Αν είσαι σαν κι εμάς αυτή τη στιγμή, μάλλον το μυαλό σου είναι γεμάτο “και εάν” και ανησυχίες και δεν μπορείς να βρεις την ησυχία σου, ενώ πιθανότατα αντιμετωπίζεις και προβλήματα ύπνου. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό αφού βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας και μπορεί τα μέτρα στην χώρα μας να χαλάρωσαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας. Γι’ αυτό θα σου δείξουμε μια 20λεπτη άσκηση που ηρεμεί το μυαλό σου και θα σε βοηθήσει να σκεφτείς πιο καθαρά.

Όταν οι απαιτητικές καταστάσεις γύρω σου απαιτούν το να σκέφτεσαι καθαρά για την δουλειά και την οικογένειά σου, θέλεις να αντιδράσεις και να μην μένεις πελαγωμένος ανάμεσα στα άγχη σου. Πώς θα τα ξεφορτωθείς; Εάν έχεις 20 λεπτά και ένα στυλό, ο συγγραφέας και φιλόσοφος Alain de Botton έχει μια πρόταση για να καθαρίσει το μυαλό σου.

άσκηση που ηρεμεί το μυαλό

Joshua Fuller/ Unsplash

Η 20λεπτη άσκηση που ηρεμεί το μυαλό σου

Ο De Botton αποκαλεί αυτή τη μέθοδο “φιλοσοφικό διαλογισμό”, αλλά αυτό που κάνει στην ουσία είναι να βάζει κάτω και να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και τα άγχη σου μέσα από απλές ερωτήσεις.

Όλες αυτές οι σκέψεις κερδίζουν έδαφος όταν δεν τους δίνουμε την προσοχή που απαιτείται και τις υποτιμάμε. Όλοι μας έχουμε ξυπνήσει μέσα στη νύχτα επειδή σκεφτόμαστε όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Αυτές οι αρνητικές σκέψεις, όμως, θέλουν προσοχή και σωστό χειρισμό για να μπορέσουμε να τις αποβάλλουμε.

Για να το κάνεις αυτό, βρες 20 λεπτά απ’ τον χρόνο σου, πάρε ένα χαρτί και ένα στυλό και κάθισε να απαντήσεις σ’ αυτές τις τρεις ερωτήσεις.

Δεν χρειάζεται να γράψεις ολοκληρωμένες προτάσεις ή να το υπεραναλύσεις στο μυαλό σου πριν απαντήσεις. Απλά γράψε ό,τι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό.

  1. Για ποιο πράγμα είμαι ανήσυχος;
  2. Για ποιο πράγμα αγχώνομαι;
  3. Για ποιο πράγμα νιώθω ενθουσιασμένος/ ανυπομονώ;

Αυτό που σου βγαίνει να γράψεις δεν είναι απαραίτητα κάτι που βγάζει απόλυτο νόημα. Μπορεί να είναι απλά στοιχεία που βγάζουν νόημα μέσα στο κεφάλι σου.

άσκηση που ηρεμεί το μυαλό

Για να ξεδιαλύνεις το μυστήριο, ο De Botton προτείνει στη συνέχεια να πας λίγο πιο μακριά τη σκέψη σου. Για παράδειγμα “τι φοβάμαι ότι θα γίνει εάν αυτό συνεχίσει να υπάρχει;”.

Για το άγχος, ρώτα “πώς θα περιέγραφες το άτομο που θα μπορούσε ιδανικά να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση”, ενώ για τον ενθουσιασμό “αυτό δείχνει ότι κάτι λείπει απ’ τη ζωή μου, τι θα μπορούσε να είναι αυτό;”.

Αυτή η μέθοδος σίγουρα δεν θα σου δώσει όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις στη ζωή σου, άλλωστε δεν είναι αυτός ο στόχος του. Ωστόσο, οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις σου θα μπορέσουν να σε φτάσουν σ’ ένα σημείο να καταλάβεις τι σε ενοχλεί και αγχώνει ή τουλάχιστον να βρεθείς κοντά σ’ αυτό.

Δες ακόμα:

Ψυχική έξοδος απ’ την καραντίνα

Photo: Pexels