Όλοι κρατάμε μυστικά. Δικά μας ή άλλων. Έχουμε ορκιστεί να μην τα αποκαλύψουμε ποτέ, τα κρατάμε θαμμένα μέσα μας για όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ίσως τελικά, το να κρατάς ένα μυστικό δεν είναι τόσο καλό, για την υγεία σου, όσο νομίζεις.

Έρευνες, όμως, αναφέρουν πως το να κρατάς ένα μυστικό επηρεάζει σημαντικά την ψυχική σου ευεξία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PsycNET αποκάλυψε πως η απόκρυψη ενός μυστικού μπορεί ν’ αυξήσει το άγχος των ατόμων και να “στερέψει” το μυαλό σου.

Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στην οποία συμμετείχαν 600 άτομα διαπίστωσε πως το 96% των ανθρώπων κρατάει ένα μυστικό, κυρίως ρομαντικού χαρακτήρα.

Στο διάστημα ενός μήνα, ρωτήθηκαν πόσο συχνά έπρεπε να κρύβουν το μυστικό ή πόσο συχνά το σκέφτονται.

Και μάντεψε! Όσο πιο συχνά το σκέφτεσαι τόσο χειρότερο.

Για να κρατήσεις ένα μυστικό χρειάζεται υπερ-προσπάθεια, ειδικές, νοητικές και ψυχικές διεργασίες, η οποίες αναπόφευκτα σε επηρεάζουν συναισθηματικά. Εκνευρισμός, άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης εμφανίζονται όταν προσπαθεί να κρατήσεις ένα μυστικό.

Δεν εξαρτάται απαραίτητα με τη φύση ή το περιεχόμενο του μυστικού αλλά περισσότερο η επίδραση που έχει αυτή η πληροφορία στον εγκέφαλο. Δεν έχει να κάνει με τη σημαντικότητα του μυστικού αλλά με το να το σκέφτεσαι ξανά και ξανά χωρίς να το πεις σε κανέναν.

Κι αν δεν θες να το αποκαλύψεις σε κανέναν μπορείς να το γράψεις κάπου. Αυτός ίσως ελαφρύνει την κατάσταση και σταματήσεις να το σκέφτεσαι κάθε λίγο και λιγάκι.

Photo: linkedin.com