Όσοι δεν έχουν βιώσει πότε μια κρίση πανικού, ίσως να μην μπορούν να καταλάβουν αυτή την τρομακτική αίσθηση που τη συνοδεύει. Τι είναι μια κρίση πανικού και πώς μπορείς με μερικούς εύκολους τρόπους να την αντιμετωπίσεις;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr. Danielle Forshee, μια κρίση πανικού εκδηλώνεται όταν νιώθουμε απότομα φόβο και ανησυχία. Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυξημένους καρδιακούς παλμούς, πόνο στο στήθος, ναυτία, ζάλη, μούδιασμα των χεριών και ακόμη την αίσθηση απομόνωσης απ’ την πραγματικότητα.

Είναι σίγουρα κάτι αρκετά τρομακτικό, ενώ συνήθως οι περισσότερες κρίσεις πανικού υποχωρούν μέσα σε 20 λεπτά. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού, αλλά και να διευκολύνεις τον εαυτό σου ή κάποιον που τη βιώνει.

1. Δοκίμασε τη διαφραγματική αναπνοή

Σε μια κρίση πανικού, τείνουμε να μην αναπνέουμε σωστά και να παίρνουμε μικρές και σύντομες αναπνοές απ’ το στήθος. Αυτός ο τρόπος στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι ανησυχούμε και έτσι κλιμακώνεται η όλη διαδικασία. Με τη διαφραγματική αναπνοή, ωστόσο, δίνουμε στο μυαλό μας να καταλάβει ότι είμαστε ασφαλείς και τότε αυτό αφήνει το σώμα να χαλαρώσει.

Τι είναι η διαφραγματική αναπνοή; Η διαφραγματική αναπνοή είναι η αναπνοή που γίνεται με τη σύσπαση του διαφράγματος, του μυός που βρίσκεται σε οριζόντια θέση ανάμεσα στη στομαχική κοιλότητα και την κοιλότητα του θώρακα. Κατά την εισπνοή, στη διαφραγματική αναπνοή, ο αέρας που εισέρχεται στον πνεύμονα φουσκώνει την κοιλιά.

άγχος επηρεάζει την ερωτική ζωή

Fashion Me Now

2. Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι

Όταν βιώνουμε μια κρίση πανικού στέλνουμε το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι κάτι φοβόμαστε. Όταν λοιπόν επαναλαμβάνουμε στο μυαλό αυτό που φοβόμαστε, τότε η κατάσταση επιδεινώνεται. Αντίθετα εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό ή να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε κάτι άλλο, πιο ευχάριστο.

3. Δώσε προσοχή στη συμπεριφορά αποφυγής

Όσοι έχουν βιώσει μια κρίση πανικού, η ψυχολόγος Forshee αναφέρει ότι τείνουν να αποφεύγουν τόπους, ανθρώπους, πράγματα ή δραστηριότητες που έχουν συσχετίσει με αυτή την κρίση. Για παράδειγμα, εάν κάποιος βίωσε μια κρίση πανικού την ώρα που οδηγούσε, μπορεί στο μέλλον να μην θέλει να οδηγεί ξανά. Η συμπεριφορά αποφυγής, όμως, δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο να εμπιστευτεί τις ικανότητες μας. Γιατί; Επειδή η αποφυγή μιας κατάστασης το μόνο που θα καταφέρει είναι να επιδεινώσει και να διαιωνίσει τον φόβο κι όχι να μην τον επαναφέρει!

Διάβασε ακόμη:

Μπορούν τα χαμηλά επίπεδα άγχους να είναι ωφέλιμα για την υγεία μας;

Photo: Unsplash/Anthony Tran