Δες τι μπορεί να δημιουργήσει το χρόνιο στρες στο σώμα σου. Όλοι υποφέρουν από άγχος μερικές φορές. Αυτό, από μόνο του, δεν είναι καθόλου κακό. Αλλά εάν αντιμετωπίζεις άγχος για πολύ καιρό και γίνεται χρόνιο, είναι κακό για την υγεία σου. Αν έχεις χρόνιο στρες, είναι πολύ σημαντικό να το αντιμετωπίσεις αμέσως. Αλλά πώς ακριβώς θα το καταλάβεις;

Παρακάτω θα δεις τα σημάδια στο σώμα σου που σημαίνουν ότι έχεις συσσωρευμένο πολύ άγχος. Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρα, καθώς μπορεί να μας μπερδέψουν και να θεωρήσουμε ότι υπάρχει κάποιος άλλος λόγος γι’ αυτά. Μπορείς, όμως, να μάθεις να τα “διαβάζεις”.

4 κρυφά σημάδια ότι έχεις χρόνιο στρες

Πόνος στην πλάτη

Εάν συχνά (ή ακόμα και συνεχώς) έχεις πόνο στην πλάτη ή τους ώμους σου, μπορεί να υποδεικνύει χρόνιο άγχος. Αν είσαι αγχωμένος, οι ώμοι σου σφίγγονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται πίεση στην πλάτη και ως αποτέλεσμα πόνος.

χρόνιο στρες

Unsplash/Romina Farías

Πονοκέφαλος

Τα πάντα στο σώμα σου είναι συνδεδεμένα, έτσι η ένταση των μυών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκέφαλο ή ακόμα και ημικρανία. Εάν έχεις ένταση στην πλάτη ή τους ώμους σου, μπορεί να είσαι πιο επιρρεπής σε πονοκεφάλους.

Δύσπνοια

Ήξερες ότι το άγχος επηρεάζει την αναπνοή σου; Εάν έχεις δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να οφείλεται σε άγχος. Με τεχνικές αναπνοής, μπορείς να χαλαρώσεις και να δημιουργήσεις καλύτερες συνθήκες ώστε να μπορείς να αναπνέεις πιο ήρεμα και σταθερά.

χρόνιο στρες

Χαμηλότερη λίμπιντο

Μήπως νιώθεις ότι τον τελευταίο καιρό δεν σε νοιάζει και πολύ το σεξ; Αυτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι άγχους. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ειδικά οι γυναίκες που πάσχουν από χρόνιο στρες αισθάνονται λιγότερο συνδεδεμένες με τον σύντροφό τους, καθώς δεν έχουν πολλή όρεξη για σεξ. Επιπλέον, η κορτιζόλη της ορμόνης του στρες μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη σεξουαλική διέγερση.

Δες ακόμα:

Σε αυτά ακριβώς τα σημεία του σώματος σε χτυπά το άγχος!