Ένας ψυχολόγος εξηγεί τι να κάνουμε όταν στα αλήθεια μας λείπει κάποιος!

LIKE US ON FACEBOOK

Ένας ψυχολόγος εξηγεί τι να κάνουμε όταν στα αλήθεια μας λείπει κάποιος, γιατί άλλοι λίγο και άλλοι πολύ, όλοι έχουμε κάποιον που θα θέλαμε να έχουμε δίπλα μας, αλλά για διάφορους λόγους μπορεί να μην έχουμε πλέον.

Πόσες φορές όταν έκανες κάτι, σκέφτηκες μακάρι να ήταν κι εκείνος/η εδώ; Πόσες φορές όταν περνάς από ένας μέρος σκέφτεσαι έναν άνθρωπο με το οποίο το έχεις συνδέσει; Πόσες φορές όταν ακούς ένα τραγούδι, θυμάσαι και νοσταλγείς μια συγκεκριμένη περίοδο ή έναν άνθρωπο; Πόσες φορές όταν βλέπεις μια ταινία, σκέφτεσαι: «Αυτή ήταν η αγαπημένη ταινία του/της…»;

Η απάντηση είμαστε σίγουροι ότι θα είναι πολλές κι εάν είσαι τυχερός ευχόμαστε να σου λείπει κάποιος που είναι καλά στην υγεία του, κάποιος με τον οποίο δεν έχετε απομακρυνθεί και που με λίγη προσπάθεια μπορείς να επανασυνδεθείς.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που ο ψυχολόγος Gregory Kushnick ανέφερε στο Well+Good, προκειμένου να περνάμε λιγότερα δυσάρεστα αυτές τις στιγμές που πραγματικά μας λείπει κάποιος. Ποιοι είναι αυτοί;

Εάν σου λείπει κάποιος που μένει μακριά

Σύμφωνα με τον δρ. Kushnick, αυτό που πρέπει να κάνεις όταν σου λείπει κάποιος που μένει μακριά είναι να προγραμματίσεις καλύτερα τον χρόνο σου. Να βρεις ποια ώρα και ποια ημέρα μπορείτε να επικοινωνήσετε έστω και μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης. Με αυτό τον τρόπο, όσο κι εάν σου λείπει κάποιος θα σκέφτεσαι ότι πολύ σύντομα θα μιλήσεις μαζί του κι έτσι θα αισθάνεσαι λιγότερα άσχημα. Είναι μια ψευδαίσθηση, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο λειτουργεί. Παράλληλα, εάν μπορείς να το αντέξεις οικονομικά, μπορείς να βάλεις στο πρόγραμμα σου και κάποιο ταξίδι, έτσι ώστε να τον δεις κι από κοντά.

Εάν σου λείπει ένας φίλος

Μπορεί πρόσφατα ένας φίλος σου στο Facebook να ανέβασε μια φωτογραφία που ήσασταν μαζί πριν από δέκα χρόνια και ξαφνικά να ένιωσες μια στεναχώρια που έχουν περάσει τόσα χρόνια και δεν τον έχεις δει. Καθώς μεγαλώνουμε είναι λογικό, να απομακρυνόμαστε από κάποιους ανθρώπους. Μπορεί να είναι οι συγκυρίες τέτοιες και να μην βλεπόμαστε το ίδιο με έναν φίλο που θεωρούσαμε ιδιαίτερα σημαντικό. Ωστόσο, εάν πραγματικά σου λείπει η παρέα μαζί του, η λύση εδώ είναι απλή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να στείλεις ένα μήνυμα για να βρεθείτε. Δεν είναι τόσο δύσκολο, μπορεί και σε εκείνον να λείπεις το ίδιο.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να διευκρινίσεις εάν πραγματικά σου λείπει ο ίδιος ή ιδέα της φιλίας που είχατε. Μπορεί να θυμάσαι τις ωραίες αναμνήσεις από τότε που καθόσασταν σε διπλανά θρανία ή δουλεύατε σε διπλανά γραφεία, αλλά όταν τον συναντήσεις να αρχίσεις να καταλαβαίνεις τον λόγο για τον οποίο τελικά απομακρυνθήκατε.

Photo: Pexels/P C

Εάν σου λείπει κάποιος που «έχασες» πρόσφατα

Αυτό είναι σίγουρα το πιο δύσκολο σενάριο, αλλά είναι κι αυτό μέρος της ζωής. Σύμφωνα με τον δρ. Kushnick, μερικοί άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν μιλάνε για τον άνθρωπο που έχουν «χάσει». Μερικοί άλλοι πάλι, μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμοι να μιλήσουν γι’ αυτό. Σ’ αυτή την περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αντιμετωπίσει τη θλίψη. Μπορεί ακόμη να σε βοηθάει να κοιτάς τις φωτογραφίες του αγαπημένου σου προσώπου, τότε σε αυτή την περίπτωση κάν’ το! Μπορεί πάλι να νιώθεις χειρότερα όταν τις βλέπεις, οπότε για ένα διάστημα μπορείς να τις αποφύγεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η επικοινωνία με άτομα που γνώριζαν τον ίδιο άνθρωπο, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει. Ειδικά, εάν έχεις την υπομονή να ακούσεις τις δικές τους ιστορίες για τον ίδιο άνθρωπο. Εάν πάλι κι αυτό σε στεναχωρεί, τότε θα πρέπει να επικεντρωθείς σε πράγματα που σε γεμίζουν χαρά. Μπορεί να είναι να περνάς χρόνο με τους φίλους σου, να δουλεύεις σε ένα νέο project ή να βγαίνεις με τον σκύλο σου βόλτα. Ό,τι κι εάν είναι αυτό, επικεντρώσου εκεί όταν νιώθεις ότι σου λείπει κάποιος αγαπημένος που δεν είναι πια μαζί σου!

Διάβασε ακόμη:

Εάν σε ενοχλεί εύκολα το παραμικρό, έτσι θα γίνεις πιο υπομονετικός!

Photo: Unsplash/Bacila Vlad
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved