Είναι καιρός να πεις αντίο στην μοναξιά και να αποδεχτείς τον εαυτό σου όπως είναι

LIKE US ON FACEBOOK

Πολλοί από τους ανθρώπους γύρω μας αισθάνονται συχνά μόνοι. Η μοναξιά είναι ένα αβάστακτο πράγμα το οποίο τους περισσότερους ανθρώπους τους οδηγεί σε καταθλιπτικές τάσεις.

Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε μοναξιά, αλλά ποτέ δεν διερευνάμε τις αιτίες. Ούτε ψάχνουμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε αυτό το συναίσθημα. Για να βρεις πώς να μην νιώθεις μόνος θα πρέπει πρώτα να βρεις τις αιτίες που σε κρατάνε στην απομόνωση.

Ο φόβος του να ρισκάρεις

Εάν προσκολληθείς στην πεποίθηση ότι πρέπει να είσαι τέλειος, ίσως κινδυνεύσεις να κάνεις πράγματα που μπορούν να εκθέσουν τις ατέλειές σου. Μπορεί να σκέφτεσαι «πρέπει να βγαίνω πιο συχνά από το σπίτι» αλλά να μην θες να διακινδυνεύσεις να απογοητευτείς. Ο φόβος για αποτυχία μας κρατά στην απομόνωση.

Καταναλωνόμαστε με αμφιβολίες, χωρίς να εξετάζουμε μια καλύτερη προοπτική στα θέματα που μας απασχολούν.

Αντί να φοβάσαι να πάρεις ρίσκα, είναι καιρός να κάνεις κάποια μικρά αλλά σταθερά βήματα για να βγεις από το καβούκι σου.

Ο φόβος της ντροπής και της απογοήτευσης

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να μας οδηγήσει στην μοναξιά είναι ο φόβος να έρθουμε αντιμέτωποι με μια στιγμή αμηχανίας ή ντροπής. Δεν θέλουμε να βλέπουμε ότι κάνουμε λάθη. Η πεποίθηση ότι θα αποτύχουμε ή ότι θα κάνουμε λάθος είναι ικανή να δημιουργήσει ένα από τα πιο επώδυνα ανθρώπινα συναισθήματα.

Αυτή η ντροπή είναι τόσο μεγάλη που θα κάναμε σχεδόν τα πάντα για να την αποφύγουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που αποφεύγουμε για να μην νιώσουμε αυτό το συναίσθημα. Δεν μιλάμε στους άλλους, δεν λέμε τι σκεφτόμαστε, ή δεν εκδηλώνουμε το χιούμορ μας. Δεν ξεκινάμε ένα νέο χόμπι ή μια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο φόβος δεν μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα για τα οποία δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τα επιτύχουμε.

Φυσικά η ζωή δεν έχει καμία εγγύηση. Χωρίς την προθυμία να ρισκάρουμε και να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή κριτική ή απόρριψη, παραμένουμε παράλυτοι, γεγονός που διαιωνίζει την μοναξιά μας.

Χρειάζεται σοφία για να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και αν απορριφθούμε, δεν σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει. Μέλημά μας θα πρέπει να είναι η διατήρηση της αξιοπρέπειάς μας και του σεβασμού μας, ανεξάρτητα απ’ αυτά που συμβαίνουν στην ζωή μας. Δεν έχουμε κανέναν έλεγχο για το πως μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά έχουμε κάποιο έλεγχο για το πως βλέπουμε τον εαυτό μας.

Ο φόβος του να είσαι ευάλωτος

Η ανάληψη κινδύνων και ευθυνών μπορούν να οδηγήσουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε ότι θα γίνουμε και ευάλωτοι και δεν θα πάνε όλα όπως τα θέλουμε.

Αυτό θα πρέπει να σε κάνει πρόθυμο να γευτείς την απογοήτευση και την θλίψη ή ακόμα και μια αίσθηση ντροπής. Αυτά, όμως, μας βοηθάνε να μάθουμε και να μεγαλώσουμε. Έτσι είναι η ζωή.

Τα καλά νέα είναι ότι έτσι θα μάθουμε να είμαστε πιο φιλικοί με τα συναισθήματά μας.

Προχωρώντας προς μια λιγότερο μοναχική ζωή, μια ζωή με περισσότερη ζωντάνια, σημαίνει ότι καλλιεργούμε ανθεκτικότητα. Ανθεκτικότητα σημαίνει να βρούμε τη δύναμη να πούμε το «ναι», το «μπορώ» όταν οι άλλοι λένε «όχι», «δεν μπορείς». Απαιτεί να καταλάβουμε ότι το πως μας βλέπουν οι άλλοι δεν σχετίζεται με την αξία που έχουμε ως άνθρωποι.

Αυτή είναι η βαθύτερη έννοια της αγάπης για τον εαυτό μας. Τιμάμε τον εαυτό μας και μαθαίνουμε να νιώθουμε καλά μαζί του. Δεν ντρεπόμαστε να βγούμε και να ζήσουμε. Είμαστε εντάξει, για το πως ακριβώς είμαστε.

Το παράδοξο είναι ότι μόνο όταν μπορώ να αποδεχτώ τον εαυτό μου, τότε και μόνο τότε μπορώ να αλλάξω.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να συνδέεται με τη μοναξιά

Credits: Shutterstock

 

 
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved