Γιατί τα Σαββατοκύριακα μας κάνουν χαρούμενους;

LIKE US ON FACEBOOK

Δεν χρειάζεται να σου πούμε ότι είσαι πιο ευτυχισμένος το Σαββατοκύριακα -υπό την προϋπόθεση ότι δεν είσαι στη δουλειά- αλλά ποιος ακριβώς είναι ο λόγος γι’ αυτό;

Είναι ο επιπλέον ύπνος, το γεγονός ότι δεν έχεις να πας γραφείο τραβώντας όλη την κίνηση της Κηφισίας ή ότι έχεις την ευκαιρία να χαλαρώσεις και ν’ απολαύσεις τον ελεύθερό σου χρόνο; Ο λόγος που νιώθεις χαρούμενος τα Σαββατοκύριακα θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο ευτυχισμένος και τις καθημερινές!

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στo Journal of Social and Clinical Psychology εξέτασε τις διαθέσεις μιας ομάδας συμμετεχόντων ηλικίας από 18 έως 62 ετών -που εργάζονταν τουλάχιστον για 30 ώρες την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των τριών εβδομάδων, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έρχονταν σε επαφή τρεις φορές την ημέρα -το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ- και τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για την ευτυχία.

Happy Shake It GIF by Martina Scott - Find & Share on GIPHY

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες νιώθουν ψυχικά και σωματικά καλύτερα τα Σαββατοκύριακα, ανεξάρτητα από το πόσες ώρες εργάζονται, τι κάνουν και πόσα χρήματα βγάζουν. Η οικογενειακή κατάσταση και η ηλικία φαινόταν να μην έχουν καμία σχέση με τα αποτελέσματα της μελέτης, αλλά γιατί;

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν λιγότερους πονοκεφάλους και πόνους γενικά καθώς και καλύτερη διαθέση από το βράδυ της Παρασκευής έως το απόγευμα της Κυριακής.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Ράιαν, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι, ακόμη και εκείνοι με καλές θέσεις εργασίας, είναι πραγματικά ευτυχισμένοι το Σαββατοκύριακο. Τα ευρήματά μας τονίζουν πόσο σημαντικός είναι ο ελεύθερος χρόνος για την ευημερία ενός ατόμου. Ο χρόνος στα Σαββατοκύριακα προσφέρει κρίσιμες ευκαιρίες για την κοινωνικοποίηση με άλλους, την εξερεύνηση χόμπι και τη χαλάρωση. Αυτές είναι οι βασικές ψυχολογικές ανάγκες που πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι».

Weekend GIF by KingfisherWorld - Find & Share on GIPHY

Με το δεδομένο ότι τα υψηλότερα επίπεδα ελευθερίας τα έχουμε τα Σαββατοκύριακα, σε συνδυασμό με τον έλεγχο του τι κάνουμε με τον χρόνο μας, είναι υπεύθυνα για τα συναισθήματα ευτυχίας που έχουμε όταν έρχεται η Παρασκευή.

Οι ψυχολόγοι επίσης διαπιστώνουν ότι η ικανότητα να περνάμε χρόνο με τα μέλη της οικογένειας και τους στενούς φίλους μας το Σαββατοκύριακο, ενισχύει τη διάθεσή μας. Επειδή η εβδομάδα είναι γεμάτη από υποχρεώσεις που δημιουργούν πίεση και απαιτήσεις, προσβλέπουμε στα Σαββατοκύριακα, καθώς τότε έχουμε πραγματικά τον έλεγχο του χρόνου μας και την ελευθερία να τον σπαταλήσουμε όπως θέλουμε!

Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο για να χαλαρώνουμε πραγματικά τα Σαββατοκύριακα, αντί να προσπαθούμε να καλύψουμε την δουλειά που αφήσαμε στη μέση φεύγοντας απ’ το γραφείο την Παρασκευή.

Το να προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα με τη μία μας αφήνει την αίσθηση ότι εξαντλούμαστε! Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και απολαύστε τα Σαββατοκύριακά σας!

Δες και αυτό:

Κοιμάσαι παραπάνω τα Σαββατοκύριακα; Τότε ζεις και περισσότερο!
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved