Το άγχος επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή μας και αυτό λίγο, πολύ όλοι το βιώνουμε. Ποια είναι η πιο «ύπουλη» μορφή άγχους; Γιατί δεν μπορείς να αντιληφθείς αυτά τα σημάδια;

Οι συνήθειες μας βοηθούν να έχουμε τα πράγματα πιο οργανωμένα, να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μέσα στην ημέρα μας, να έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μπορεί να φαίνονται φυσιολογικές αλλά είναι; Μπορεί να είναι και η πιο «ύπουλη» μορφή άγχους.

Το άγχος που δεν σε αφήνει να λειτουργήσεις, το άγχος που όλα τα κάνεις μηχανικά και τα συμπτώματα του οποίου είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσεις με την πρώτη. Και αυτό είναι που το κάνει τόσο επικίνδυνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις;

Τρως κάθε μέρα το ίδιο πρωινό

Το να απολαμβάνεις το γάλα με τα corn flakes ή το τοστ σου μπορεί να είναι για σένα ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα. Αλλά αν πιέζεις τον εαυτό σου να φάει το ίδιο πρωινό για μεγάλο χρονικό διάστημα και η σκέψη να κάνεις την αλλαγή σου προκαλεί άγχος, τότε είναι μαρτύριο όχι απόλαυση.

Προσπάθησε βήμα-βήμα να αλλάξεις λίγο το προϊόν σου προσθέτοντας υλικά ή αντικαθιστώντας άλλα.

Τρως τα νύχια σου

μορφή άγχους

Το άγχος σου προκαλεί ένα αίσθημα που ψάχνεις διαρκώς τρόπο να χαλαρώσεις. Όλη αυτή η πίεση και η ένταση σε οδηγεί σε συμπεριφορές όπως το να τρως τα νύχια σου, να πειράζεις τα μαλλιά σου ή και να καπνίζεις. Έχεις άγχος υποσυνείδητα και δεν μπορείς να το αντιληφθείς. Επομένως, δεν μπορείς και να το αποβάλλεις.

Κάνεις λίστα με τις υποχρεώσεις

Θα μου πεις πού είναι το κακό; Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να οργανώνεις καλύτερα τον εαυτό σου ή όταν δεν θέλεις να ξεχάσεις κάτι, φτιάχνεις μια τέτοια λίστα. Αλλά όλες αυτές οι υποχρεώσεις αυξάνουν το άγχος κι εσύ τσεκάρεις κάθε λίγο και λιγάκι τη λίστα σου και γίνεται όλη σου η ζωή αυτή η λίστα.

Δεν παρατηρείς πώς περνάει ο χρόνος

μορφή άγχους

Getty Images

Δεν έχεις την αίσθηση του χρόνου. Περνάς πολύ χρόνο κάνοντας ανούσιες πράγματα για ώρα: Τσεκάρεις αν έστρωσες τέλεια το κρεβάτι σου, αν όλα τα ρούχα είναι στη θέση τους κλπ. Κάνεις focus σε πράγματα που δεν χρειάζεται και αφήνεις τα σημαντικά να περνούν. Και μαζί τους περνά και ο χρόνος χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι.

Ξυπνάς πριν το ξυπνητήρι

Μπορεί να είσαι πρωινό τύπος αλλά πολλές φορές το να ξυπνάς πολύ νωρίς χωρίς ξυπνητήρι και χωρίς να υπάρχει λόγος, υποδηλώνει άγχος. Όπως επίσης, το να κοιμάσαι πολύ αργά το βράδυ παρ΄όλο που είσαι κουρασμένος.

Ψάχνεις τα πάντα!

μορφή άγχους

Unsplash/rawpixel

Δεν είναι κακό να ψάχνεις τα συμπτώματα από μια ασθένεια ή μερικά tips για τη σχέση σου. Αλλά αν το κάνεις μανιωδώς με οτιδήποτε σου συμβαίνει, τότε ναι υπάρχει πρόβλημα.

Αν όποια αλλαγή παρατηρήσεις πάνω σου την googlαρεις ή ζητάς συμβουλές, τότε αυτό είναι μια μορφή άγχους.

Διαβάστε επίσης:

Σε αυτά ακριβώς τα σημεία του σώματος σε χτυπά το άγχος!