Πώς να φτιάξεις τη διάθεση σου; Πώς μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου και να είσαι απλά ένας χαρούμενος άνθρωπος; Επειδή το μυαλό μας παίζει περίεργα παιχνίδια… υπάρχουν μερικά tips που μπορούν πραγματικά να σου φτιάξουν τη μέρα. 

Πώς να φτιάξεις τη διάθεση σου; Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα να κάνεις για να… χαμογελάσεις και να είσαι απλώς ευδιάθετος. Μπορείς να φτιάξεις τη μέρα σου με τις πιο μικρές κινήσεις.

Και βρήκαμε, λοιπόν, έναν εγωιστικό τρόπο για να φτιάξεις τη διάθεση, μια μικρή πρόκληση για τον εαυτό σου: Να κάνεις ένα κομπλιμέντο στον εαυτό σου και σε κάποιον άλλον (γνωστό ή μη) κάθε μέρα! Μια τόσο απλή αλλά θαυματουργή κίνηση που χρωστάς στον εαυτό σου.

Σκέψου την τελευταία φορά που κάποιος σου έκανε ένα κομπλιμέντο, είτε ήταν για κάτι που φορούσες είτε για το makeup σου είτε για την τελευταία σου παρουσίαση στη δουλειά. Ένιωσες αρκετά καλά, σωστά; Έφτιαξε για λίγο η μέρα σου. Μια απλή κουβέντα και σου έφτιαξε τη μέρα.

Τώρα σκέψου… πότε ήταν η τελευταία φορά που εσύ έκανες ένα κομπλιμέντο σε κάποιον; Και πάλι ένιωσες υπέροχα κι ας μην είσαι εσύ -σε αυτήν την περίπτωση- που δέχεται το κομπλιμέντο.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει τις θετικές επιδράσεις των κομπλιμέντων σε διάφορες πτυχές της ζωής μας. Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Nick Haslam του University της Μελβούρνης στο HuffPost Australia, τα κομπλιμέντα μπορεί να μας φτιάξουν τη διάθεση, να βελτιώσουν την απόδοσή μας στα καθήκοντά μας, να ενισχύσουν την μάθηση, να αυξήσουν την υπομονή.

Και μάλιστα, το να κάνεις κομπλιμέντα είναι πολύ καλύτερο από το να τα λαμβάνεις, όπως το να δίνεις δώρα ή να συμμετέχεις σε μια φιλανθρωπία. Φυσικά, υπάρχει ένας κανόνας: Το σχόλιο-κομπλιμέντο πρέπει να είναι αυθεντικό. Τα ψεύτικα κομπλιμέντα συνήθως έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πριν προχωρήσεις στην καθημερινή σου πρόκληση, θέσε τους κανόνες σου. Το κομπλιμέντο να είναι ειλικρινές και να μην είναι απάντηση σε ένα κομπλιμέντο που σου έκαναν. Και το δεύτερο μέρος είναι ακόμη πιο δύσκολο καθώς συχνά δυσκολευόμαστε να πούμε ένα “ευχαριστώ” όταν μας κάνουν κάποιο κομπλιμέντο αλλά αυθόρμητα κάνουμε κι εμείς ένα κομπλιμέντο ως απάντηση.

Βρες έναν άνθρωπο που δεν του αρέσει να του κάνουν κομπλιμέντα. Όσο απαθής και “βαρετός” ή αδιάφορος κι αν είναι κανείς δεν μπορεί να είναι απαθής και σε ένα σχόλιο που δέχεται για τον εαυτό του. Και το πιο ωραίο της υπόθεσης είναι όταν βλέπεις το πρόσωπό του να λάμπει από χαρά καθώς συνειδητοποιείς πως του έφτιαξες τη μέρα.

Είναι απλό και χαζό για μερικούς αλλά μπορεί πραγματικά να σου φτιάξει τη μέρα.

Photo: unsplash/Adam Jang