Η μοναδική λέξη που απαγορεύεται να σου πει το αφεντικό σου!

LIKE US ON FACEBOOK

Θεωρητικά ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει κι αν είναι το αφεντικό σου θα πρέπει να κάνεις και μια υποχώρηση. Ή μήπως όχι; Γιατί δεν πρέπει το αφεντικό να σε αποκαλεί «οικογένεια»;

Γιατί απλά δεν είστε και δεν θα γίνεται (μάλλον) ποτέ. Μπορεί να συμβαίνει και στη δική σου δουλειά το αφεντικό να σε αποκαλεί «οικογένεια» αλλά αυτή σίγουρα είναι μια ατυχής λέξη που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί. Ή μήπως την χρησιμοποιεί για συγκεκριμένους σκοπούς;

Πολλοί είναι οι εργοδότες που αποκαλούν τους εργαζόμενους «οικογένεια» και ίσως είναι ένας εύκολος τρόπος να νιώσουν οικειότητα, να δημιουργήσουν πιο ισχυρούς δεσμούς μαζί τους. Ωστόσο, δεν είστε οικογένεια, είστε απλώς εργαζόμενοι που παίρνετε έναν μισθό και κάνετε τη δουλειά σας, ενώ εργάζεστε στο ίδιο περιβάλλον.

Εντάξει, θα μου πεις περνάτε 8 ώρες και περισσότερες από 8 ώρες μαζί, αλλά σας κάνει αυτό οικογένεια; Όχι και ούτε θα έπρεπε.

Και είναι και επικίνδυνο. Σκέψου το αφεντικό σου τη μια μέρα να σε αποκαλεί οικογένεια και την άλλη να να σε διώχνει από τη δουλειά ή να σου κάνει μείωση; Ποιος πατέρας θα απέλυε τoν γιο του για ένα λάθος; Και ποια μητέρα θα έκανε μείωση στο μισθού στην κόρη της; Υπάρχει ο σεβασμός, η υποστήριξη, υπάρχει και η αγάπη αλλά όλα στα πλαίσια της δουλειάς.

Όχι, δεν είστε οικογένεια, είστε μια «φυλή». Είστε μια ομάδα με κοινές αξίες, σκοπούς και επιδόσεις και όχι οικογένεια.

Για να απομακρυνθούμε από την οικογενειακή νοοτροπία είναι σημαντικό, ο εργοδότης να μεταφέρει στους εργαζόμενους την αίσθηση της «ανωνυμίας» και της «ισότητας», καθώς ότι όλοι εργάζονται με τον ίδιο τρόπο, για τον ίδιο λόγο, με τις ίδιες αξίες και σκοπούς.

Είναι σημαντικό ένας εργοδότης για να είναι σωστός να τονίζει τη σημασία και τον σκοπό της ομάδας. Μην ξεχνάς ότι το να αποκαλείς «οικογένεια» τους εργαζόμενους ή συναδέλφους σου, μόνο επικίνδυνο μπορεί τελικά να αποβεί.

Διαβάστε επίσης:

Όσα συμβαίνουν στο σώμα σου όταν είσαι σε μια δουλειά που μισείς!

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved