Αλήθεια τι σκέφτεσαι όταν ακούς τη λέξη μοναξιά; Ποιες εικόνες σου έρχονται στο μυαλό, ποια συναισθήματα και ποια στερεότυπα που έχουν καλλιεργηθεί μέσα σου με το πέρας του χρόνου; Αυτοί είναι οι 5 μύθοι για τη μοναξιά που ήρθε η ώρα να καταρρίψεις. 

5 μύθοι για τη μοναξιά

“Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι το ίδιο πράγμα”

Όχι δεν είναι! Ο όρος “κοινωνική απομόνωση” είναι η αντικειμενική κατάσταση της μοναξιάς. Από την άλλη η μοναξιά είναι η υποκειμενική εμπειρία της αποσύνδεσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Kasley Killam. Αυτό σημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσες να είσαι γύρω από άλλους ανθρώπους επιλέγεις να μένεις μόνη σου και να αισθάνεσαι μοναξιά.

Το τελευταίο συνήθως συμβαίνει γιατί μπορεί να μην αισθάνεσαι ωραία γύρω από τα συγκεκριμένα άτομα ή να μην τα κατανοείς και το αντίθετο. Μπορεί να προέρχεται επίσης από το να ξοδεύεις χρόνο με άτομα που δεν μοιράζονται τις αξίες ή τα ενδιαφέροντά σου. Μπορεί επίσης να προέλθει από πάρα πολλές επιφανειακές αλληλεπιδράσεις και όχι από βαθύτερα αίτια.

Η μοναξιά σου κάνει κακό

Πολλές φορές μπορεί να επιδράσει αρνητικά η μοναξιά σε σχέση με τη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους όμως ούτε αυτό είναι απόλυτο. Όλοι αισθανόμαστε μοναξιά από καιρό σε καιρό και είναι μια φυσική ανθρώπινη εμπειρία. Στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να μας ενημερώσει ότι δεν παίρνουμε κάτι που χρειαζόμαστε. Η μοναξιά όμως από την άλλη, μπορεί να αποτελέσει πηγή δημιουργικότητας, εμπνέοντας καλλιτέχνες και συγγραφείς να εκφράσουν τις εμπειρίες τους.

Η μοναξιά μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα όταν είναι χρόνια. Εάν αισθάνεσαι ότι οι σχέσεις σου δεν σε ικανοποιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να αναπτύξεις προβλήματα υγείας όπως φλεγμονή, κατάθλιψη και καρδιακές παθήσεις. Μακροπρόθεσμα, η συνεχιζόμενη μοναξιά εξασθενεί το σώμα και καταστρέφει την υγεία.

5 μύθοι για τη μοναξιά

Pexels

Η μοναξιά συνήθως “χτυπά” τους ηλικιωμένους

Η μοναξιά δεν έχει ηλικία και η θεώρηση ότι χτυπάει κυρίως ηλικιωμένους είναι σίγουρα λανθασμένη. Αποδεικνύεται ότι η μοναξιά είναι πιο συχνή στις νεότερες γενιές μέσα από μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ. Συνήθως υπάρχει αυτή η αντίληψη γιατί με το πέρασμα του χρόνου δυσκολεύονται να κάνουν τις καθημερινές τους εργασίες και ασχολίες και εκτός αυτού οι περισσότεροι είναι μόνοι εφόσον το ταίρι τους έχει φύγει από τη ζωή. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια και δε μπορεί να αποτελεί τον κανόνα.

Η τεχνολογία προκαλεί τη μοναξιά

Η τεχνολογία μπορεί να είναι ένας ισχυρός σύνδεσμος, βοηθώντας μας να συναντήσουμε νέους ανθρώπους, να οργανώσουμε συγκεντρώσεις και να συνδεθούμε εξ αποστάσεως και με τη σωστή χρήση τα θετικά να ξεπερνούν τα αρνητικά της στοιχεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ενήλικες και άλλα άτομα που ενδέχεται να είναι απομονωμένα λόγω αναπηρίας ή γεωγραφίας. τότε η τεχνολογία γίνεται ένα ουσιαστικό εργαλείο για να μείνουν σε επαφή και να αναζητήσουν κοινωνική υποστήριξη.

Η μοναξιά σημαίνει ότι χρειάζεστε νέους φίλους

Ίσως αν βρίσκεσαι σε μία καινούρια πόλη, η συναναστροφή σου με άλλους ανθρώπους να σε βοηθήσει όμως στην πραγματικότητα στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να επενδύσεις στις σχέσεις που έχεις ήδη. Δε χρειάζεσαι καινούριους φίλους, χρειάζεσαι τους παλιούς, που σε ξέρουν, σε έχουν στηρίξει και σε αγαπάνε. Καμιά φορά χανόμαστε με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους και μετά κολλάμε στο ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση, όμως δε θα έπρεπε να είναι έτσι. Γι’ αυτό θυμήσου να τηλεφωνήσεις πρώτη αν χρειαστεί…

Αυτοί ήταν οι 5 μύθοι για τη μοναξιά που αν τους ήξερες και εσύ καλό θα είναι να τους ξεχάσεις!!

Διάβασε ακόμα:

Αν απολαμβάνεις τη μοναξιά σου… δες τι σημαίνει αυτό για σένα!

Photo: Unsplash/Anthony Tran