Αυτές τις γιορτές άσε για λίγο στην άκρη το κινητό σου και απόλαυσε την παρέα των ανθρώπων που έχεις δίπλα σου και όχι των likes που συγκέντρωσε η φωτογραφία σου στο Instagram! Μερικοί τρόποι για να πετύχεις αυτό το digital detox και να μείνεις μακριά απ’ την οθόνη του smartphone!

Θα σκέφτεσαι ότι αυτό ακούγεται πιο εύκολο απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, μιας και η περίοδος των εορτών μας προσφέρει αρκετό υλικό για τα social media. Η selfie στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, η selfie πάνω απ’ το γιορτινό τραπέζι με όλη την οικογένεια, η φωτογραφία ή το βίντεο απ’ τη βραδινή έξοδο και το υπέροχο μενού που είχες το προνόμιο να απολαύσεις, γίνεται να μη γίνουν έστω ένα Story στο Instagram;

H απάντηση είναι ότι ναι γίνεται, με μερικούς εύκολους τρόπους που θα σου δώσουν την ευκαιρία να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις και πραγματικά να απολαύσεις αυτές τις μέρες.

Photo: Unsplash/Sabri Tuzcu

Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό να μοιραζόμαστε πράγματα που αγαπάμε, αλλά όταν αυτά ξεπερνάνε το μέτρο πόσο επηρεάζουν την ψυχολογία τη δική μας ή όσων μας ακολουθούν και μπορεί αυτές τις γιορτές να είναι μόνοι τους; Έχεις μόνο δύο εβδομάδες να δημιουργήσεις αυτές τις αναμνήσεις, γιατί να μην τις απολαύσεις συνειδητά κι όχι μέσα από μία κάμερα; Αυτοί είναι οι τρόποι που θα σε βοηθήσουν αυτές τις γιορτές να αφήσεις για λίγο στην άκρη το κινητό σου!

Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις

Είσαι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μαζί με όλη την οικογένεια, θέλεις πραγματικά να ακούς όλη την ώρα αυτό το μόνιμο ‘ding-ding’; Όχι, γι΄αυτό καλό θα ήταν να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις και να τις ενεργοποιήσεις ξανά μέσα στην εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, μπορείς απλά να έχεις στο αθόρυβο το κινητό σου και να δεις όλα τα μηνύματα αργότερα.

Βγάλε αναλογικές φωτογραφίες

Θυμάσαι τότε που είχαμε άλμπουμ φωτογραφιών, που βγάζαμε αναμνηστικές φωτογραφίες και μετά τις εκτυπώναμε; Μπορείς να κάνεις και για φέτος το ίδιο. Υπάρχουν στην αγορά αναλογικές φωτογραφικές μηχανές της μιας χρήσης, που μπορείς να αγοράσεις και στο τέλος να φτιάξεις ένα άλμπουμ: «Χριστούγεννα 2018!»

ασπρόμαυρη φωτογραφία

Photo: Unsplash/rawpixel.com

Κάνε κάτι που δεν χρειάζεσαι το κινητό σου

Ακόμη ένας έξυπνος τρόπος για να αφήσεις το κινητό σου στην άκρη είναι εσύ και η οικογένειά σου ή αγαπημένοι σου να κάνετε δραστηριότητες που δεν το απαιτούν. Παίξτε επιτραπέζια, βγείτε στα χιόνια και παίξτε χιονοπόλεμο, δείτε μια ταινία ή μπείτε στην κουζίνα και φτιάξτε κάτι νόστιμο! Οι επιλογές είναι πολλές, αρκούν λίγη φαντασία και δημιουργικότητα.

Προγραμμάτισε μια συγκεκριμένη ώρα που θα είσαι στο κινητό

Για να μην αποξενωθείς και τελείως απ’ τον κόσμο, μπορείς να προγραμματίσεις μια συγκεκριμένη ώρα που θα μπαίνεις στο Instagram ή το Facebook για να βλέπεις και τι έκαναν οι φίλοι σου αυτά τα Χριστούγεννα. Όρισε μία ώρα κάθε μέρα και φρόντισε πάνω απ’ όλα, αυτά που βλέπεις να μην επηρεάσουν με κανέναν τρόπο την ψυχολογία σου!

Διάβασε ακόμη:

Πώς είναι τα Χριστούγεννα αν έχεις χάσει πρόσφατα ένα δικό σου άνθρωπο;

Photo: Unsplash/Roberto Nickson