Η νοσταλγία είναι θετικό ή αρνητικό συναίσθημα; Οι ειδικοί σου απαντούν!

LIKE US ON FACEBOOK

Καθημερινά μπορεί να σκέφτεσαι στιγμές από το παρελθόν σου και να τις νοσταλγείς, με αποτέλεσμα μερικές φορές να απομονώνεσαι και να μελαγχολείς. Αυτός είναι, άλλωστε, ο βασικός λόγος που δυστυχία και νοσταλγία πάνε μαζί. 

Μπορεί κάποιες φορές που κοιτάς παλιές φωτογραφίες ή σκέφτεσαι το τελευταίο σου ταξίδι να νοσταλγείς αυτές τις όμορφες στιγμές που πέρασες. Άλλες φορές μπορεί να χαίρεσαι κι άλλες να μελαγχολείς που τα θυμάσαι. Φυσικά δεν σημαίνει ότι θα σε πιάσει και κατάθλιψη επειδή μες το μυαλό σου ξαναζείς τις όμορφες στιγμές, όμως γιατί εν τέλει δυστυχία και νοσταλγία πάνε μαζί;

Η αναπόληση παλιών, καλών στιγμών θεωρούνταν για πολλά χρόνια αρνητικό συναίσθημα. Όμως, η νοσταλγία προκαλεί τα δυσάρεστα συναισθήματα ή η ψυχολογική κατάσταση οδηγεί στη νοσταλγία;

Αν και παλιά ο κόσμος πίστευε ότι η νοσταλγία ευθύνεται για την κακή διάθεση που μπορεί να νιώθεις, νέες έρευνες έχουν δείξει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με άλλα λόγια, όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο, ο οργανισμός για να το αντιμετωπίσει, σε κάνει νοσταλγικό. Κι αυτό προκειμένου να ξεχαστείς και να θυμηθείς κάτι ευχάριστο που είχες ζήσει στο παρελθόν.

Έχει καμία σχέση η νοσταλγία με την ευφορία;

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές φορές η νοσταλγία επιδρά θετικά στην ψυχολογία ενός ανθρώπου. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που η νοσταλγία και η αναπόληση ευχάριστων στιγμών του παρελθόντος έχουν αντιμετωπίσει τη μοναξιά, τη βαρεμάρα και το άγχος.

Γι’αυτό και το ιδανικό, σύμφωνα με τους μελετητές, είναι να χρησιμοποιεί κάποιος τη νοσταλγία ως μια θεραπεία, όταν δεν νιώθει πολύ καλά, κι όχι ως κάτι που θα εντείνει τη θλίψη και τη δυστυχία. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να θυμάσαι πάντα τις στενάχωρες στιγμές και τα γεγονότα που θα σε μελαγχολήσουν, αλλά τις αστείες, παράξενες και όμορφες στιγμές που θα σε κάνουν να γελάσεις με την ψυχή σου!

Διάβασε ακόμα πώς σε επηρεάζει η νοσταλγία:

Οι τρόποι που η νοσταλγία επηρεάζει τον εγκέφαλό μας!

Photo: Asdrubal luna/ Unsplash
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved