Η ακμή μπορεί να είναι ένα πρόβλημα του δέρματος αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι ερευνητές αναφέρουν πως συνδέεται με την κατάθλιψη και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια τάση να καλύπτουμε όλες μας τις ατέλειες με λίγο make up πριν βγούμε απ’ το σπίτι. Η ακμή συνδέεται με την κατάθλιψη καθώς διαλύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου, σε κάνει να αποφεύγεις τις κοινωνικές συναναστροφές, με αποτέλεσμα να νιώθεις απομονωμένος. Και αυτό μπορεί να συμβεί τόσο όταν είσαι στην εφηβεία όσο και όταν είσαι σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η ακμή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική σου υγεία και οι επιστήμονες το αποδεικνύουν. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, στους ανθρώπους με ακμή αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές μελέτησαν 134.427 άνδρες και 1.731.608 γυναίκες με σπυράκια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 18,5 % των ατόμων με ακμή παρουσίασαν κατάθλιψη και το 12% που δεν είχαν σπυράκια παρουσίασαν κατάθλιψη.

Αυτό το ποσοστό μπορεί να σου ακούγεται ως μια μεγάλη διαφορά, αλλά η πιθανότητα κάποιος που βιώνει την κατάθλιψη άλλαξε δραματικά με τα χρόνια μετά την εμφάνιση ακμής. Ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης διήρκεσε μόλις 5 χρόνια μετά τη διάγνωση με ακμή, με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης κατά 63% κατά το πρώτο έτος.

Εμείς, δεν θα σου πούμε τα κλισέ ότι και τα ψεγάδια είναι μέρος της γοητείας μας ούτε ότι κανένας δεν γίνεται να είναι τέλειος. Θα σου πούμε απλώς πως το πρόβλημα της ακμής αντιμετωπίζεται.

Μπορείς να παλέψεις με αυτό και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι για σένα να το κάνεις. Και θα το κάνεις για σένα και για κανέναν άλλον. Γιατί πρώτα απ’ όλα θέλεις να νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου και δεν σε νοιάζει και τόσο η γνώμη των άλλων. Δεν σε ενδιαφέρει να απαλλαγείς απ’ την ακμή για να αρέσεις στους άλλους αλλά για να αρέσεις σε σένα. Και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό.

Photo: nensuria / Freepik