Το να είσαι ευγενικός και διακριτικός είναι πολύ σημαντικό και το συναντάμε ολοένα και λιγότερο στις μέρες μας. Χάσαμε τους τρόπους μας ή κάτι άλλο φταίει; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που δεν κάνουν οι ευγενικοί άνθρωποι.

Είναι λογικό όταν συναντάς έναν άνθρωπο να του μιλήσεις, να πιάσετε κουβέντα ακόμη κι όταν δεν γνωρίζεστε πολύ καλά. Ωστόσο, στα λεγόμενα small talk , πολλοί γίνονται λίγο πιο αδιάκριτοι και αυτό είναι ενοχλητικό. Ποιες είναι οι ερωτήσεις που δεν κάνουν οι ευγενικοί άνθρωποι;

Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να σε φέρουν σε δύσκολη θέση, που δεν θα μπουν πολύ βαθιά σε ζητήματα της προσωπικής σου ζωής γιατί δεν τους ενδιαφέρει κιόλας. Και υπάρχουν κι αυτοί που θέλουν να τα μαθαίνουν όλα. ΟΛΑ.

Αυτές είναι οι ερωτήσεις που δεν κάνουν οι ευγενικοί άνθρωποι

«Είναι η μαμά σου;»

Αν δεν γνωρίζεις τι είδους σχέση έχουν οι δύο άνθρωποι που στέκονται απέναντί σου, καλύτερα να μην προσπαθήσεις να μαντέψεις. Μην ρωτήσεις αν είναι η μαμά, ο μπαμπάς, η αδερφή ή τέλος πάντων τι σχέση μπορεί να έχουν.

Και αυτό γιατί μπορεί να μπερδέψεις τη μεγάλη αδελφή για μαμά και αυτό δεν θα άρεσε σε κανέναν. Μην το μαντέψεις γιατί δεν θα το πετύχεις!

«Πόσο καιρό είστε μαζί;»

Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να μιλούν για τη σχέση τους αλλά και τη σχέση των άλλων. Αλλά αλήθεια γιατί να κάνεις μια τέτοια ερώτηση; Είναι αδιάκριτο να ρωτήσεις ένα ζευγάρι -που δεν είναι φίλοι σου- πόσο καιρό είναι μαζί, αν είναι παντρεμένοι ή όχι.

Αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι και πολύ… ευχάριστες!

«Πότε θα κάνετε παιδί;»

Σβήσε αυτές τις ερωτήσεις απ’ το κεφάλι σου:

  • «Πότε θα κάνετε παιδί;»
  • «Είσαι έγκυος;»
  • «Έχετε παιδιά;»

Είναι ερωτήσεις αδιάκριτες και μπορεί να φέρουν κάποιον σε δύσκολη θέση. Γιατί να τις κάνεις;

«Πόσο κοστίζει;»

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τη κακή συνήθεια να ρωτάνε διαρκώς πόσο κοστίζει το ένα και πόσο κοστίζει το άλλο. Πόσο κοστίζει το νέο σου φόρεμα, το κινητό που αγόρασες, τα παπούτσια που φοράς.

Ακόμη χειρότερο: Τι μισθό παίρνεις;

Είναι ερωτήσεις που δεν μπορούμε να κάνουμε σε έναν απλό γνωστό εκτός κι αν είναι φίλος μας ή έχουμε μια διαφορετική σχέση μαζί του. Οι ερωτήσεις για τα χρήματα είναι πολύ προσωπικές και καθόλου βολικές.

ερωτήσεις που δεν κάνουν οι ευγενικοί άνθρωποι

Και πώς απαντάμε στις άβολες ερωτήσεις;

Αν οι ερωτήσεις που σου κάνει κάποιος σε φέρνουν σε δύσκολη θέση και δεν θέλεις να απαντήσεις, τότε μπορείς να:

  • αλλάξεις θέμα συζήτησης.
  • δώσεις μια σύντομη, κοφτή απάντηση.
  • αρνηθείς να απαντήσεις.

Πολλές φορές όταν απλώς αγνοείς μια ερώτηση, τότε ο συνομιλητής καταλαβαίνει πως δεν θα έπρεπε να την κάνει. Το να αλλάξεις το θέμα της συζήτησης ή να δώσεις μια κοφτή απάντηση, θα τον αποτρέψεις από το να συνεχίσει και θα καταλάβει πως είναι κάτι που δεν σου αρέσει.

Διαβάστε επίσης:

Δεν χρειάζεται να είσαι ψυχολόγος για να “ερμηνεύσεις” αυτές τις συμπεριφορές

Photos: Illustrated by Alena Tsarkova for BrightSide.me