Όταν ψάχνεις να βρεις τον εαυτό σου, όταν νιώθεις λίγο χαμένος, όταν έχεις κατάθλιψη ή κάτι άλλο σε βασανίζει, τότε μπορείς πάντα να μιλήσεις σε έναν ψυχολόγο.  Πολλοί το θεωρούν ακόμα ταμπού, άλλοι ντρέπονται να το παραδεχτούν κι άλλοι το θεωρούν πολύ κακό!

Αλλά επειδή τους υποστηρίζουμε ας δούμε πως είναι να πηγαίνεις σε έναν ψυχολόγο.

Αρχικά έχεις την ελευθερία να μιλήσεις για ότι θες και μπορεί να νιώσεις παγιδευμένος. Αυτό είναι λίγο άβολο και αμήχανο.
Και μετά σκέφτεσαι: Είναι αυτή η σκέψη μου σημαντική; Είναι αυτό το μυστικό άξιο να το συζητήσουμε; Μήπως χάνω τον χρόνο μου όταν μιλάω για τους γονείς μου; Και γιατί κάνω αυτή τη θεραπεία;

Άλλοι φοβούνται ότι ο θεραπευτής θα τους κρίνει γι’ αυτό που είναι στην πραγματικότητα ή ότι δεν θα αξιοποιήσουν σωστά το χρόνο και τα χρήματα που θα διαθέτουν.

Κι εμείς ρωτάμε: Μήπως απλώς δεν θέλεις να γίνεις καλά;

Σίγα σίγα θα ξεκινήσεις να συνειδητοποιείς πως δεν χάνεις τον χρόνο σου! Αν θέλεις να κάτσεις στις σιωπή και να αντιμετωπίσεις αυτό που σε κάνει να νιώθεις τόσο άβολα, μπορείς. Ίσως στην επόμενη συνεδρία μπορείς να αναλύσεις γιατί βρίσκεις τη σιωπή τόσο δύσκολη. Αν έχεις την ανάγκη να κλάψεις για 50 λεπτά, επίσης μπορείς.  Αν θέλεις να μιλήσεις για τη δουλειά σου ή για έναν ηλίθιο τσακωμό ή ακόμα και για κάτι ντροπιαστικό με το οποίο έχεις εμμονή, και αυτό είναι εντάξει.

Η θεραπεία δεν έχει αυστηρούς νόμους και κανόνες. Αποφασίζεις τι θέλεις να κάνεις το συγκεκριμένο χρόνο και ότι έχεις ανάγκη να κάνεις μάλλον θα σε βοηθήσει.  Δεν χρειάζεται να μιλήσεις μόνο για τα πράγματα που είναι μεγάλα ή σημαντικά. Κι επίσης δεν πειράζει αν δεν ξέρεις τι έχεις ανάγκη. Μπορείς να το πεις αυτό, είναι αποδεκτό.

Έχεις, όμως, δύο επιλογές: Είτε να καθίσεις με το συναίσθημα ότι δεν ξέρεις τι έχεις ανάγκη είτε να ξεκινήσεις να μιλάς και να δεις που θα καταλήξεις.

Σ’ έναν ψυχολόγο ο χρόνος είναι όλος δικός σου και μπορείς να τον αξιοποιήσεις όπως θες. Ό,τι έχεις στο μυαλό σου αξίζει το χρόνο.
Πότε είχες ξανά αυτού του είδους την ελευθερία; Ποιος άλλος θα σου έδινε 50 λεπτά συζήτησης χωρίς να σου ασκήσει πίεση, χωρίς να σε κρίνει, χωρίς να σε κοροϊδέψει;

Photos: Ella Byworth for metro.co.uk