεις την στιγμή που το παιδί σου ονειροπολεί και να το ενθαρρύνεις να κάνει κάτι πιο παραγωγικό, θυμήσου ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι όντως παραγωγικός για το παιδί σου. Όταν ο εγκέφαλος είναι σε ξεκούραση, όταν δηλαδή κοιτάει το διάστημα, διαλογίζεται και κοιμάται, εδραιώνει νέες πληροφορίες και δεξιότητες. Αυτές οι συνδέσεις γίνονται μόνο όταν το παιδί σου είναι σ’ αυτή την κατάσταση. Όταν δοθεί χρόνος για ανάπαυση στον εγκέφαλο, ο εγκέφαλος είναι πιο υγιής όταν επιστρέφει στην περίοδο δραστηριότητας.

Συνήθως είμαστε πολύ κακοί στο να επιτρέπουμε στον εαυτό μας ή στο παιδί μας να πάρει αυτόν τον χρόνο ξεκούρασης. Μια πρόσφατη σειρά μελετών ανακάλυψε ότι το 64% των νέων αγοριών και το 15% των νέων κοριτσιών επιλέγουν να κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να κάτσουν ήσυχα με τις σκέψεις τους για μόλις 6 λεπτά.

Αντιστάσου, λοιπόν, στο να ωθήσεις το παιδί σου να κάνει κάποια δουλειά όταν κοιτάζει αφηρημένα τα σύννεφα. Γίνεται πολύ σημαντική δουλειά εκείνη την στιγμή, δεν μπορείς, όμως, να το δεις.

ο ελεύθερος χρόνος για το παιδί

Το να βλέπεις τηλεόραση δεν είναι δραστηριότητα για τον ελεύθερο χρόνο

Συγγνώμη, παιδιά. Δυστυχώς, κάθε ώρα που περνάει το παιδί σου μπροστά στην τηλεόραση συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ κάθε ώρα που περνάει το παιδί να διαβάζει ένα βιβλίο συνδέεται με πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Ο χρόνος που περνάει ένα παιδί μπροστά στην οθόνη συνδέεται όχι μόνο με προβλήματα στην υγεία αλλά και με νοητικά προβλήματα,  με προβλήματα προσοχής, και προβλήματα συμπεριφοράς. Δεν χρειάζεται να πετάξεις την τηλεόραση έξω από το παράθυρο, αλλά δεν είναι μια καλή λύση για να περνάει τον χρόνο του. Άφησε να την χρησιμοποιήσει με σύνεση.

Όταν είναι δυνατόν, άστο να επιλέξει μόνο του

Υπάρχουν σίγουρα κάποια όρια στις αποφάσεις που μπορεί να λάβει το παιδί σου. Αλλά όπου είναι δυνατό, ενθάρρυνε το παιδί σου να παίρνει μόνο του την απόφαση για το τι θέλει να κάνει. Τα παιδιά αποκομίζουν πολύ λίγα αν κάτι τους επιβληθεί και δεν νιώθουν ότι το θέλουν ή το χρειάζονται.

Ρώτησέ το «τι σκέφτεσαι σχετικά με κάποιο μάθημα μαθηματικών αυτό το Καλοκαίρι;» Ή θεωρείς ότι θα κάτσεις να διαβάσεις περισσότερο αν το βιβλίο που σου αγοράσω είναι πιο χαλαρού περιεχομένου και σε διασκεδάζει; Πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο θα σε βοηθήσει;». Στόχευσε να κάνεις ερωτήσεις οι οποίες δείχνουν ότι λαμβάνεις σοβαρά την άποψη που έχει.

Και όχι, μην κάνεις ερωτήσεις που είναι σαν να τον περνάς από ανάκριση. Μίλα μαζί με το παιδί σου και το σημαντικότερο, άκουσέ το! Συζήτησε μαζί του τα θετικά και τα αρνητικά  για τις διάφορες αποφάσεις που θα πάρετε, και βεβαίωσε ότι το παιδί σου τεκμηριώνει την επιλογή του. Και αν αυτό είναι εφικτό, κάνε αυτό που θέλει.

ο ελεύθερος χρόνος για το παιδί/ Credits: Anna Samoylova,Unsplash

Η επιλογή κάποιας κατασκήνωσης

Οι περισσότερες καλοκαιρινές κατασκηνώσεις είναι καθαρές και έχουν κάποιους κανόνες και κανονισμούς. Σ’ αυτές τις περισσότερες φορές τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν από μόνα τους τις δραστηριότητες που θέλουν να κάνουν. Μ’ αυτό τον τρόπο το παιδί σου σίγουρα θα ξεκουράσει το μυαλό του και θα το αναπτύξει. Και έτσι, θα βοηθηθεί να περάσει ακόμα καλύτερα και πιο δημιουργικά κατά την διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς.

Διάβασε επίσης:

Άγχος στην εφηβεία; 6 τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου να το ξεπεράσει

Credits: Unsplash