Κάνεις κι εσύ «Gatsbying» και οι ψυχολόγοι σου εξηγούν τι είναι και γιατί το κάνεις!

LIKE US ON FACEBOOK

Καλώς ή κακώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο που φλερτάρουμε, το πώς αντιμετωνπίζουμε τους γύρω μας και το πώς σκεφτόμαστε. Πλέον, δεν σκέφτεσαι τι να πεις στον άλλο για να δεις αν ενδιαφέρεται, αλλά μπορείς να ανεβάσεις μια φωτογραφία για να κόψεις «αντιδράσεις».

Αυτή η τακτκή, το να ανεβάζεις φωτογραφίες για κάποιον, λέγεται «Gatsbying», και στοχεύει πάντα σε επιθυμητά για σένα αποτελέσματα. Τι λένε, όμως, οι ψυχολόγοι για αυτό; Γιατί το κάνουμε και ποια ανάγκη κρύβεται πίσω από αυτό;

Από πού προέρχεται ο όρος Gatsbying; Αν έχεις διαβάσει το βιβλίο ή έχεις δει την ταινία «The Great Gatsby», θα θυμάσαι τον Jay Gatsby να οργανώνει χλιδάτα πάρτυ για να εντυπωσιάσει το κόλλημά του, Daisy Buchanan. Δεδομένου ότι μπορεί να μην έχεις την οικονομική δυνατότητα να κάνεις κάτι τέτοιο, περιορίζεσαι σε μια απλή φωτογραφία (με φίλτρα).

Σίγουρα έχεις ανεβάσει και εσύ μια φωτογραφία ή ένα στόρι στο Instagram και στο Facebook, με απώτερο σκοπό να αποσπάσεις ένα like ή σχόλιο από τον ενδιαφερόμενο. Διαφέρει από το να αναζητάς γενικά έναν μεγάλο αριθμό από likes, αφού αποτελεί μια παγίδα για να τραβήξεις την προσοχή εκείνου που φλερτάρεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει γιατί δεν ρισκάρεις πολλά. Αντιθέτως δεν έχεις να χάσεις τίποτα, και ποστάροντας μια φώτο με το μέρος ή το φαγητό που ξέρεις ότι του αρέσει, έχεις περισσότερες πιθανότητες να μην «απορριφθείς». Από την άλλη, αν δεν πιάσει το κόλπο σου, δεν θα φανεί ο αρχικός σκοπός σου, και η «απόρριψη» δεν θα σε ενοχλήσει τόσο, όσο να μην απαντούσε σε ένα μήνυμα.

Αυτό που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα και να δημιουργήσει παρανοήσεις, είναι ότι πολλές φορές πατάς like χωρίς να το σκέφτεσαι, και δεν σημαίνει τίποτα. Συνεπώς, η παγίδα του Gatsbying, είναι ότι υπάρχει πολλή σκέψη στο παρασκήνιο, ενώ το like που θα καταφέρεις να αποσπάσεις, μπορεί τελικά να είναι μια απλή κίνηση του δαχτύλου, χωρίς να σημαίνει ότι θέλει να γίνει και ο/η σύντροφος σου!

Τα σχόλια, οι αντιδράσεις και τα likes δημιουργούν μια λανθασμένη εντύπωση ότι ο άλλος ενδιαφέρεται, συνήθως ερωτικά, για σένα. Οπότε, όταν κάποιος δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειες σου, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι δεν του αρέσεις. Μπορεί να μην έχει δει την φωτογραφία ή απλά να μην ασχολείται τόσο με τα social media, όσο εσύ. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι όποιος σου κάνει like, του αρέσεις, όπως και το αντίστροφο.

Ακόμα, αυτό συμβαίνει όταν προσπαθείς να ξανακερδίσεις τον πρώην σου. Πολλοί ανεβάζουν φωτογραφίες από μέρη που πήγαιναν μαζί του, από πράγματα που κάνουν, για να προβάλλουν μια ιδανική ζωή χωρίς αυτόν, και για να δουν αν ενδιαφέρονται ακόμα. Έτσι, νομίζουν ότι κρατούν εύκολα την πόρτα ανοιχτή!

Είναι αποτελεσματική αυτή η μέθοδος;

Το να ενημερώνεις καθημερινά το profile σου, μπορεί να σε κάνει να αποτελέσεις έναν πόλο έλξης και συζήτησης, ενώ μπορεί να κάνεις κάποιον να σε σκέφτεται, αφού σε βλέπει καθημερινά. Αν και μπορείς να τραβήξεις την προσοχή και το πολυπόθητο like, και σ’ αυτή την περίπτωση το Gatsbying είναι επιτυχημένο, πάντα κρύβεται η πιθανότητα να δημιουργήσει λανθασμένες ελπίδες.

Με λίγα λόγια τα social media δεν είναι μια ασφαλής επιλογή για να καταλάβεις αν κάποιος ενδιαφέρεται στα αληθεια για σένα. Αν, όμως, μπορείς να ελέγξεις τις επιπτώσεις αυτού και δεν έχεις υψηλες προσδοκίες, λίγο Gatsbying, δεν βλάπτει. Ειδικά, εάν σου δώσει το θάρρος και την ώθηση να ανοιχτείς και να μιλήσεις στα ίσα στο κόλλημα σου!

Διάβασε και αυτό:

Αν είσαι σε σχέση μην ποστάρεις ποτέ αυτά στα social media!

Photos:Leandro Crespi/Stocksy

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved