Όλοι βλέπουμε όνειρα. Στην πραγματικότητα πολλοί θεωρούν ότι βλέπουμε τουλάχιστον έξι όνειρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, τείνουμε να ξεχνάμε το 95% αυτών το πρωί που ξυπνάμε. Υπάρχουν όμως μερικοί που θυμούνται πολλές λεπτομέρειες απ’ τα όνειρά τους ενώ άλλοι δεν θυμούνται απολύτως τίποτα.

Αν αναρωτιέσαι πως συμβαίνει αυτό, υπάρχει απάντηση!

Μπορεί να κοιμάσαι πολύ “βαριά”

Αν στο τέλος της ημέρας, έχει απλώς “χυθεί” στον καναπέ έτοιμος να σε πάρει ο ύπνος, η επιστήμη λέει πως τότε είσαι ο τύπος που δεν θυμάται κανένα του όνειρο.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013 στο Πανεπιστήμιο της Λυών, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν βαθύ ύπνο με λίγες ή και καθόλου ώρες διακοπή είναι λιγότερο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους από αυτούς που ξυπνάνε με το παραμικρό.

Μπορεί να οφείλεται στη διατροφή σου

Είσαι αυτό που τρως, λέει το ρητό.Έτσι, οι διατροφικές συνήθειες μπορούν επίσης να καθορίσουν αν θυμάσαι τα όνειρα ή όχι. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν παράξενα όνειρα. Εκτός απ’ τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά κρέατα όπως η μπριζόλα και τα τηγανητά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα όνειρά σου. Όταν απολαμβάνεις βαριά γεύματα πριν πέσεις για ύπνο, τότε το σώμα παράγει θερμότητα λόγω πέψης και αυτό οδηγεί σε περίεργα όνειρα.

Τα όνειρα επηρεάζονται και απ’ τις ορμόνες

Αν δεν θυμάσαι τα όνειρά σου υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να συμβαίνει επειδή δεν αξίζει να το θυμηθείς!

Συνήθως τα όνειρα που σε κάνουν να ξυπνάς είναι ασυνήθιστα ή σου προκαλούν έντονα συναισθήματα. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο. Όταν ένα άτομο έχει υψηλά επίπεδα μελατονίνης, τα όνειρά του είναι πιθανότερο να είναι πιο ζωντανά ενώ εκείνα με χαμηλή μελατονίνη έχουν λιγότερα όνειρα, τα οποία δεν θυμούνται.

ύπνος κοπέλα κοιμάτα

Μπορεί απλώς να μη σ’ ενδιαφέρουν

Μερικοί άνθρωποι έχουν εμμονή με τα όνειρα. Θέλουν να μάθουν πως και γιατί, πως λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό όταν κοιμόμαστε, διαβάζουν τα όνειρα και προσπαθούν να βγάλουν κάποιο νόημα από αυτά.
Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι , ούτε και ενδιαφέρονται σε τέτοιο βαθμό για τα όνειρα τους. Απλώς τα αποδέχονται και δεν το ερευνούν παραπάνω.