Αυτός είναι ο λόγος που βλέπεις την ίδια ταινία ξανά και ξανά!

LIKE US ON FACEBOOK

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί βλέπεις συνέχεια την ίδια και την ίδια ταινία ή σειρά ξανά και ξανά;

Κι εσύ σίγουρα χαίρεσαι με το να βλέπεις ξανά και ξανά την αγαπημένη σου ταινία, ενώ στον ελεύθερό σου χρόνο προτιμάς να βλέπεις αυτή την ταινία από το να χάνεις άσκοπα το χρόνο σου. Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ “γιατί βλέπω την ίδια ταινία πολλές φορές” σου έχουμε την απάντηση.

Το να βλέπεις πολλές φορές την αγαπημένη σου ταινία ή σειρά δεν είναι απλά ένας εθισμός, αλλά έχει μελετηθεί επιστημονικά.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν παρακολουθούμε σειρές ή ταινίες;

γιατί βλέπω την ίδια ταινία

© Friends / Warner Bros.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν παρακολουθούμε προσεκτικά μια σειρά, αυξάνεται η ντοπαμίνη. Αυτή κάνει τον εγκέφαλο να αισθάνεται ενθουσιασμένος και αισθάνεται ότι είναι εκεί που θες να είσαι. Η παρακολούθηση των σειρών έχει, επίσης, αντίκτυπο στη σεροτονίνη, γνωστή ως “η ορμόνη της ευτυχίας”, επειδή συμβάλλει στην καλή διάθεση και τη χαρά.

Ενώ μπορεί να είναι διασκεδαστικό το να αισθανόμαστε όλα αυτά τα συναισθήματα με μια σειρά που δεν έχουμε δει ποτέ πριν, για κάποιο περίεργο λόγο, κάποιοι νιώθουν πιο διασκεδαστικό το να παρακολουθούν ξανά μια ταινία ή σειρά. Θες να μάθεις γιατί;

Νοσταλγία

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο κύριος λόγος είναι η νοσταλγία. Ο ψυχολόγος Neel Burton ισχυρίζεται ότι η παρακολούθηση μιας σειράς που έχουμε ήδη δει μας οδηγεί πίσω στο πλαίσιο στο οποίο το είδαμε για πρώτη φορά. Αυτό το αίσθημα νοσταλγίας μας φαίνεται ασυνείδητα ελκυστικό, διότι δεν είναι μόνο θέμα μνήμης, αλλά μάλλον το να ξαναθυμηθείς έναν τρόπο ζωής του παρελθόντος. Έτσι μερικές φορές, βλέποντας τα παλιά επεισόδια θα ήταν σαν να επισκέπτεσαι έναν παλιό φίλο για να ξαναζήσεις στιγμές και αναμνήσεις μαζί του.

Επαναπρόσληψη

Σύμφωνα με την προηγούμενη λογική, ο Cristel Russel, καθηγητής μάρκετινγκ, αναφέρει ότι υπάρχει επίσης ενθάρρυνση από τη βιομηχανίες τηλεθέασης στη συνήθεια της “επαναπρόσληψης”, η οποία είναι στην πραγματικότητα η εθελοντική και επαναλαμβανόμενη κατανάλωση της ίδιας εμπειρίας χωρίς να προκύπτει ο εθισμός. Αναφέρει, επίσης, ότι οι εμπειρογνώμονες μάρκετινγκ δεν προσπαθούν μόνο να προσφέρουν νέες εμπειρίες, αλλά και να αναζητούν παλιές εμπειρίες από διαφορετικές προοπτικές για να συνεχίσουν να μας συναρπάζουν.

Ποιο είναι το κίνητρο;

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό που μας παρακινεί να επαναλάβουμε προηγούμενες εμπειρίες, όπως η παρακολούθηση μιας σειράς, είναι η ανάγκη να επιβεβαιωθεί ένα συγκεκριμένο συναίσθημα ή πίστη, δημιουργώντας το αίσθημα της ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι αυτή η δράση έχει θεραπευτικές επιπτώσεις, διότι η παρακολούθηση μιας σειράς δεν είναι δυσάρεστη για τον θεατή, θα ήταν μάλλον μια αναζήτηση μιας νέας εμπειρίας που περιλαμβάνει τον προβληματισμό, καθώς και μια νέα οπτική όλων όσων έχει ήδη δει. Αυτή η ίδια ώθηση μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στη σειρά, αλλά και στις ταινίες και τα βιβλία που αγαπήσαμε και τα οποία μας φαίνονται συναρπαστικά.

Άνεση πάνω απ’ όλα

γιατί βλέπω την ίδια ταινία

© Guilmore Girls / WB Television Network

Η ίδια μελέτη εξέτασε, επίσης, τη λογική με βάση την οποία οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν την ίδια σειρά ή ταινία αρκετές φορές, όχι μόνο επειδή τους αρέσει πολύ, αλλά και επειδή θέλουν να δουν λεπτομερώς τι δεν είδαν την πρώτη φορά. Ένας από τους κύριους λόγους που θέλουμε να δούμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά δεν είναι κάτι άλλο από μια ανάγκη για άνεση.

Για να παρακολουθήσουμε κάτι, του οποίου το αποτέλεσμα γνωρίζουμε εκ των προτέρων σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας δεν χρειάζεται να λειτουργεί τόσο πολύ όσο αν ήταν η πρώτη φορά που το είδαμε.

Ας είμαστε ειλικρινείς, συχνά θέλουμε απλά να καθίσουμε στον καναπέ και να αφήσουμε τους εαυτούς μας ελεύθερους, χωρίς να δουλέψουν οι νευρώνες μας. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος, τελικά, που βλέπουμε ξανά και ξανά την ίδια ταινία ή σειρά, το να νιώθουμε χαλαροί, βλέποντας την αγαπημένη μας ταινία ή σειρά.

Διάβασε ακόμα:

Οι αγαπημένες μας κλασικές ταινίες της Disney που κυκλοφορούν ξανά!

Photo: Istock

 
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved