Η ζωή μας είναι συνυφασμένη με την απορρόφηση μη ρεαλιστικών προτύπων από τα social media. Τα πρότυπα αυτά μας λένε πώς πρέπει να μοιάζουμε, πώς πρέπει να λειτουργεί η σχέση μας και πώς πρέπει να αναπνέουμε. Δεν είναι περίεργο ότι στα social media βλέπουμε ότι οι άνθρωποι προβάλλουν πως θα ήθελαν να είναι και όχι πως είναι στην πραγματικότητα.

Απλά προσπαθούμε να αρέσουμε, να χωρέσουμε στα θέλω των άλλων, και γενικά να γίνουμε αποδεκτοί από άλλα ανθρώπινα όντα. Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι δεν θα άρεσαν σε κανέναν αν έδειχναν στην πραγματικότητα πως είναι. Πώς μπορείς να τα ξεπεράσεις όλα αυτά και να μάθεις πώς να είσαι ο εαυτός σου;

Οι προσωπικές σχέσεις έχουν τόση αξία για εμάς, που αν κάνουμε κάτι το οποίο μπορεί να απειλήσει αυτές τις σχέσεις, μας δημιουργείται ένας φόβο. Αισθανόμαστε μοναξιά και νιώθουμε αποσυνδεδεμένοι. Γιατί να θέλουμε να είμαστε ο εαυτός μας, αν αυτό συνεπάγεται με το να διώξουμε ανθρώπους από κοντά μας;

Το να αποκαλύψεις τον αληθινό σου εαυτό μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχεις να αντιμετωπίσεις έναν τεράστιο κίνδυνο, ειδικά στην εποχή μας όπου όλοι παρουσιάζονται ως τέλειοι, ελκυστικοί και ευτυχισμένοι στο internet.

Τι συμβαίνει αν δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε κάτι από όλα αυτά; Αν είμαστε αυτό που είμαστε στην πραγματικότητα, θα τρομάξουμε τους άλλους; Θα μας εγκαταλείψουν όλοι ξαφνικά;

Το να είσαι ο εαυτός σου μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ριψοκίνδυνος, και όντως είναι ριψοκίνδυνο. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σου που έχουν την ιδέα ότι το να έχεις μια συγκεκριμένη εικόνα και ότι το να συμπεριφέρεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο είναι το ιδανικό. Είναι με απλά λόγια το κλειδί της ευτυχίας. Εάν αρχίζεις να δείχνεις τον πραγματικό σου εαυτό, τέτοιου είδους άνθρωποι μπορεί να σας αντιμετωπίσουν διαφορετικά, και σίγουρα αυτό είναι ένας κίνδυνος.

Σκέψου, όμως, αν πρέπει να κρύψεις το ποιος είσαι πραγματικά γύρω από κάποιος ανθρώπους, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις χαμένος, μοναχικός ή ακόμα και άχρηστος. Αυτό συμβαίνει επειδή λέτε στον εαυτό σας ότι έχει πρόβλημα, δεν είναι εντάξει.

Όταν οι άλλοι άνθρωποι δεν ξέρουν ποιος είσαι πραγματικά, δεν μπορείς να συνδεθείς απόλυτα μαζί τους. Έτσι, αντί να αφήσουμε το φόβο να οδηγήσει την αυτοκαταστροφή μας, πρέπει να μάθουμε πως να αποδεχτούμε τους εαυτούς μας, ώστε να είμαστε ο εαυτός μας.

Αποδέξου τον εαυτό σου

Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και τα social media μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε μη ελκυστικούς. Τα μοντέλα και οι ηθοποιοί είναι ελκυστικά, όπως είναι φυσικό, αλλά τώρα ακόμα και οι φίλοι μας στα social media κάνουν photoshop τις φωτογραφίες τους. Αυτό μας κάνει πολλές φορές να νιώθουμε ότι δεν είμαστε τόσο ελκυστικοί όταν κάνουμε συγκρίσεις.

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσο περισσότερο ασχολούμαστε με τα social media, τόσο χειρότερα αισθανόμαστε για τον εαυτό μας. Αλλά δεν θέλουμε να αποχωριστούμε τον εθισμό μας στα social media επειδή μας παρέχουν μια συντροφικότητα, μια ψυχαγωγία και πολλές καλές αναμνήσεις. Αυτός ο εθισμός μας οδηγεί στην σκέψη ότι δεν είμαστε και τόσο καλοί. Τα social media δεν υπάρχει λόγος να μας πουν ψέματα, έτσι δεν είναι;

Λάθος! Τα social media θέτουν τον πύχη τόσο ψηλά, οπότε δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Πάντα θα νιώθουμε ότι είμαστε λίγοι.

Αναγνώρισε τις αρνητικές σου σκέψεις για τον εαυτό σου

Ένας από τους τρόπους που μπορούμε να αποδεχτούμε με καλύτερο τρόπο τον εαυτό μας είναι να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε και να αμφισβητήσουμε την αρνητική μας αυτοδιάθεση. Έχουμε πάντοτε αυτούς τους εσωτερικούς μονολόγους, προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Για πολλούς από εμάς, αυτή η εσωτερική ομιλία, είναι ως επί το πλείστον αρνητική.

Για παράδειγμα, ίσως να σκέφτεσαι, είμαι άσχημος ή η ζωή μου είναι χάλια, όταν κοιτάς τα social media ή εκπομπές στην τηλεόραση. Ή μπορεί να σκέφτεσαι, με μισεί, εάν ένας φίλος σου ανεβάσει μια φωτογραφία από κάπου που πήγε αλλά δεν σε κάλεσε. Μπορείς να σταματήσεις αυτή την αυτοταπείνωση, απλά ελαττώνοντας τον χρόνο που περνάς στα social media, αλλά χρειάζεσαι επίσης να κάνεις κάποιες ασκήσεις για να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις.

Βρες ποια είναι τα δυνατά σου στοιχεία

Εκτός από την αρνητική εσωτερική ομιλία, μπορεί επίσης να εστιάζεις στις αδυναμίες σου αντί να επικεντρώνεσαι στα δυνατά σου στοιχεία. Μπορεί πραγματικά να μας βλάψει όταν εστιάζουμε στις αδυναμίες μας, αντί σε αυτά που είμαστε πραγματικά καλοί.

Αν ρίχνουμε τους εαυτούς μας σκεπτόμενοι τα αδύναμα σημεία μας, μπορεί να κάνει δύσκολο το να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας. Έτσι, λοιπόν, εκτός από την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ποια είναι τα θετικά του. Αν το σκεφτούμε, ο καθένας μας έχει πολλά πλεονεκτήματα, ακόμη και αν αυτά τα δυνατά σημεία φαίνονται μικρά και ασήμαντα.

Εκφράσου

Τι άλλο μας εμποδίζει να είμαστε ο εαυτός μας; Κυρίως, είναι ο φόβος μας για το τι μπορούν να σκεφτούν άλλοι για εμάς εάν δείξουμε τους αληθινούς εαυτούς μας.

Για παράδειγμα, μπορεί οι φίλοι μας να έχουν την ίδια γνώμη για ένα πολιτικό θέμα, έτσι αποφασίζουμε να μην εκφράσουμε την διαφορετική μας άποψη. Ίσως οι φίλοι μας ακούνε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής και έτσι αποφασίζουμε να μην μιλάμε για τα είδη μουσικής που μας αρέσουν.

Μένουμε πίσω επειδή φοβόμαστε τις πιθανές συνέπειες.

Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να θέλουμε να δείξουμε τις καλύτερες πλευρές του εαυτού μας. Το να κρύβουμε τις απόψεις μας περιστασιακά είναι ένα απαραίτητο κομμάτι στη ζωή μας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τις σχέσεις μας πιο εύκολες και ευχάριστες.

Με την ύπαρξη του διαδικτύου στην ζωή μας, επιλέγουμε να κάνουμε αυτό που κάνουν όλοι. Δείχνουμε μόνο ένα μικρό κομμάτι του ποιοι είμαστε, και συγκεκριμένα το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μας.

Δεν μοιραζόμαστε τα πάντα για τον εαυτό μας. Εν μέρει, αυτό συμβαίνει για καλό λόγο. Δεν θέλουμε όλοι όσοι γνωρίζουμε να ξέρουν τα πάντα για εμάς, και αυτό είναι εντάξει. Το αποτέλεσμα; Λίγοι άνθρωποι μας ξέρουν πραγματικά, και ίσως ακόμα και να έχουμε αρχίσει να ξεχνάμε και εμείς οι ίδιοι ποιοι είμαστε στην ουσία.

Διαβάστε επίσης:

5 φορές που πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, σύμφωνα με τους ψυχολόγους