Το να μιλήσεις για την σεξουαλική παρενόχληση είναι μια πολύ προσωπική απόφαση που για τον κάθε άνθρωπο διαφέρει. Σκέψου τι είναι αυτό που σε κρατάει μακριά από το να μοιραστείς το μυστικό σου.

Στην σεξουαλική παρενόχληση, συνήθως το θύμα, δεν αποκαλύπτει την εμπειρία του επειδή φοβάται. Μήπως κατηγορείς τον εαυτό σου ότι φταίει; Μήπως φοβάσαι ότι θα επικριθείς ή ότι ο ομιλητής θα σε δει διαφορετικά; Το να καταλάβεις το γιατί, είναι ο μόνος τρόπος να αφήσεις μια εμπειρία στο παρελθόν. Ξέρουμε ότι το να μιλήσεις για την σεξουαλική παρενόχληση είναι πολύ δύσκολο.

Οι υποθέσεις που κάνουμε για το τι σκέφτονται οι άλλοι, συνήθως αποδεικνύουν τις δικές μας σκέψεις για το θέμα. Για παράδειγμα, αν σκέφτεσαι ότι με το να το πεις στο αγόρι σου, θα πέσεις στα μάτια του τότε μάλλον έτσι βλέπεις εσύ το θέμα. Αν αυτό σου ταιριάζει σαν σκέψη, θα πρέπει να μιλήσεις σε έναν ψυχολόγο.

Ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να δουλέψεις αυτό το συμβάν μέσα σου και να μειώσεις τα αρνητικά συναισθήματα. Συνήθως τα θύματα νιώθουν ότι το φταίξιμο είναι δικό τους, όμως, δεν είναι καθόλου έτσι.

Όταν θα αρχίσεις να νιώθεις δυνατή και με αυτοπεποίθηση, μπορεί να είσαι πιο άνετη στο να το αναφέρεις και να φοβάσαι λιγότερο την αντίδραση των άλλων. Επιπλέον, είναι καλό να μιλάς για αυτό σου το τραύμα γιατί με αυτόν τον τρόπο το αποβάλλεις από μέσα σου.

Κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτείς είναι πόσο επηρεάζει τις σχέσεις σου γενικά αυτό το γεγονός. Μπορεί να σε κρατάει πίσω σε πολλούς τομείς, από την αυτοπεποίθησή σου μέχρι την εμπιστοσύνη που έχεις στους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η παρενόχληση αυτή σε επηρέασε περισσότερο απ’ ό,τι νομίζεις. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός αλλά να ξέρεις ότι με το να μοιράζεσαι την ιστορία σου φτιάχνεις έναν ισχυρότερο δέσιμο με τον άλλον. Ειδικά αν πρόκειται για σχέση.

Τέλος, να σου υπενθυμίσουμε ότι στη σεξουαλική παρενόχληση δεν φταίει ποτέ το θύμα, μόνο ο θύτης. Το να κάνεις οτιδήποτε στον άλλον χωρίς την έγκρισή του είναι φρικτό. Παρά τα ταμπού που υπάρχουν σε αυτό το ζήτημα, να θυμάσαι, δεν φέρεις καμία ευθύνη..

Διαβάστε επίσης:

Βαρέθηκες την μαυρίλα στην ζωή σου; Ώρα να κάνεις την αλλαγή