Με τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας να αυξάνονται, έχει ανοίξει ένα νέο οδυνηρό κεφάλαιο σχετικά με τον ιό. Ενδοοικογενειακή βία και κορονοϊός: Η αύξηση είναι τρομακτική. 

Για άλλους ο εγκλεισμός στα σπίτια είναι μια ευκαιρία ξεκούρασης και συναναστροφής με την οικογένεια και γι’ άλλους σκέτο μαρτύριο. Όλα έχουν δύο όψης και για μερικές γυναίκες η μία δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αφού σε κάποιες οικογένειες ενδοοικογενειακή βία και κορονοϊός πάνε πακέτο.

Στην περίπτωση αυτή, η σκοτεινή πλευρά του εγκλεισμού είναι πραγματικά τρομακτική. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για γυναίκες και παιδιά που είναι τα συνήθη θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, που έχει αυξηθεί τις ημέρες της καραντίνας, λόγω του κορονοϊού.

Και όντως, ο εγκλεισμός μέσα σ’ ένα σπίτι με τον θύτη είναι σκέτο μαρτύριο. Είναι κάτι που δεν αντέχεται. Το πρόβλημα αυτό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ενώ σύμφωνα με μελέτες, το φαινόμενο αυτό δεν σταματάει εύκολα. Όταν κάποιος αρχίζει να κακοποιεί, δύσκολα σταματάει. Σε μια οικογένεια με παιδιά η βία μεταξύ του αντρόγυνου μεταδίδεται και στα ίδια τα παιδιά που γίνονται κι αυτά πολλές φορές θύματα ή αποκτούν ψυχολογικά προβλήματα.

ενδοοικογενειακή βία και κορονοϊός

Pexels

Όμως, η σιωπή δεν είναι λύση. Μίλα! Μπορεί να είναι δύσκολο, μπορεί να μην το αντέχεις, όμως πρέπει, γιατί δεν είσαι μόνη σ’ όλο αυτό. Με την πρώτη επίθεση, με την πρώτη μώλωπα που θα δημιουργηθεί, βρες τη δύναμη και πιάσε το τηλέφωνο, διότι δεν το περνάς μόνο εσύ, διότι δεν είναι επιτρεπτό να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στις μέρες μας, διότι δεν έχει κανένας το δικαίωμα να σε κακοποιεί και να προσβάλλει το σώμα και το μυαλό και γιατί πρέπει το συντομότερο να βγεις από αυτό το αδιέξοδο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση παγκοσμίως για την προστασία των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών που βρίσκονται στο σπίτι, αφού είναι εκτεθειμένες συχνά στη βία, πιο πολύ από ποτέ.

Πού μπορείς να απευθυνθείς;

Κάλεσε την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας  Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και απευθύνσου στις ειδικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Εάν δεν μπορείς να μιλήσεις στείλε email στο sos15900@isotita.gr. Αλλιώς, κάλεσε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινώνησε με το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

Πες στο γιατρό σου τι συμβαίνει και κάνε τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.

Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι και μένουμε ασφαλείς και από κάθε βία. Λύση υπάρχει, αλλά πρέπει να φανείς δυνατή και να το αντιμετωπίσεις για το δικό σου καλό.

Αν γνωρίζεις κάποια γυναίκα που κακοποιείται στήριξέ τη, ενημέρωσέ τη και συμβούλεψέ τη να ζητήσει βοήθεια.

Δεν είσαι μόνη σου σ’ αυτό. Μίλα. ΤΩΡΑ. 

Διάβασε ακόμα:

Η βία κατά των γυναικών μέσα από ακτινογραφίες

Photo: Freepik