Άγχος για τη δουλειά, άγχος για τα έξοδα του μήνα, άγχος για τη σχέση σου, άγχος, άγχος, άγχος… Για πόσα πράγματα ν’ ανησυχείς κάθε μέρα; Δεν κουράστηκες πια; Και φυσικά η απάντησή σου είναι «ναι, κουράστηκα αλλά τι να κάνω;» και σ’ αυτή την ερώτηση σου έχουμε απάντηση! Όχι εμείς, οι επιστήμονες!

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, πάνω από το 18% των Αμερικανών ενήλικων πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, που χαρακτηρίζονται ως υπερβολική ανησυχία ή ένταση, η οποία συχνά οδηγεί σε άλλα σωματικά συμπτώματα.

Οι εγκέφαλοί μας είναι προσαρμοσμένοι ώστε ν’ ανησυχούν πρώτα και να σκέφτονται μετά.

άγχος στρες

Ο καθηγητής Joseph LeDoux απ’ το New York University τονίζει: «Οι συνδέσεις από τα συναισθηματικά συστήματα στα γνωστικά συστήματα είναι ισχυρότερα απ’ το αντίθετο, δηλαδή από τις συνδέσεις από τα γνωστικά συστήματα στα συναισθηματικά συστήματα».

Το σύστημα στο οποίο αναφέρεται ο Δρ. LeDoux είναι το λιμπικό σύστημα, το παλαιότερο σύστημα του εγκεφάλου μας, το οποίο ελέγχει κυρίως τις συναισθηματικές και συμπεριφορικές δραστηριότητες.

Το σύστημα της σκέψης του εγκεφάλου μας, ο προμετωπικός φλοιός είναι το νεότερο. Αυτό βοηθάει να εξηγήσουμε γιατί, αν και είμαστε έξυπνα πλάσματα, μερικές φορές παίρνουμε χαζές αποφάσεις!

μνήμη σε φόρμα

Ουσιαστικά, ο συναισθηματικός εγκέφαλός σου λέει στον εγκέφαλο της σκέψης τι πρέπει να κάνει!

Κι αφού σου εξηγήσαμε με όσα πιο απλά λόγια μπορούσαμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος σου, ήρθε η ώρα ν’ απαντήσουμε στο καυτό ερώτημα του πώς θα κάνεις το το μυαλό σου να σταματήσει ν’ ανησυχεί συνέχεια για όλα!

Εξέτασε τις πεποιθήσεις σου

Συχνά έχουμε παράλογες πεποιθήσεις που μας οδηγούν στο να βλέπουμε απειλή εκεί που δεν υπάρχει! Οι περισσότερες από αυτές τις πεποιθήσεις συνεπάγονται με την ανάγκη μας να ανταποκριθούμε στα “must’s” της ζωής. Βρες μια πιο ρεαλιστική ισορροπία μεταξύ του ιδανικού και του πραγματικού εαυτού σου και οι ανησυχίες σου θα υποχωρήσουν.

Άσε το συναίσθημα στην άκρη

Όταν πρόκειται να λάβεις σημαντικές αποφάσεις, καλό είναι ν’ αφήνεις στην άκρη το συναίσθημα. Στις ΗΠΑ, οι δικηγόροι προσπαθούν να κάνουν επίκληση στο συναίσθημα των ενόρκων, ώστε να λάβουν την απόφαση που συμφέρει τον πελάτη τους. Όμως, δεν είσαι δικηγόρος! Αν θέλεις να λάβεις μια δίκαιη και σωστή απόφαση, άσε στην άκρη τα υπερβολικά συναισθήματα.

Αναζήτησε βοήθεια

Τα συναισθήματά μας αντιδρούν γρήγορα σε ορισμένες καταστάσεις κι όσο να προσπαθούμε ν’ αντισταθούμε σ’ αυτά τα συναισθήματα, δεν α καταφέρνουμε! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σύμβουλοι είναι τόσο σημαντικοί για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν για παράδειγμα πρόβλημα αλκοολισμού. Όταν ο δικός σου εγκέφαλος είναι φορτισμένος συναισθηματικά, ένα άλλο άτομο μπορεί να σε ηρεμήσει καθώς είναι πιο αντικειμενικό.