Γιατί όσο μεγαλώνουμε δεν ενθουσιαζόμαστε το ίδιο για τις γιορτές;

LIKE US ON FACEBOOK

Είναι Χριστούγεννα, είναι Πάσχα, μπορεί να είναι ακόμη και τα γενέθλια μας, αλλά τίποτα από αυτά δεν μας κάνει την ίδια εντύπωση πλέον, τουλάχιστον όχι την ίδια που μας έκανε παλιά, όταν ήμασταν ακόμη παιδιά.

Γιατί όσο μεγαλώνουμε δεν ενθουσιαζόμαστε το ίδιο για τις γιορτές; Και η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα ακόμη ερώτημα: Γιατί δεν ενθουσιαζόμαστε πια σχεδόν για τίποτα; Γιατί ακόμη κι όταν τηρούμε τα διάφορα έθιμα και τις παραδόσεις, το κάνουμε περισσότερο ως αγγαρεία και λιγότερο επειδή πραγματικά θέλουμε κι ανυπομονούμε γι’ αυτό;

Πολλοί μπορεί να διάβασαν τον τίτλο και να σκέφτηκαν ήδη ότι όταν είμαστε παιδιά είναι λογικό να ενθουσιαζόμαστε με νέα πράγματα επειδή δεν τα ξέρουμε, έτσι το βάψιμο των πασχαλινών αυγών είναι περισσότερο παιχνίδι και λιγότερο ένα έθιμο που ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε.

Οι περισσότεροι όμως όσο μεγαλώνουμε αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι γιορτές τείνουν να γίνουν μια ρουτίνα και η ρουτίνα όπως όλοι ήδη γνωρίζουμε έχει μια σειρά από κουτάκια που θα πρέπει να κάνεις check στο τέλος της ημέρας. Με άλλα λόγια, όταν μεγαλώνουμε έχουμε περισσότερες ευθύνες και μεγαλύτερο άγχος να κάνουμε ετοιμασίες, να μαγειρέψουμε, να βάλουμε τα παιδιά για ύπνο, να αγοράσουμε όλα τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι και πάει λέγοντας.

Ακόμη και τα γενέθλια μας δεν μας ενθουσιάζουν το ίδιο όπως όταν ήμασταν παιδιά, ενώ με το ζόρι βρίσκουμε πολλές φορές την ενέργεια να απαντήσουμε και στα «Χρόνια Πολλά».

Ποια είναι η εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο που δίνουν οι ειδικοί; Σύμφωνα με την ψυχολόγο Paulette Sherman, αυτός ο ανύπαρκτος ενθουσιασμός συνδέεται με το άγχος: «Μερικές φορές τα γενέθλια και οι γιορτές είναι δύσκολα για τους ενήλικες, λόγω της σημασίας που τους δίνουν οι ίδιοι».

Μάλιστα, η ίδια αναφέρει ότι αυτές οι περιστάσεις συχνά αντιλαμβάνονται απ’ τους ίδιους ως «δείκτες» για την επιτυχία τους ή την έλλειψη αυτής. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τη Δρ. Sherman αυτό που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου δεν είναι οι γιορτές, αλλά η σημασία που δίνουμε εμείς σε αυτές. Για παράδειγμα, συχνά βλέπουμε τα γενέθλια μας σαν έναν ακόμη χρόνο που πέρασε και δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε αυτό που πάντα ονειρευόμασταν, ενώ στις γιορτές όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα όταν μεγαλώνουμε νιώθουμε μεγαλύτερο άγχος στο οικογενειακό τραπέζι κυρίως από ερωτήσεις όπως «πότε θα παντρευτείς και πότε θα κάνεις παιδιά;».

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Δρ. Sherman ένας ακόμη λόγος μπορεί να κρύβεται στη βασική διαφορά ανάμεσα στα παιδιά και τους ενήλικες κι αυτή είναι ότι τα παιδιά είναι πάντα «παρόντες» σε κάθε περίσταση και έτσι απολαμβάνουν περισσότερο το φαγητό, τα δώρα, χωρίς να δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτά. Οι ενήλικες πάλι, πολλές φορές ξεχνάμε να το κάνουμε αυτό και ίσως ήρθε η ώρα να το μάθουμε να το κάνουμε ξανά.

Η ψυχολόγος μάλιστα δίνει και ένα παράδειγμα: Ένας ενήλικας στις γιορτές μπορεί να σκεφτεί κάποιον που θα ήθελε να ήταν μαζί του εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν είναι. Τα παιδιά απ’ την άλλη λόγω και της ηλικίας τους, σπάνια θα σκεφτούν κάτι αρνητικό, ενώ θα φροντίσουν να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα εκείνη τη στιγμή!

Διάβασε κι αυτό:

Πηγαίνουμε στην Εκκλησία 5 λεπτά πριν την Ανάσταση και δεν ντρεπόμαστε

Photo: Unsplash/Kelly Sikkema
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved