Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που λέμε ότι σκέφτονται και δρουν με βάση το συναίσθημα κι άλλοι με βάση τη λογική, όμως, μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει περισσότερο «φως» στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε.

Ο τρόπος που λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό είναι περίπλοκος κι αυτό αποδεικνύεται απ’ τη νέα μελέτη, η οποία υποστηρίζει πως η σκέψη αλλάζει μέσα στην ημέρα και το συναίσθημα διαδέχεται τη λογική!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ώρες κατά τις οποίες σκεφτόμαστε πιο λογικά κι εκείνες που γινόμαστε πιο… συναισθηματικοί!

Σύμφωνα με την έρευνα, νωρίς το πρωί σκεφτόμαστε πιο αναλυτικά και λογικά ενώ το βράδυ αρχίζουμε να σκεφτόμαστε με πιο συναισθηματικό και υπαρξιακό τρόπο.

Η βρετανική επιστημονική μελέτη ανέλυσε 7 δισεκατομμύρια λέξεις σε 800 εκατομμύρια «τιτιβίσματα» στο Twitter μέσα σε τέσσερα χρόνια. Η ανάλυση έγινε σε ωριαία βάση και διαπίστωσε πως μέσα στο 24ωρο συμβαίνουν διακριτές μεταβολές στον τρόπο σκέψης και έκφρασης των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης Νέλο Κριστιανίνι, έκαναν χρήση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης AΙmethods με στόχο ν’ αναλύσουν τις αναρτήσεις στο Twitter με βάση 73 ψυχομετρικούς δείκτες.

σκέψη αλλάζει μέσα στην ημέρα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάλυσης, η γλώσσα μεταβάλλεται μεταξύ μέρας και νύχτας, κάτι που ίσως συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές και τις μεταβολές του βιολογικού ρολογιού.

Πώς αλλάζει η σκέψη μέσα στην ημέρα

Η πιο αναλυτική- λογική σκέψη παρατηρείται στις 6 το πρωί, όπου αυτό το είδος σκέψης βρίσκεται στο αποκορύφωμά του και τελικά το μυαλό παραμένει σ’ αυτή τη «συχνότητα» περίπου μέχρι τις 10 το πρωί.

Εκείνες τις ώρες, οι χρήστες του Twitter χρησιμοποιούν περισσότερο λέξεις που σχετίζονται με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης, ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, μεγαλύτερη τάση για ατομικότητα, αποδοτικότητα, κυνήγι χρημάτων και εξουσία, καθώς και πιο θετική ψυχική διάθεση.

Όμως, όταν έρχεται το βράδυ, ο συναισθηματικός τρόπος σκέψης διαδέχεται τη λογική σκέψη. Τότε, οι χρήστες χρησιμοποιούν λεξιλόγιο που δείχνει μια πιο παρορμητική, ευαίσθητη, κοινωνική, αλλά και αρνητική ψυχική διάθεση. Σκέφτονται πιο πολύ για το σεξ και τις σχέσεις, ενώ μετά τα μεσάνυχτα, σκέφτονται περισσότερο για τα υπαρξιακά προβλήματα της ζωής.

Κι αν αναρωτιέσαι πότε έχεις την καλύτερη ψυχική διάθεση, είναι μετά το πρωινό ξύπνημα τις Κυριακές!

Διαβάστε ακόμα:

Μια ψυχολόγος εξηγεί τον καλύτερο τρόπο για να βγάλεις τις αρνητικές σκέψεις απ’ το μυαλό σου

Photo: Joshua Fuller/ Unsplash