Για ποιους λόγους να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία την περίοδο του κορονοϊού; Η κρίση του κορονοϊού είναι πολύπλευρη και αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας. Η ψυχική μας ισορροπία, είναι εκείνη που έχει επηρεαστεί, έντονα, από τις ραγδαίες αλλαγές των τελευταίων μηνών. Ο εγκλεισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ψυχική δυσφορία σε πολλά επίπεδα, και το άτομο δεν είναι πάντα σε θέση να υποστηριχθεί, από τους ατομικούς και τους οικογενειακούς ψυχικούς του πόρους.

Οι βασικοί τομείς που χρειάζονται φροντίδα, είναι οι κλινικές λειτουργίες του ύπνου και του φαγητού.

Γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία την περίοδο του κορονοϊού;

Η έντονη και συνεχής αϋπνία, οι εφιάλτες, ο διακεκομμένος ύπνος, είναι λόγοι για να με οδηγήσουν στο να αναζητήσω ψυχική βοήθεια.

Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό. Το ξέσπασμα στο φαγητό, τα υπερφαγικά ή βουλιμικά επεισόδια και η έντονη δυσφορία, σχετικά με το φαγητό, η έλλειψη όρεξης, η εξαντλητική στέρηση, είναι πιθανόν να εμφανιστούν, σαν αντίδραση, στον εγκλεισμό και αποτελούν ένα «καμπανάκι» αναζήτησης βοήθειας.

Το ίδιο «καμπανάκι» είναι και τα ψυχοσωματικά ζητήματα. Πονοκέφαλοι, αυξημένη αρτηριακή πίεση, ταχυπαλμίες, δερματικά και γαστρεντερικά προβλήματα, χωρίς σαφή βιολογική αιτία, είναι μια γλώσσα στην οποία το σώμα μιλάει, ζητάει μια βαθιά, υπαρξιακή αλλαγή. Ζητάει να ακουστεί.

Όμως, ο εγκλεισμός, δημιουργεί προβλήματα και στον τρόπο που σχετίζομαι με τον εαυτό μου και το περιβάλλον μου.

Η μοναξιά, η έλλειψη των ανθρώπων μου, οι ανάγκες μου, οι επιθυμίες μου, τα όρια μου, η κατάργηση τους, λόγω συμβίωσης, είναι συναισθήματα που χρειάζεται να φροντίσω.

Ξεκινώ ψυχοθεραπεία για να ξεθάψω τους αυθεντικούς μου τρόπους να σχετίζομαι, να τους ξαναβρώ κάτω από το βάρος της συμμόρφωσης, της καθημερινότητας, της ενηλικίωσης. Και μπορώ ακόμη και εν μέσω καραντίνας, να κάνω αυτό το βήμα, προς την αυτοφροντίδα μου.

Ξεκινώ ψυχοθεραπεία για να επαναφέρω στη ζωή το εσωτερικό μου παιδί, να το πάρω από το χέρι και να αντέχω να πορεύομαι μαζί του. Το εσωτερικό παιδί, το οποίο θα με κρατήσει, από την απώλεια της ελπίδας και του κινήτρου μου, για το μέλλον.

Ξεκινώ ψυχοθεραπεία γιατί δυσφορώ με κάτι που συμβαίνει μέσα μου ή έξω μου. Γιατί επιτρέπεται να δυσφορώ, επιτρέπεται να το εκφράζω, επιτρέπεται να αναζητώ βοήθεια, για αυτό.

Όμως γιατί να επιλέξω την Ψυχοθεραπεία Gestalt, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Επιλέγω Ψυχοθεραπεία Gestalt γιατί ” είναι μια φυσική, καθολική προσέγγιση, που απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας και κάθε επιπέδου, με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, σε μια ποικιλία καταστάσεων” (Ginger, 2004, Gestalt Therapy: The Art of Contact. Paris: Marabout, EPG).

Η ψυχοθεραπεία Gestalt αφορά ιδιαίτερα δυσκολίες όπως το άγχος, οι φοβίες, οι επίμονες σκέψεις και συνήθειες, τις οποίες το άτομο επιθυμεί να ξεπεράσει, η κατάθλιψη, οι ψυχοσωματικές δυσκολίες, τα ψυχιατρικά προβλήματα, τα υπαρξιακά ζητήματα, όπως χωρισμός, πένθος, σύγκρουση, ανεργία, αναστάτωση, μετανάστευση, μεταβάσεις ζωής, μοναξιά, υπαρξιακή κρίση, αυτοβελτίωση. Είναι μια φιλοσοφία ζωής που με βοηθά να επαναπροσδιορίσω τις ανάγκες μου, τις επιθυμίες μου και τις προτεραιότητες μου. Είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας με τις ανάγκες του σώματος μου, με τον εαυτό μου, σαν όλον. Είναι ένα ταξίδι προς την επίγνωση.

Οι ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες προσαρμόζονται, ακολουθούν τις ανάγκες της εποχής. Το γεγονός ότι μένω σπίτι ή δεν θέλω να βρεθώ σε κλειστό χώρο, δεν χρειάζεται να με αποθαρρύνει από το να ζητήσω ψυχοθεραπευτική βοήθεια. Πολύ απλά γιατί αυτή παρέχεται, πια, και μέσω των νέων τεχνολογιών, με τη χρήση τηλεφώνου ή βιντεοκασετών. Μάλιστα, οι κλινικές μελέτες, μας δείχνουν ότι η εξ αποστάσεων ψυχοθεραπεία λειτουργεί εξίσου αποτελέσματα με την εκ του σύνεγγυς, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

Μην διστάσεις, λοιπόν, και κάνεις αρχή, για το δικό σου, ατομικό ταξίδι προς την αυτοβελτίωση.

Info!

Μαρία Σγούρου

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, MSc

Εκπ. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

Τηλ: 6983942267

Email: s_maria95@yahoo.gr

Facebook

Instagram

LinkedIn

YouTube Channel: Μαρία Σγούρου Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt 

Δες ακόμα:

Χρειάζεσαι ψυχολογική στήριξη; Δες πώς θα κλείσεις δωρεάν συνεδρίες με το Gestalt Foundation

Photo: Freepik