Οι παλάμες σου είναι ιδρωμένες, οι παλμοί της καρδιά σου αυξάνονται, νιώθεις ότι ζαλίζεσαι και ότι δεν μπορείς να εστιάσεις. Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια μιας κρίσης πανικού.

Οι κρίσεις πανικού καθώς και το άγχος έχουν αποδειχθεί ότι είναι μορφή ασθένειας και ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια. Οι λόγοι που κάποιος μπορεί να υποστεί μια κρίση πανικού είναι διάφοροι και ποικίλουν ανάλογα με το άτομο που τις βιώνει.

Ποιες είναι οι συνέπειες των κρίσεων πανικού;

Η αγαροφοβία ή ο φόβος να αφήσεις το σπίτι επειδή νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο, σύμφωνα με την ψυχολόγο Elizabeth Lombardo, είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι κρίσεις πανικού. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να οδηγούν σε κατάχρηση ουσιών ή κατάθλιψη.

Ο ψυχολόγος Will Cole, αναφέρει τη δυσπεψία και τη χρόνια δυσκοιλιότητα ως προϊόν άγχους, επίσης. “Το έντερο και ο εγκέφαλός σου σχηματίστηκαν από τον ίδιο εμβρυϊκό ιστό και συνδέονται άρρηκτα μέσω του άξονα του εντέρου. Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο σου επηρεάζουν το έντερο και το αντίστροφο”, δήλωσε.

Γι’ αυτούς τους λόγους θεώρησε την κρίση πανικού ως ένα σημάδι ότι κάτι στη ζωή σου δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να αλλάξει. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές από ειδικούς που είναι σε θέση να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού όταν συμβεί, αλλά και να αποφύγεις μελλοντικά επεισόδια.

1. Πάρε πιο βαθιές αναπνοές

Η αναπνοή μας είναι το κλειδί για τη σύνδεση της συνείδησης μας με το υποσυνείδητό μας. Όταν αισθάνεσαι τον πανικό να σε πνίγει, έχεις την τάση να παίρνεις σύντομες, γρήγορες αναπνοές κάτι που μπορεί να αυξήσει το άγχος σου αλλά και να προκαλέσει μια κρίση πανικού.

2. Απέφυγε την καφεΐνη και τη ζάχαρη

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο ειδικά όταν έχεις συνηθίσει να πίνεις καφέ ή να τρως γλυκά. Δυστυχώς όσοι βιώνουν κρίσεις πανικού, καλό θα ήταν να αποβάλουν τη ζωή τους ερεθίσματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπλέον στρες.

3. Δώσε προτεραιότητα στον ύπνο

Εκτός από μια σωστή προσέγγιση στη διατροφή, ιδιαίτερη σημασία συνιστάται στους ασθενείς να επικεντρωθούν και στην ηρεμία και τον ύπνο.

4. Αγκάλιασε το mindfulness

Όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η εκκίνηση μιας πρακτικής mindfulness είτε πρόκειται για διαλογισμό, γιόγκα ή περίπατος στη φύση, παίζει τεράστιο ρόλο στην ικανότητά μας να διαχειριστούμε το άγχος.

5. Αντιμετώπισε το υποκείμενο άγχος

Ίσως είναι το πιο δύσκολο και ίσως χρειαστεί τον περισσότερο χρόνο. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό αν βιώνεις κρίσεις πανικού ή δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το άγχος σου, να ζητήσεις βοήθεια και να ξεκινήσεις θεραπεία με ειδικούς.

Photo: Luke Gram