Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι είναι εκείνοι που μπορούν να προσδιορίσουν, να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα.

Δεδομένου ότι αυτό σε βοηθά να διατηρήσεις την ισορροπία ανάμεσα στα συναισθήματα και τη λογική σκέψη, μπορεί να αυξήσει σημαντικά και την ικανότητά σου να λαμβάνεις σωστές αποφάσεις και να δημιουργείς πιο ουσιαστικές και ποιοτικές σχέσεις.

Υπάρχουν, λοιπόν, συγκεκριμένα πράγματα που κάνουν οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι και συγκεκριμένα πράγματα που αποφεύγουν. Κι εμείς παραδειγματιζόμαστε από εκείνους…

Φράσεις που οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι αποφεύγουν

«Στο είχα πει»

Είναι δύσκολο να αντισταθείς σε αυτή τη φράση. Προειδοποίησες έναν άλλον άνθρωπο για τα αποτελέσματα μιας συγκεκριμένης πράξης. Σε αγνόησε και τώρα πρέπει να υποστείς αυτά τα αποτελέσματα.

Τι καλό θα προσφέρει, λοιπόν, το να του υπενθυμίσεις πώς τον είχες προειδοποιήσει; Την επόμενη φορά, πες του απλά πως λυπάσαι που τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα ήθελε και υπενθύμισέ του πως είσαι εκεί για εκείνον.

«Ποιος νοιάζεται»

συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι

unsplash/Aziz Acharki

Έχεις πολλά στο νου σου και στο πρόγραμμά σου και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι να ασχοληθείς με το πρόβλημα κάποιου άλλου.

Εκτός κι αν αυτό το πρόβλημα είναι σημαντικό για τον άλλον. Αν μπορείς να δείξεις πως ό,τι είναι σημαντικό για εκείνον είναι σημαντικό και για σένα, δείχνεις ότι κι εκείνοι είναι σημαντικοί για σένα ως άνθρωποι. Και με την ενσυναίσθηση, θα κερδίσεις έναν φίλο.

«Δεν είναι δικό μου λάθος»

Δεν είναι στενάχωρο το γεγονός ότι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, η αναμενόμενη αντίδραση όλων είναι να αναφέρουν πως δεν εμπλέκονται στο πρόβλημα και δεν έκαναν τίποτα λάθος;

Πώς βοηθά αυτό στην επίλυση του προβλήματος; Απλά δεν βοηθά. Όταν ο ένας κατηγορεί τον άλλον, κανείς δεν νικά. Όταν, λοιπόν, κάποιος κάνει ένα λάθος, μην επικεντρώνεσαι στο ποιος φταίει αλλά στο πώς μπορείτε να το λύσετε.

«Δεν είναι δουλειά μου»

Αυτή η φράση φταίει για το γεγονός ότι μερικές υπηρεσίες καθυστερούν ΤΟΣΟ πολύ (βλέπε στο Δημόσιο…). Ναι, είσαι busy. Όχι, δεν μπορείς να τους βοηθάς όλους, κάθε φορά.

Μπορείς, όμως, να είσαι πρόθυμος να προσφέρεις τη βοήθειά σου, όταν κάποιος τη χρειάζεται. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν σε κάθε χρόνο.

«Μπορώ να το εγγυηθώ»

συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι

Photo: Unsplash/Yoann Boyer

Σήμερα οι άνθρωποι σπάνε τις δεσμεύσεις τους για τα πάντα, από τα σχέδια για ένα ΣΚ μέχρι και για ένα σημαντικό deal που έχουν… δοθεί τα χέρια!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτές οι δεσμεύσεις σπάνε. Και οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι προσπαθούν να δεσμεύονται μόνο σε πράγματα που μπορούν πραγματικά να κάνουν.

«Ναι»

Δεν είναι ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ “ναι” αλλά προσέχουν πότε και πού το λένε. Συνειδητοποιούν πως υπάρχουν μόλις 24 ώρες σε μια ημέρα και 7 μέρες την εβδομάδα. Και δεν μπορούν να τα κάνουν όλα.

Έτσι, κάνουν τις δικές τους επιλογές και γνωρίζουν πού να επικεντρωθούν. Στην τελική, κάθε φορά που λες “ναι” σε κάτι που δεν θέλεις να κάνεις, λες “όχι” σε όλα αυτά που πραγματικά θέλεις να κάνεις και σε ικανοποιούν.

«Κάντο με αυτόν τον τρόπο»

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι και “ηγέτες” δίνουν στους ανθρώπους την ελευθερία που θέλουν, την ελευθερία να εξερευνήσουν τις ιδέες και να βρουν το δρόμο τους.

Και αντί να αναλάβουν κάθε δουλειά στο πρώτο σημάδι του προβλήματος, επωφελούνται από τα προβλήματα με το να διδάσκουν και να καθοδηγούν τους άλλους στην επιτυχία.  Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούν τους άλλους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Photo: unsplash/Li Yang