Οι χωρισμοί προκαλούν ακμή, στομαχόπονο κι άλλα σωματικά προβλήματα. Δώσε προσοχή!

LIKE US ON FACEBOOK

Οι χωρισμοί είναι ο χειρότερος εφιάλτης μας. Είτε είναι χωρισμός με αυτόν που θεωρούσαμε το άλλο μας μισό, είτε χωρισμός από έναν φίλο. Δεν ξέρουμε πως να το διαχειριστούμε ενώ καταλήγουμε με ένα πακέτο χαρτομάντιλα κι άπειρες φωτογραφίες στο κινητό που δεν ξέρουμε αν πρέπει να διαγράψουμε ή να κρατήσουμε.

Ωστόσο, ένας χωρισμός εγκυμονεί πολλούς περισσότερους κινδύνους απ’ όσο νομίζουμε. Κάθε χωρισμός είναι ένας μικρός «θάνατος» και οι έρευνες καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα. Γνωρίζουμε ήδη για το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι μια σειρά από προβλήματα που εμφανίζονται λόγω του χωρισμού.

Όσον αφορά τη «ραγισμένη καρδιά» μελέτες έχουν αποδείξει πως υπάρχει ισχυρός δεσμός μυαλού- καρδιάς. Το σύνδρομο είναι μια διαφορετική ασθένεια με μια ολόκληρη άλλη παθολογία, αλλά μερικοί από τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς μπορεί να είναι ίδιοι, όπως οι υπερβολικές ορμόνες που διευκολύνουν την φλεγμονή και την ανισορροπία σε μέρη του κεντρικού νευρικού μας συστήματος που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πόνος στο στήθος, δύσπνοια και διεύρυνση της καρδιάς. Εκτός από αυτά τα «ρομαντικά» προβλήματα, όμως, ένας χωρισμός μπορεί να έχει κι άλλες αρνητικές φυσικές επιδράσεις.

χωρισμός διαζύγιο

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Wake Forest δημοσίευσαν μια έρευνα που επιβεβαιώνει πως οι χωρισμοί προκαλούν ακμή, στομαχόπονο και πόνο στους μυς.

Στην πραγματικότητα, ο ψυχολόγος Guy Winch αναφέρει πως οι χωρισμοί μπορεί να καθρεφτίζουν σοβαρά συμπτώματα και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη σοβαρότητα των συναισθημάτων μας εκείνη τη στιγμή.

«Οι έρευνες έχουν αποδείξει πως ένας χωρισμός ενεργοποιεί τον ίδιο μηχανισμό στον εγκέφαλο, ο οποίος ενεργοποιείται όταν οι τοξικομανείς απέχουν από ουσίες όπως η κοκαΐνη» σημειώνει ο ίδιος στο Psychology Today. Αυτά τα ισχυρά συμπτώματα στέρησης (απ’ την απώλεια της αγάπης) επηρεάζουν την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να εστιάζουμε και να λειτουργούμε. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε τον χωρισμό με τους ίδιους όρους ώστε να προσαρμόσουμε τις προσδοκίες μας τόσο για μας όσο και για τους άλλους.

χωρισμός

«Επομένως αν έχει ραγίσει η δική σου καρδιά και δεν μπορείς να λειτουργήσεις στο γραφείο, πρέπει να θυμάσαι ότι στην πραγματικότητα αυτό που περνάς είναι τόσο σωματικό όσο και διανοητικό» αναφέρει ο ψυχολόγος κ. Winch.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου ένα ικανοποιητικό διάλειμμα και να θυμάσαι πως δεν είναι αδυναμία να ζητάς χρόνο για να αναρρώσεις.
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved