Όλοι λένε πως κάνει καλό το γέλιο στην ψυχολογία κι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, ενώ μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; 

Άλλες φορές γελάς γιατί άκουσες κάτι αστείο κι άλλες αυθόρμητα, χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Μερικές φορές γελάς με την ψυχή σου κι άλλες με δυσκολία, λίγο ψεύτικα για να φανεί απλά ότι γέλασες. Το αληθινό, όμως, γέλιο είναι αυτό που βελτιώνει τη διάθεσή σου, που φέρνει αλλαγές ακόμα και στην ψυχολογία σου.

Ωστόσο, πώς επιδρά το γέλιο στην ψυχολογία;

γέλιο στην ψυχολογία

Lesly Juarez/ Unsplash

Διώχνει το στρες

Το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες που βελτιώνουν τη διάθεσή σου, επηρεάζοντας θετικά τις ορμόνες και τα επίπεδα του στρες. Η κορτιζόλη, η ορμόνη του άγχους, μειώνεται κι εσύ νιώθεις πιο χαρούμενος, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο. Σκέψου, επίσης, πόσο πιο παραγωγικός θα ήσουν στη δουλειά σου χωρίς τόσο άγχος και βλέποντας τα πράγματα πιο θετικά.

Βελτιώνει τη διάθεσή σου

Το γέλιο αναμφίβολα σε ανακουφίζει, σε κάνει να βλέπεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων με μια πιο αισιόδοξη ματιά. Δεν είναι πάντα εύκολο, όμως έχοντας το γέλιο σύμμαχό σου μπορείς κι εσύ να τα καταφέρεις!

Άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως αγνοείς τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Απλά επιλέγεις να βλέπεις την θετική πλευρά, προσπαθώντας να βελτιώσεις την κατάσταση.

Tips για να γελάς πιο συχνά:

  • Δες μια κωμωδία ή μια αστεία εκπομπή.
  • Παίξε με το κατοικίδιό σου.
  • Μίλα με χαρούμενους ανθρώπους που συχνά σε κάνουν να γελάς. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως το γέλιο είναι μεταδοτικό.
  • Θυμήσου αστεία και ευχάριστα πράγματα που σου έχουν συμβεί και μοιράσου την πιο αστεία σου ιστορία με κάποιον άλλο.
  • Διάβασε ανέκδοτα.
  • Κάνε κάτι αστείο, μια πλάκα σε κάποιον φίλο σου.

Κι όπως πολλοί έχουν πει στο παρελθόν… 

«Μία μέρα χωρίς χαμόγελο είναι μια μέρα χαμένη»! 

Διάβασε ακόμα όλα τα οφέλη του γέλιου:

Γιατί το γέλιο είναι πραγματικά το καλύτερο φάρμακο!

Photo: Unsplash/Jeryd Gillum