Γιατί «αρρωσταίνουμε» όταν πάμε στο νοσοκομείο; Είναι ψυχολογικό!

LIKE US ON FACEBOOK

Ο καθένας έχει τις δικές του φοβίες, περίεργες ή όχι παραμένουν φοβίες. Άλλοι φοβούνται τις αράχνες, άλλοι το σκοτάδι και άλλοι τα ύψη. Πολλοί είναι, όμως, αυτοί που φοβούνται τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και ότι έχει να κάνει με θέματα υγείας.

Και μιας και ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία είπαμε να το ψάξουμε το θέμα λίγο παραπάνω.

Ναι είναι πολλοί αυτοί -μικροί και μεγάλοι- που μόλις πατήσουν το πόδι τους στο νοσοκομείο λιποθυμούν. Λιποθυμούν χωρίς απαραίτητα να έχουν κάτι σοβαρό. Μπορεί απλώς να κάνουν μια επίσκεψη σε έναν φίλο τους και να λιποθυμήσουν. Και όχι δεν είμαστε υπερβολικοί, υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι κι εμείς τους καταλαβαίνουμε απόλυτα.

Θες η μυρωδιά του νοσοκομείου; Θες το ότι το έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με κάτι κακό; Μόλις μπαίνεις στον χώρο νιώθεις το στομάχι σου να πονάει, και το κεφάλι σου να γυρίζει και όλα αυτά τα προκαλεί ο φόβος σου!

Ο φόβος για τα νοσοκομεία είναι καθαρά ψυχολογικός. Έχει να κάνει με το μυαλό μας που το έχει συνδέσει με ανθρώπους που πονάνε και φοβούνται για τη ζωή τους.

Το νοσοκομείο στο μυαλό μας σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά με το σώμα μας και πρέπει να διορθωθεί. Και μόνο η σκέψη πως κάτι κακό μπορεί να μας συμβεί, κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ακόμα και η σκέψη του θανάτου μας οδηγούν σε αυτήν την μικρή κρίση πανικού.

Επιπλέον, αν είσαι παρανοϊκός με την υγεία είναι ακόμα πιο πιθανό να μη θέλεις να δεις το νοσοκομείο ούτε με κάλια!

Η φοβία για τα νοσοκομεία είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Πώς, λοιπόν, μπορείς να ξεπεράσει το φόβο σου;

Αρχικά, μπορείς να συνειδητοποιήσεις πως το συναίσθημα που νιώθεις είναι φυσιολογικό. Είναι καλό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως το να νιώθεις φοβισμένος είναι λογικό και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που νιώθουν το ίδιο.

Όσο βρίσκεσαι στο νοσοκομείο μπορεί να παίξεις ένα παιχνίδι ώστε να αποσπάσει την προσοχή σου. Επιπλέον, προσπάθησε να παίρνεις βαθιές ανάσες και να συνδέεις το μυαλό με το σώμα σου και όχι να σκέφτεσαι «Κι αν γίνει το ένα», «κι αν γίνει το άλλο».

Και να θυμάσαι! Μπορεί να μην σιχαίνεσαι τα νοσοκομεία για πάντα! Οι φοβίες πάνε κι έρχονται και δεν είναι κάτι μόνιμο.

Photos: thehealthsite.com, nzmsa.org.nz
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved