Αν είσαι ψυχαναγκαστικός κάνεις τα πάντα δύο και τρεις φορές και χάνεις πολύτιμο χρόνο απ’ τη ζωή σου. Κι αυτός ο χρόνος αντιστοιχεί σε 14 ώρες κάθε εβδομάδα! Όχι και λίγο έτσι;

Πλένεις τα χέρια σου δύο φορές, τσεκάρεις αν κλείδωσες το αμάξι σου άλλες 5 φορές, γυρνάς πίσω για να δεις αν κλείδωσες την πόρτα κι αν έβγαλες το σίδερο απ’ την πρίζα. Όλα αυτά, όμως, σου στερούν σημαντικές ώρες απ’ τη ζωή σου. Και συγκεκριμένα χάνεις 14 ώρες την εβδομάδα! Μήπως να σταματήσεις να είσαι ψυχαναγκαστικός;

Κάθε φορά που πλένεις τα χέρια σου, σου παίρνει περίπου 5 λεπτά (μέχρι να εξαφανιστούν όλα τα μικρόβια). Κι έχεις την τάση να τα πλένεις από 4 μέχρι και 16 φορές μέσα στην ημέρα σου! Ναι αυτό θα πει ψυχαναγκασμός. Κι έχεις κι ένα κόλλημα με τον αριθμό 4 επομένως πρέπει όλα να πάνε βάσει αυτού.

Κλειδώνεις το αμάξι κι επιστρέφεις (μάλλον 4 και πάνω) φορές για να τσεκάρεις αν όντως το έχεις κλειδώσει κι αν όλα είναι στη θέση τους. Και όλα αυτά 5 λεπτά αφού έχεις παρκάρει. Κι αφού έχεις περπατήσει και είσαι στα μισά της διαδρομής για το σπίτι σου γυρνάς ξανά και ξανά. Έχεις σκεφτεί πόσο χρόνο σου παίρνει αυτό Και κάθε φορά που παίρνεις το αμάξι σου, σου συμβαίνει το ίδιο πράγμα.

Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας τι κάνεις; Τσεκάρεις διάφορα πράγματα στο σπίτι. Αν έχεις σβήσει τα φώτα, αν έχεις κλείσει τον φούρνο, αν έχεις βγάλει απ’ την πρίζα το σίδερο κοκ.

 

Κι αφού απόφασισες να βγεις απ’ το σπίτι σου, θα γυρίσεις να δεις αν έχεις κλειδώσει. Και μια και δυο και τρεις φορές. Μέχρι να βεβαιωθείς.
Κι αφού βεβαιώθηκες πως κλείδωσες στη διαδρομή αναρωτιέσαι μήπως ξέχασες κάτι. Λεφτά, κλειδιά, κινητό, εκείνον τον φάκελο που χρειάζεσαι για σήμερα…

ocd

Πόσο χρόνο χάνει απ’ τη ζωή του ένας ψυχαναγκαστικός;

  • Πλύσιμο χεριών- 1 ώρα την ημέρα, 7 ώρες την εβδομάδα
  • Τσεκάρεις το αμάξι -20 λεπτά την ημέρα, 2 ώρες και 20 λεπτά την εβδομάδα
  • Τσεκάρεις μήπως σου έχει πέσει τίποτα -20 λεπτά την ημέρα, 2 ώρες και 20 λεπτά την εβδομάδα
  • Τσεκάρεις μήπως σου έχει πέσει τίποτα όταν κάνεις βόλτα στα μαγαζία- 20 λεπτά την εβδομάδα
  • Τσεκάρεις το σπίτι -περίπου 20 λεπτά την ημέρα, 2 ώρες την εβδομάδα

Σύνολο: 14 ώρες την εβδομάδα.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ο ψυχαναγκασμός έχει καταταχθεί στις 10 πρώτες ασθένειες αναπηρίας οποιουδήποτε είδους. Και η ασθένεια επηρεάζει τη ζωή του ασθενή σε καθημερινή βάση.

Πολλοί είναι αυτοί βέβαια, που δεν καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης ή δεν την παίρνουν τόσο στα σοβαρά.

Αν πάσχεις από ψυχαναγκασμό, τότε πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό. Όσο τρομακτικό κι αν σου φαίνεται, μόνο ένας ειδικός μπορεί να σε υποστηρίξει και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημά σου.