Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που μετά τη γέννα του παιδιού τους εμφανίζουν τη λεγόμενη επιλόχεια κατάθλιψη. Τι πρέπει να ξέρεις, όμως, για την εμφάνιση και την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης; 

Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τη λεχώνα, αλλά και όλη την οικογένεια. Τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει τι να κάνει ούτε η ίδια η γυναίκα, ούτε και ο σύζυγός της για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης.

αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης

Unsplash

Έχεις μόλις αποκτήσει ένα μωράκι και είσαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Όμως, αντί να το γιορτάζεις, παρατηρείς συχνά εναλλαγές στη διάθεσή σου και μια μορφή ήπιας κατάθλιψης. Η πλειοψηφία των νέων μαμάδων αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μερικά από τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης, όπως θλίψη, μελαγχολία, δυσκολία στον ύπνο, άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση, αλλαγές στην όρεξη και εξάντληση.

Από τι προκαλείται η επιλόχεια κατάθλιψη; Μα φυσικά από τις ορμονικές αλλαγές. Μετά τον τοκετό, έχουν παρατηρηθεί αυξομειώσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, του θυρεοειδούς, αλλά και αρκετές αλλαγές στην πίεση του αίματος.

Τι να κάνεις για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης;

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την αντιμετώπιση αυτή είναι η επίσκεψη ενός ειδικού θεραπευτή, ο οποίος θα σε βοηθήσει να καταλάβει τους λόγους που συμπεριφέρεσαι και αισθάνεσαι διαφορετικά και θα σε βοηθήσει να το διορθώσεις.

Αν η κατάθλιψη είναι σοβαρή, τότε ίσως χρειαστεί να ακολουθήσεις αντικαταθλιπτική αγωγή, αλλά αυτό θα το κρίνει ο ειδικός. Μην αποφασίσεις να πάρεις από μόνη σου αντικαταθλιπτικά χωρίς να σου τα έχει προτείνει ο γιατρός σου.

Φυσικά, θα είναι καλό να βρίσκεσαι συχνά σε ένα θετικό και πρόσχαρο περιβάλλον με ανθρώπους που σε νοιάζονται και θα σε βοηθήσεις να ξεφύγεις το συντομότερο από αυτή την κατάθλιψη.

Διάβασε ακόμα:

Ο τρόπος που κρατάς το παιδί σου μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία του

Photo: Unsplash