Νιώθεις κι εσύ ότι δεν ακούς όταν αγχώνεσαι; Υπάρχει εξήγηση!

LIKE US ON FACEBOOK

Δεν ακούς όταν αγχώνεσαι; Ας πούμε πως σε καλούν στο τηλέφωνο για ένα σημαντικό λόγο. Νιώθεις ότι δεν ακούς καλά; Τους ζητάς να μιλήσουν λίγο πιο δυνατά ή «πιάνεις» τα μισά από όσα λένε; Υπάρχει εξήγηση!

Δεν ακούς όταν αγχώνεσαι; Δεν είσαι ο μόνος. Γενικά τα αυτιά και η ακοή είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, στον εγκέφαλο και το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, δεν ακούς καλά ή πονάνε τα αυτιά σου σε μεγάλο υψόμετρο ή στο αεροπλάνο, και αυτό συμβαίνει λόγω αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα.

Αν, όμως, δεν ακούς όταν αγχώνεσαι, τι συμβαίνει; Από τη στιγμή που το άγχος είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σου, τότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το άγχος επηρεάζει την ακοή σου. Αλλά πώς;

Δεν ακούς όταν αγχώνεσαι; Αυτός είναι ο λόγος!

Πολλά από τα συμπτώματα του άγχους επηρεάζουν το σώμα μας με διαφορετικούς τρόπους.

Πώς, όμως το άγχος επηρεάζει και συνδέεται με την ακοή;

Μειωμένη συγκέντρωση

Πιθανώς το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η δυσκολία εστίασης σε έναν ήχο ή μια συζήτηση. Κατά τη διάρκεια έντονου άγχους, όταν ο εγκέφαλος νιώθει ότι διαρκώς «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς, τότε δεν είναι απίθανο να έχεις χαθεί στις σκέψεις σου. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μη δίνεις προσοχή στον κόσμο γύρω σου και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σου μιλάνε και να μην ακούς.

δεν ακούς όταν αγχώνεσαι

Παρατηρείς ασυνήθιστους ήχους

Το άγχος σε κάνει να είσαι πιο επιρρεπείς και ίσως σημαίνει ότι ακούς θορύβους που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα είχες δώσει προσοχή. Ίσως ακούς μικρούς, περίεργους θορύβους και αυτό σου δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος.

Ψευδαισθήσεις

Είναι πιο σπάνιο, αλλά συμβαίνει. Μπορεί να έχεις ακουστικές ψευδαισθήσεις, δηλαδή να ακούς κάτι να σπάει ή ένα θόρυβο που κανένας άλλος δεν ακούει. Μπορεί να ακούς το όνομά σου ή μια φωνή, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Και αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σου δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες όταν είσαι αγχωμένος.

δεν ακούς όταν αγχώνεσαι

Και ποια είναι η λύση;

Δεν υπάρχει ένας άμεσος τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων ακοής που συνδέονται με το άγχος. Ωστόσο, αυτό το δυνητικά δυσάρεστο σύμπτωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί εμμέσως. Πώς; Αντιμετωπίζοντας το άγχος.

Προσπάθησε να διαχειριστείς το άγχος σου και να αντιλαμβάνεσαι πως αυτή είναι η πηγή που σου δημιουργεί αυτά τα θέματα.

Διάβασε και αυτό:

Τα ψυχολογικά facts που αποκαλύπτει ένα ακατάστατο σπίτι για εμάς!

Photo:calmclinic.com, Photo: Unsplash/Lena Bell

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved