Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς μοιάζει η Παρασκευή; Τι γεύση έχει και ποιο είναι το χρώμα της; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε είσαι από τους λίγους ανθρώπους που έχουν συναισθησία. Τι είναι η συναισθησία και πώς επηρεάζει τη ζωή σου;

Τι είναι η συναισθησία; Είναι μια νευρολογική κατάσταση κατά την οποία ο εγκέφαλος έχει την δυνατότητα να συνδέει αισθήσεις που διαφορετικά δεν θα είχαν καμία σχέση μεταξύ τους. Ένας άνθρωπος συνήθως ακούει τη μουσική, ένας άνθρωπος με συναισθησία ακούει τη μουσική και βλέπει ένα χρώμα ή τρώει τη σαλάτα και ακούει έναν ήχο!

Όχι, δεν αστειευόμαστε καθόλου! Σύμφωνα με το Harvard Medical School, μόλις το 1% των ανθρώπων έχει συναισθησία και μέσα σε αυτούς και μερικοί… celebrities, όπως η Marilyn Monroe και ο Pharrell Williams.

Τι είναι η συναισθησία;

Η συναισθησία είναι μια αυτόματη και ακούσια ένωση των αισθήσεων. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τον οποίο εκδηλώνεται στους ανθρώπους είναι ότι συνδέουν κοινά πράγματα, όπως οι αριθμοί, οι μήνες ή οι μέρες της εβδομάδας με χρώματα. Δηλαδή, για παράδειγμα, ο Ιούλιος είναι το σκούρο μπλε και ο αριθμός 3 το κίτρινο χρώμα.

Κάθε άνθρωπος με συναισθησία έχει διαφορετική αντίληψη ενώ υπάρχουν 60 διαφορετικές εκδοχές της συναισθησίας. Μπορεί ένας άνθρωπος να βλέπει την Τρίτη με κόκκινο χρώμα και άλλος με λευκό!

Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν συναισθησία και θεωρούν τις αντιλήψεις τους φυσιολογικές, για παράδειγμα νομίζουν πως όλοι ξέρουν πως ο μήνας Μάρτης έχει τη γεύση της κρέμας!

Μπορεί να ακούν το φαγητό, να δίνουν προσωπικότητα σε αριθμούς, να βλέπουν χρώματα στη μουσική.

Τι προκαλεί την συναισθησία;

Η ακριβής αιτία παραμένει ακόμα άγνωστη, αλλά πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι συμβαίνει σε μέρη του εγκεφάλου που είναι το ένα δίπλα στο άλλο και έχουν για κάποιον λόγο συνδεθεί μεταξύ τους.

Η πιο συνηθισμένη μορφή συναισθησίας είναι όταν οι άνθρωποι συνδέουν τα λόγια με τα χρώματα. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία της γλώσσας και του χρώματος , οι οποίες βρίσκονται κοντά, να έχουν ελαφρώς συγχωνευθεί!

Πώς επηρεάζει τη ζωή σου;

Πολλοί άνθρωποι με συναισθησία θεωρούν πως αυτή η κατάσταση είναι ένα δώρο, επειδή μπορούν να δουν τον κόσμο με ασυνήθιστους τρόπους, οι οποίοι ενισχύουν την δημιουργικότητά τους και τις πνευματικές ικανότητες.

Παράλληλα, αυτό μπορεί να επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να έχουν πιο πλούσιες εμπειρίες από άλλους. Όπως είδε δηλώσει, χαρακτηριστικά ο Pharrell Williams στο Psychology Today, η καριέρα του οφείλεται στη συναισθησία, καθώς για κάθε χρώμα υπάρχει ένας ήχος, ένας κραδασμός, ένα μέρος του ανθρώπινου σώματος, ένας αριθμός,ένα μουσικό σημείωμα.

Διαβάστε επίσης:

Το τεστ που αποκαλύπτει αν έχεις συναισθησία!

Photo: unsplash/Ayo Ogunseinde