Όταν έχεις καλύτερη διάθεση, δεν νιώθεις ότι όλα είναι με το μέρος σου; Ότι έχεις περισσότερη τύχη, ότι αποδίδεις καλύτερα, ότι τραβάς τα βλέμματα όσων σε ενδιαφέρουν;

Δεν είναι η ιδέα σου, εξηγείται κι επιστημονικά! Καλύτερη διάθεση = αισιοδοξία, γέλιο, δημιουργικότητα και ανεμελιά. Τα θετικά συναισθήματα που φέρνει συνδέονται με μεγαλύτερη δημιουργικότητα, την αύξηση της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων και τη συνολικά μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή.

Επειδή τα σημάδια και οι συνέπειες της κακής διάθεσης είναι εύκολα αναγνωρίσιμα, πώς μπορείς να ενεργοποιήσεις τη διάθεσή σου; Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται το κλειδί είναι η ευγνωμοσύνη!

Δύο πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση της ευγνωμοσύνης στη βελτίωση της διάθεσης:

  1. Έρευνα των Emmons και McCullough διαπίστωσε ότι η ευτυχία θα μπορούσε να αυξηθεί με μια απλή άσκηση ευγνωμοσύνη. Οι συμμετέχοντες πήραν το χρόνο να γράψουν 5 πράγματα για τα οποία ένιωθαν ευγνώμονες κάθε εβδομάδα, για 10 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης αυτή η ομάδα ήταν 25% πιο ευτυχισμένη από ό, τι μια ομάδα σύγκρισης που απλά ανέφερε πέντε γεγονότα της εβδομάδας.
  2. Στην έρευνα των Seligman, Steen, Park και Peterson οι συμμετέχοντες έπρεπε να εκφράζουν συστηματικά την ευγνωμοσύνη τους για 6 μήνες και διαπίστωσαν ότι ήταν πιο ευτυχισμένοι και εμφάνιζαν λιγότερα σημάδια κατάθλιψης. Σε αυτή τη μελέτη, όμως, οι συμμετέχοντες αρχικά έγραφαν τις σκέψεις τους κάθε μέρα για μια εβδομάδα.

Πείστηκες;

Ακόμα κι αν δεν πείστηκες, χρειάζεσαι μόνο 2 λεπτά για να κάνεις την «άσκηση»: Μια φορά την εβδομάδα (ή όποτε νιώθεις ότι το χρειάζεσαι) σκέψου 3 πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνώμων. Δεν χρειάζεσαι να είναι κάτι εντυπωσιακό.

Προσοχή: Το δύσκολο είναι ότι αυτή η άσκηση μοιάζει τόσο απλή που κάποιος μπορεί εύκολα να θεωρήσει ότι δεν αξίζει να την κάνει. Αλλά δεν είναι έτσι! Σε μικρό χρονικό διάστημα θα δεις διαφορά στη διάθεσή σου προς το καλύτερο.

Σημειώσεις:

  • Βοηθάει να δεις τη ζωή σου ως εξωτερικός παρατηρητής. Τι θα έλεγε ή θα ζήλευε κάποιος από τη ζωή σου; Ίσως αυτά είναι τα κομμάτια τα οποία πρέπει να εκτιμήσεις.
  • Όταν τσακώνεσαι με κάποιον που αγαπάς (χωρίς σημαντική αιτία), σκέψου για πόσα αισθάνεσαι ευγνώμων που αυτός ο άνθρωπος είναι στη ζωή σου. Ίσως εκείνη τη στιγμή, δεν είναι το πιο εύκολο, αλλά αν εστιάσεις με ψυχραιμία σε αυτά τα στοιχεία, θα δεις ότι θα σου φύγουν τα νεύρα και θα αποκατασταθεί η σχέση σας.

Διαβάστε ακόμα:

https://ipop.gr/psychologia/kalyteri-amyna-pou-boris-na-echis-apenanti-stin-arnitiki-energia/